;            Huvudsidan
Dagboksanteckningar
vid Elevens val, Fågelskådning,
förda av Börje Kollmats, Bodaskolan
Uppdaterad: 
Gå direkt och läs om en viss samling (*=bilder till anteckn)
14/2*
26/2
28/2
5/3
7/3
12/3
14/3
19/3
21/3
26/3*
28/3
2/4
4/4
10/4*
18/4
23/4
25/4*
27/4
 1/5
 2/5
 7/5
 9/5
28/5
20/6

  
Dat
Anteckningar
Onsdag
14-2
Vi tjuvstartade lite under sportlovet med en utflykt till Varberg. Mer om detta står att läsa under "Exkursioner".
Måndag 
  26-2
Första sammankomsten blev lite kort, eftersom eleverna slutade tidigare p.g.a.att lärarna skulle på konferens. Dessutom var Gustav och Jonas sjuka.

Vi andra samlades dock en liten stund och pratade lite om vad vi förväntar oss av perioden. Se också den preliminära planeringen.

Vi fick en del papper om detta och om den web-sida, som vi har på internet.

Vi kollade också i en del fågelböcker och talade lite om "vägen-till-skolan-kryss" och om vilka fåglar var och en skall studera lite närmare för att sedan redovisa.

Sedan gick vi hem.


Onsdag 
  28-2
Gustav och Jonas fortfarande sjuka. 
Börje visade vår hemsida och hur den fungerar och hur vi skall använda och skriva rapporter i den.

Sedan talade vi om olika delar och facktermer på fåglarna. Utgångspunkt var insidan på Fågelguiden, som förstorats och som alla fick på en stencil. De viktigaste termerna skall vi lära oss.

Vi bestämde också "redovisningsfåglar". 
Tommi: Kungsörn
Johan: Sparvhök
Daniel: Jorduggla

Johan talade om att han sett sidensvans hemma innan han gick till skolan.
 

Måndag
  5/3
Alla friska! Vi började med att tala lite om vilka fåglar Gustav och Jonas skulle forska lite om. Det blev Sidensvans resp Sv.v. flugsnappare.

Vi plockade sedan in några av skolans uppstoppade fåglar och jämförde fötter och näbb hos sparvhök, rapphöna, domherre, bofink och kråka. Vi blev också ganska imponerade av att kråkan är så stor i jämförelse med de andra fåglarna.

Några nya rapporter om EV-fåglar kom också. Vi avslutade vid datorn och tittade på hur rapportsidorna ändrats.

Onsdag 
  7/3
Tommi visade sin nya fågelbok. Den var bra. Det stod mycket i den och var lätt att hitta i. Däremot var den för stor för att ha med sig i fält. Tommi rapporterade också gruppens första gärdsmyg, som han sett hoppa nere vid bäcken där hemma. Han beskrev den som liten, brun och med en stjärt, som stod rakt upp. Bra.
Daniel hade också sett en pilfink hemma.

Sedan var vi i slöjdsalen och började snickra på holkarna. 4 st till att börja med. Vi hoppas de blir färdiga nästa vecka, så att vi kan sätta upp dem. De flesta vill sätta upp sina holkar hemma och vi får väl då ordna några att sätta upp på Kullen, så att vi lätt kan gå dit under en lektion och kolla dem. 

Måndag
  12/3
Först hade vi en liten sittning där vi tittade på ett par uppstoppade fåglar och studerade vingarna och talade om hand- och armpennor. Vi bestämde också ett litet "prov" nästa onsdag på olika termer. 
Forskningsarbetet om valda fåglar bör vara klart till den 18 april (veckan efter påsklovet)

Det dåliga vädret hade hindrat utelivet under helgen men Johan och Daniel trodde sig ha hört gärdsmygen.

Holkarna börjar nu bli färdiga. Taket skall på och sedan kan de sättas upp.

Onsdag 
  14/3
Börje visade en rapportlista från den 13/3, då han besökt Osdal och Skalle under dagen. Det blev en hel del fåglar, bl.a. 8 tofsvipor och 3 starar vilka var nya för året.

