Borås - Ulricehamn 26 mars

Vi bestämde efter dagens lektion att göra en kvällstur till Ulricehamn för att om möjligt höra och ev. få se Berguven. Börje hade varit där i fredags och då hade uven visat sig.

Vi åkte kl 16.30 mot Rångedala mader där vi stannade. Upp flög en stor flock med sånglärkor. De tog några varv innan de åter slog sig ner. Jonas, som verkligen har ögonen med sig, undrade om det var en varfågel som satt i trädet långt borta vid ladan. Fram med tuben - och - Jodå. Där satt den! Jubel bland pojkarna. Det var för alla första gången de såg denna fina fågel.

Någon upptäckte så en rovfågel, som seglade högt, högt uppe. En titt i tuben visade att det var en sparvhök. Bra gjort att upptäcka den.

Lite längre bort vid Varnumsjön såg vi ett par kvarvarande sångsvanar. Strömstaren visade sig dock inte vid de "säkra" forsarna.

Vid Gärdsjön hade vi en del fågel: Många grågäss, kanadagäss. 2 hägrar, flera knipor spelade, 2 knölsvanar, gräsänder förstås och ett par storskrakar flög förbi.1 ormvråk seglade över Agnsjön. Bakom oss där vi stod vid vägen, sjöng stararna för fullt uppe i ett träd. Härligt!

Alldeles vid infarten till Hökerum stod ett par tofsvipor i dikeskanten. Vi hade fått tips om en vitkindad gås vid Viskeborg, strax efter Hökerum. Efter långt letande bland c:a 125 kanadagäss hittade vi den lilla gåsen betande på ängen. Även denna var ny för alla pojkarna.

Utanför Prången stod ett 15-tal gråtrutar på iskanten. Sedan åkte vi till huvudmålet för vår resa.
Just när vi kom ut ur bilen hördes ett par "oohå". Pojkarna blev alldeles till sig. Vi tog med fika och kikarna till en plats bakom en lada med utsikt mot "uvberget". Vi hörde inget men plötsligt fick någon syn på berguven, som flög en bit innan den satte sig i ett träd. Vi såg den inte bra men den flög en bit igen inför våra ögon. Sedan varken såg eller hörde vi den mer, men vad gjorde det?
Kvällen var verkligen häftig och alla hade fått många upplevelser och flera nya arter.