Äntligen!

Åter startsidan >>>                                                                                                Bildsida från resan >>>

 

       Onsdagen den 22/9 träffades Åke o jag vid Macken kl 5 för en skådartur till Båstad. Det hade blåst bra i några dagar och under tisdagen hade en massa havsfåglar passerat Västkusten. Någon vecka tidigare hade vi varit nere i Båstad också, dock utan några häftigare obsar.

       Men nu skulle det bli något, hoppades vi. Jag skulle tvätta bort mitt värsta skam-X, Klykstjärtad stormsvala. Det gick fort ner och strax före kl. 7 stod vi, tillsammans med ganska många skådare, vid badhytterna nära hamnen. Vi hann knappast fram förrän de första labbarna passerade, och snart ropades det: - Klyka!

       Pulsen steg. Skulle jag äntligen få se den? Och minsann! Där kom en liten svart Klykstjärtad stormsvala, klyka, (med vit övergump) strävande fram över vågorna i den ganska kraftiga motvinden. Ibland kastades den tillbaks, men så fortsatte den ihärdigt framåt. Härligt, även om jag gärna ville se den lite närmare och bättre. (Aldrig nöjd?)

       Jag visste inte då hur mycket mina förhoppningar skulle uppfyllas. Under dagen hann vi nästan bli blasé på klykor. Nej inte riktigt ändå, eftersom den är en sådan liten skönhet som trotsar vädrets makter. Men vi såg mellan 100 - 150 st under dagen och några riktigt nära. Det var härligt att se den "trippa" på vågorna. Möjligen var det en del, som flög runt inne i Laholmsbukten, så antalet kan väl vara lite missvisande, men det spelade ingen roll.

       En annan skönhet, som vi några st. av var den härliga Tärnmåsen. Det tog ett tag innan jag hittade den, men ett par av obsarna var jättefina. Hade inte sett den så i "naturen" tidigare, utan bara på avstånd i Galtabäck.

       Vidare hade vi under förmiddagen kust- fjäll- och storlabb. En möjlig "brelle" också. Många Dvärgmåsar drog också förbi, liksom några Stormfåglar, en pilgrimsfalk, 3-4 stenfalkar och lite lommar och en del "sillmular".

       Vi gjorde också en tur till Kattvik, där naturligtvis samma arter obsades + en Tobisgrissla i vinterdräkt. (bild)

       Hemvägen gick via Morup och Korshamn, där en hel del vadare drog runt. Myrspov, kust- och kärrsnäppor, ljung- och kustpipare, någon sandlöpare m.m.

       Det var 2 (speciellt 1) nöjda och harmoniska skådare, som återvände till Borås på em. Och jag hade äntligen kryssat Klykan, som därmed blev mitt 381:a X.

       Klykan och Tärnmåsen har jag lånat via C300 Galleriet medan labbarna och tobisen är mina egna. Tyvärr fick jag ingen bild på Stormsvalan.  Det är inte lätt att fota fåglarna i flykten och när den här var som närmast, krånglade minneskortet !

Åter startsidan >>>                                                                                               Bildsida från resan >>>