Sedan gjorde vi färdigt åtminstone 3 holkar vilka nu skall sättas upp hemma.

Måndag
  19/3
I dag besökte vi Biologiska muséet för att titta på alla uppstoppade fåglar som finns där. Alla fåglarna är väl inte så värst fina längre men det är väldigt roligt att går runt och känna att man känner igen åtminstone en del. Tiden gick fort och vi hann inte se allt vi ville men vi kommer säkert att gå dit igen lite längre fram i vår. Det kan ju bli ännu roligare när vi också sett fåglarna i verkligheten.
Onsdag
  21/3
I dag hade vi ett litet "prov" på lite fågelterminolgi. Pojkarna var riktigt duktiga och hade lärt sig om gumpen, tygel, ögonring m.m. Daniel och Johan hade också lyckats sätta upp sin holk. Alla teckningar var också färdiga. Vi beslöt också att försöka ta Hornborgarresan under påsklovet.
Måndag
  26/3
Nu var det dags att sätta upp holkar på kullen. (Se Bildsida 2) De holkar, som pojkarna gjort i slöjden, sätter var och en upp hemma, men Börje har fått några holkar av kommunen, så dessa satte vi upp idag. Det var 2 starholkar och 2 mesholkar. Vi rev också ner några dåliga gamla holkar. I ett par av dem hade först mesarna haft bo och sedan hade ekorrarna bott där. En holk var alldeles full av bös. Det mesta hamnade över Johan när han tog ner den holken. 
Det skall bli spännande att se om det kommer några fåglar till de nya bostäderna.

Jonas hade också en obs, som han knappast vågade säga. En liten fågel, som såg ut som en uggla, som vred sitt huvud fram o tillbaka och som sedan jagade efter en fink. Sparvuggla!

Senare på em gjorde vi en utflykt runt Borås och Ulricehamn för att om möjligt få uppleva Berguven. Hur det gick? - läs under Exkursioner

Onsdag
  28/3
Vi började med att titta på ett tidningsurklipp, som handlade om våra flyttande vårfåglar. När de brukar komma och varifrån de kommer. Vi konstaterade att de flesta tidiga flyttfåglarna brukar övervintra i västeuropa och att också en del av dessa fåglar ibland stannar kvar.
Vi såg också att den kalla marsmånaden har fått fåglarna att stanna kvar lite längre än vanligt längre söderut.

Måndagens lyckade utflykt talade vi också om och beklagade Johan och Gustav som inte kunde följa med. Gustav hade dock, efter visst besvär, fått upp sin holk + en till, som han fått. 

Börje har lovat en glass till den vars holk först får besök av en spekulant.

Sedan pratade vi lite om resan till Hornborgarsjön den 10 april.

Måndag
  2/4
Daniel sjuk.

I dag gjorde vi vårt första besök ute vid Öresjö och fågeltornet, som ligger vid Viskans utlopp i sjön. Det är ett nyblivet naturreservat där och så här på våren kan det finnas ganska mycket fågel där. Så inte i dag under den korta stund vi kunde stanna. Meningen med besöket var i första hand att visa på platsen.

När vi stannat vi Örebron kollade vi in c:a 35 sidensvansar, som hållit till i en trädgård där. Vi stod alldeles under trädet och tittade på dessa vackra fåglar och lyssnade till deras silverdrillar. Härligt! Gustav som skriver om sidensvansen gladdes särskilt mycket.

På väg till tornet visade Börje på ett stjärtmesbo och ett trädkryparbo från förra året. Intill fanns också ett hål där mindre hackspetten bodde i förra sommaren.
Bofinkarna sjöng för fullt runtomkring.

Ute i sjön låg ett 15-tal knipor och 7 skäggdoppingar. De låg inte så nära, så det var bra att vi hade tubarna med oss. Några fiskmåsar och gråtrutar simmade också i sjön. 

Onsdag
  4/4
Jonas lämnade in sin redovisning. Börje visade korten och en lista på vad han sett dagen innan i Öresjö. En hel del var det. Vi gick igenom lite inför Hornborgarresan den 10:e.

