Nytt X - Vitnackad svärta 28/9

                                     Åter startsidan >>>                                                                           Bildsidan >>>

En vecka efter vi fått se den jättefina onsdagen i Båstads hamn, var det dags igen. Det hade blåst ganska rejält, 18-20 m/sek, under måndagen och även om vinden mojnade en del, räknade vi med fina obsar i Båstad. Åke var dessutom ute efter "gulnäsan", dvs. hulsnäbbad lira.

Vi blev något försenade pga. en olycka söder om Horred och var inte framme förrän vid 8-tiden. Då hade Claes-Göran redan fått sin efterlängtade klyka. (C-G åkte redan 3.50 på morgonen, så han var väl värd X-et) Det visade sig att det skulle bli den enda stormsvala, som obsades under den tid var kvar. I stället hade vi en tärnmås just när vi kom fram och sedan blev det en del stormfåglar, flera kust- och storlabbar. Trots detta var vi lite besvikna och talade om att åka till Busör vid11-tiden. 

Då kom LARMET! Vitnackad svärta vid Skummeslövs strand! Skulle vi få en sådan bonus? Ganska full fart till stranden där vi träffade Erik, som upptäckt svärtan när den kom med ett par sjöorrar och landade ute i vågorna bland ejdrar och fler sjöorrar. 

Ganska snart stod och satt vi, ett 20-tal skådare och spanade. Fåglarna låg 3-400 m ut och i vågorna var det inte så lätt att hitta den, men så plötsligt ropade Erik: jag ser den! Jubel, och ganska snart hade de allra flesta av oss fått syn på den svarta svärtan med den vita nacken. Solen tittade fram och fågeln syntes riktigt bra.

Nu hade fler kommit, bl.a. John o Thomas och det var säkert ett 50-tal som stod uppe på sanddynerna och tittade ut i havet.

Åke och jag var väldigt nöjda. Varsitt nytt X. Mitt 382:a och Åkes 384:e. Vi beslöt oss för att ta en titt på Busör. En ny lokal för oss. Detta blev en lyckträff. Sittandes på en bänk i solen vid en sjöstuga, med havet 20 - 30 m framför oss,  och med fikat dukat på bord, kunde vi snart plocka en den första gråliran. Medan Åke larmade ut den, siktade jag in nästa. Denna gång blev Åke överlycklig. En Gulnäbbad lira = hans 385:e X! Grattis!

Det blev ytterligare några gråliror och ett par obest. d:o samt några storlabbar - en riktig kanoneftermiddag.

Vi avslutade dagen med att köpa ett par trisslotter, på C-G:s inrådan. Har man en sådan tur, sim vi haft under skådningen, bör man pröva lyckan även på ett par lotter. Om vi vann? Det vet jag inte i skrivandes stund, för vi har inte börjat skrapa ännu.