Getterön 7 maj


Den här dagen blev tyvärr Gustav sjuk och måste stanna hemma. Vi andra drog iväg vid 12-tiden i ett ganska kyligt väder. Förväntningarna var stora. Längs vägen såg vi en del av de vanliga arterna. I Horred stannade vi och spanade efter turkduva - förgäves. Vid Veselången på gränsen mellan Halland och Västergötland hade 34 tranor, de flesta såg ut att vara unga fåglar, stannat för att rasta. Vi såg också en del korpar och ormvråkar

När vi stannade vi Naturcentrumet på Getterön möttes vi av en sjungande näktergal. Ett mycket värdigt mottagande tyckte vi. En ryttlande tornfalk såg vi också med en gång. Vi första utsiktsplatsen var det nästan fullt av ett sällskap äldre människor men de gick ganska snart så vi fick bättre plats. Härifrån såg vi en massa krickor, gravänder, grågäss, sothöns, 1 rödspov och så förstås Getteröns egen fågel; den jättesnygga skärfläckan. Massor! En brun kärrhök seglade också uppe i luften

Framför oss flög en liten fågel, som efter en stund lät oss höra sin sång. Det lät som när man släpper några ärtor i en tom plåtburk. Det var en ärtsångare. Vi hade den på bara några meters avstånd.

Vi drog oss ner till gömslet vid dammen. Nu var vi riktigt nära de hundratals skrattmåsarna, som skrek vid sina bon. Härifrån såg vi också skedänder, snatteränder, 1 årta (den kanske vackraste av alla svenska änderna), skäggdopping och nu riktigt nära, skärfläckorna.

På väg därifrån hörde och såg vi sävsångaren. Börje och Daniel hörde också en skäggmes, som plingade i vassen ett par gånger.

Vid nästa gömsle fikade samtidigt som vi tittade på tofsvipor och grågäss utanför. Sista stoppet på Getterön gjorde vi vid Killingatången, där man har en bra utsikt över den grunda viken in mot Naturreservatet. 

Här flög flera stenskvättor omkring på stenmurarna och ute i viken såg vi bl.a. storspov, 1 svartsnäppa, st. strandpipare, fisktärna och silvertärna.

Det var tid att åka hemåt. Vi hade fått löfte om att hälsa på hemma hos Dag Peterson. (Dag P:s hemsida Dag Peterson - Wildlife Art  ) Särskilt Tommi såg fram mot detta. Tommi har ju läst om kungsörnen och om Dag P:s arbete i boken Möt kungsörnen.

Vi blev väl mottagna. Fick se en falk, som är en blandning mellan grönlands- och tartarfalk. Dag gav den en mus att äta och fågel flög elegant ner och tog musen. En kattuggla hade han också att visa upp. Och så kungsörnarna, som nyss fått ungar. Honan, Pippi-Lotta, matade ungarna med härliga vita möss. Den 23 år gamla hanen var dock i väldigt dåligt skick och vi får väl se hur länge den kan leva.

Dag berättade lite om sin verksamhet. Han har bl.a. släppt ut 37 berguvar men främst är han konstnär. Innan vi åkte köpte vi också några vykort, som han signerade.

Omkring halv 6 var vi hemma igen efter en dag med 60 arter på dagslistan, varav många var helt nya.