Sedan jämförde vi olika fågelböcker och hur de framställde Brandkronad kungsfågel. Det visade sig att bilderna var ganska olika och vi diskuterade lite varför det blir så. och att man skall vara lite skeptisk till bilder när man jämför med verkligheten.

Vi jämförde också stjärten hos gul- sädes- och forsärlan.

Till sist gick vi till Kullen och tittade till våra holkar. Utanför en av dem satt några talgoxar. Kanske ... I övrigt var det tomt så när som på björktrastarna som jagade undan några kråkor.
Nästa träff blir på tisdag under Påsklovet.

Tisdag
  10/4
Resa till Hornborgarsjön Läs om den här.
Onsdag
  18/4
Daniel började med att berätta om en konstig fågel, som hade ett vitt band över bröstet, stor som två talgoxar och som flög förbi vid Brämhults fritidsgård. Jag bad honom beskriva den lite mer med färg och så. -Ganska mörk, tyckte han att den var. 

Jag tog fram en fågelbok och visade på ringtrasten. -Den var det! Ringtrast, inte dåligt. Det lustiga var att jag just skulle berätta att jag sett en ringtrast i Sparsör (1 mil från Borås) under två dagar hos en god vän.

Johan lämnade in sin redovisning

Sedan var det dags att gå till Kullen och titta till våra holkar. Kallt och ruggigt men eftersom jag lovat att vi nästan säkert skulle få se trädkrypare var alla pigga och nyfikna.
Och minsann! Vi fick se paret komma flygande med bomaterial och krypa in under barken i ett gammalt träd. Jätteroligt. Det boet skall vi hålla koll på. 
Uppe i träden satt flera rödvingetrastar och sjöng.

Utanför den ena starholken satt en stare och visslade och plötsligt flög den in i vår holk. Jubel! Mycket nöjda återvände pojkarna till klassen för att ha andra lektioner medan jag tog bilen och åkte till Ljungby och hade där nöjet att studera tofslärkan på mindre än 5 m avstånd. Härligt! Första gången och alltså ett nytt X (322)

Den 20:e rapporterade Tommi och Daniel att det var en talgoxe i den ena holken! Spännande. 

Måndag
  23/4
Vi hade bokat plats i datasalen och Börje gick där igenom lite rent datatekniska saker, som hur man ordnar en ny mapp med bara fågellänkar och hur man lägger in de viktigaste länkarna på det personliga verktygsfältet.

Sedan satt vi och tittade på olika sidor och letade efter diverse fåglar. Tyvärr hade vi alldeles för lite tid innan en klass skulle vara i salen.

En del nya arter rapporterades också till Börje, som skriver in dem på listorna.

Onsdag
  25/4
I dag samlades vi kl 7 på morgonen. Vi hade tur med vädret. Lugnt, sol och ganska lagom temp. Först åkte vi till Kraftvärmeverket, där vi fick se en ståtlig fasantupp, som stod och kråmade sig på en jordhög. Lite längre bort flög en stenskvätta, den första för året, iväg och satte sig ganska fint. 
Börje hade nästan lovat en mindre strandpipare och den kom fram när vi nästan hade gett upp. Den var ny för alla i gruppen. Nya var däremot inte strandskatorna, som stod vid vattenpölen.

Vi åkte sedan till Skalle där Börje först visade ett gammalt träd där spillkråkan verkligen hade huggit ut mycket. Ute vid tornet var det alldeles lugnt och inte så mycket fågel, trots ivrigt spanande. (se bilderna1 och 2). 4 krickor, några spelande skäggdoppingar och ett par smålommar långt ute i Öresjö. Däremot hörde vi järnsparv, rödhake, gärdsmyg, sävsparv, årets första lövsångare och stjärtmes. Ett par av oss tyckte sig också se stjärtmesen. Alla såg däremot boet högt uppe i en trädklyka.

Plötsligt fick vi också se en mård komma springande mot oss, men den gillade inte sällskapet, för den vände om och tog en annan väg. Kul!

På återvägen tittade vi på ett spillkråkehål och på resterna efter en rensning av en holk. Där hade sparvugglan tydligen bott, för det fanns en massa fjäderrester, efter grönsiska, och annat. Intressant.

Tyvärr är sådana här lektioner alldeles för korta, trots att vi började 1 timme tidigare än normalt. 

Fredag
  27/4
Tommy hade ju oturen att inte få följa med till Varberg den 14 feb. Nu passade det så att han fick följa med idag istället.

Vi startade kl 8 i duggregn och dimma. I Horred fick vi första fina X-et, två turkduvor satt på ett par stolpar och visade upp sig fint.

Framme vid Getteröns Naturcenter började hårdspaningen. Först och främst den vackra skärfläckan, som fanns c:a 100 st på en liten ö i "dammen". Änder var det gott om: gravänder med jätteröda knölnäbbar , bläsand med den gulvita bläsen i pannan, den fintecknade krickan, knipa, skedand med den stora skedliknande näbben, snatterand med den typiska svarta triangeln vid stjärten och anden med det bruna huvudet, brunanden.

Vi hade turen att se både tornfalk och en jagande pilgrimsfalk och brun kärrhök + en ormvråk på hemvägen.

Börje var gladast över den svårsedda skäggmesen, som visade sig 5 m från gömslet, samt en dvärgmås, som också visade sig fint, där den flaxade över vattenytan. 

Både ladu- och hussvala blev nya årskryss.

Bland vadare såg vi myrspov, stor- och småspov, kärr- glutt- drill- och svartsnäppa. Dessutom rödbenor, strandskator, tofsvipor och strandpipare.

Det blev alltså en hel del fina observationer i det ganska kalla vädret. Allt som allt såg vi 63 arter. En lyckad dag. 

Tisdag
  1/5
RINGMÄRKNING.  (se bildsida)
06.15 stod Daniel och Tommie och väntade på Börje. En spännande morgon väntade. Ute på ett fält i Rydal hade Marks Fågelklubb (den största i Sverige) en dag då man visade ringmärkning. 

När vi kom skulle man just släppa en sävsparv. Vi fick se den på närhåll. Så fina alla fåglar är när man granskar dem på riktigt nära håll. Sedan fick vi gå in i arbetsvagnen och se hur det går till man ringmärker. Nu var det en sävsparvshane, som fastnat i nätet. Man letade fram rätt storlek på ringen, skrev av numret på den och klämde fast den med en tång. Tången och ringen är sådana att de inte kan skada fågeln.

Sedan mätte man vingens längd, kollade hur mycket underhudsfett fågeln hade. Detta gör man genom att blåsa undan dunet på magen och se hur mycket av tarmarna man kunde se. Efter vägning var det så dags att släppa ut den. Både Daniel och Tommi fick under dagen hålla i och släppa ut fåglar. Spännande och roligt. En lövsångare nöp till ordentligt på Tommis finger. Han skulle spara märket länge.

Vi var också med ut till näten och såg hur man plockade loss fåglar. Ibland kan de nog trassla in sig ordentligt. Man går ut och kollar varje kvart för att inga fåglar skall hänga för länge i näten.

Medan vi var där ringmärktes några sävsparvar, ett par blåmesar, talgoxar, en lövsångare och en bofink.

Vi såg och hörde också en trädpiplärka och hörde några orrar långt borta, som kurrade.

På hemvägen åkte vi till Osdal och letade svart rödstjärt. Vi såg ingen men väl lärkor, en gulsparv, ängspiplärka och 2 st mindre strandpipare.

På Bodakullen visade Börje ett kråk- ett bofink- och ett björktrastbo. Dessutom så såg vi den första svartvita flugsnapparen.

En spännande och rolig förmiddag. Det är bra med lov! 

Onsdag
  2/5
Vi tittade i dag på den andra delen av TV:s serie om flyttfåglar: "Vingslag". Den var väldigt bra och det var roligt att höra hur duktiga pojkarna blivit på att känna igen fåglarna som visades på filmen. Tyvärr missade vi den första delen men vi får väl skicka efter den från AV-centralen. 

Vi diskuterade också gårdagen och vad Daniel och Tommi fått vara med om. Kanske åker någon av de andra dit vid senare tillfälle. 

Måndag
  7/5
Resa till Getterön. Se exkursioner
Onsdag
  9/5
En underbar morgon! Skönt att man inte sover bort sådana morgonstunder. Kl 7 åkte vi till Ymerstugan för att gå runt där och lyssna till den intensiva fågelsången. Det var nästan svårt att urskilja de olika sångerna. 

Vi stannade upp och lyssnade till grönsångaren med sitt typiska "svirrande" (som en 5-krona snurrar på en marmorskiva) och med de "vemodiga", entoniga visslingen. Svart-vit flugsnappare sjöng lite här och var, liksom bofinken och lövsångaren. Deras läten lärde vi oss redan förra året.

Helt ny och okänd var däremot svarthättan, som sjöng så intensivt på ett par ställen.  För några av oss var även trädpiplärkan och dess sång ny. Vi såg den aldrig spelflyga utan fick nöja oss med sången.

Andra fåglar, som vi hörde och såg, var nötväcka, blåmes, talgoxe, stare, koltrast och björktrast.

Bättre än så här kan man knappast börja en skoldag. 

Måndag
  28/5
Vi åkte idag till Västra Marsjön. På vägen dit såg vi 2 tranor, som gick och betade på en äng. När vi kom fram möttes vi av en överraskning. Vi fick inte gå in genom hagen till fågeltornet. Där inne fanns en massa ungdjur och pga risken för mul- och klövsjukan var det förbjudet att gå in där. Snopet!

Vi åkte i stället till Gärdsjön. Efter visst besvär kom vi fram till tornet. Det var inte så mycket att se i sjön, men vi fick ändå en jättefin obs med oss. En rosenfink satt och sjöng en bit bort. Vi såg den inte men hörde den tydligt flera gånger. I sjön häckar ett sångsvanpar också. Enkelbeckasinen flög upp och gjorde några dykningar innan vi vände hemåt igen efter den sista utflykten under den här Elevens Val- perioden.
Pojkarna lämnade också in sina arbeten, som man kan läsa på deras egna sidor.

SOMMARLOVET
Under lovet har det blivit lite skådande tillsammans med några av pojkarna. Främst har Daniel och Tommi hållit igång kikaren och sett en del. På deras egna sidor kan man se vilka nya X de fått. De står i krysslistan. Jag skriver också lite rapporter från de utflykter vi gjort tillsammans
Onsdag
  20/6
Klockan 5.30 hämtade jag Tommi för en morgontur till Viared. Vi hämtade upp Bengt S och åkte först till en lövskogsdunge där vi genast hörde härmsångarens typiska sång med de gnälliga inslagen. På vägen till dungen såg vi 2 tranor gå och beta på en gräsmatta.

Vi åkte till en gammal smedja strax intill Viared flygfält. Vi möttes av törnsångare, svarthätta och lövsångare. Härligt! Dessutom sken solen varm och gott. Vi gick mot flygfältet och hörde en sävsångare sjunga i buskarna, en gulärla samlade insekter och på landningsbanan landade en strandpipare, som vid noggrannare undersökning visade sig vara en Mindre strandpipare. I luften hade tofsvipan och enkelbeckasinen flyguppvisning.

Börje tittade lite extra på en stor trast en bit ut på fältet. Upprätt hållning, ljust på vingsidan och klart större än en taltrast. Dubbeltrast! Kul.

Under vandringen över fältet, genom sly, klafsande i sankmark, balanserande på stock över bäcken och spanande från en fin höjd såg vi en hel del av de vanliga skogsfåglarna; ormvråk, nötskrika, gulsparv, träd- och ängspiplärkor, en fin törnskata, rödvingetrast m.m. Under denna morgon hade vi c:a 40-talet olika arter. När vi kom tillbaks till bilen smakade morgonfikat jättegott. 

Ett bra sätt att inte slösa bort sin ungdom!!