Åter 
Några goda recept
1 Apelsinmarmelad
2 Räk-fisksoppa


Recept på en enkel och god apelsinmarmelad
Senast använde jag: (det blir lite olika då och då)
  • 7 apelsiner
  • 2 citroner
  • 2 grapefrukter
  • c:a 1 liter vatten
  • c:a 3 kg socker
(c:a, eftersom jag aldrig mäter så där precis)
  • Tvätta frukten noga eftersom du använder skalen.
  • Skär den i 4 - 6 klyftor
  • Ta bort kärnorna
  • Mal ner klyftorna i köttkvarnen
  • Häll över i en stor gryta
  • Ner med vattnet och koka i c:a 1 tim utan lock
  • Rör ner sockret.
  • Koka ytterligare c:a 1 tim utan lock
  • Häll upp på burkar, paraffinera.


(Jag brukar i st.f. burkar använda gamla 1kg
marmelad-plastlådor och sedan sätta in marmeladen i frysen. Fungerar utmärkt)

 
Molla Marmeladkokeri
Räksoppa (enligt Kerstin E:s recept)
  • Smält 2 msk smör i en kastrull och rör i 2 msk mjöl
  • Häll i 1 liter vatten - vispa upp!
  • Smula ner 2 fiskbuljongtärningar och koka upp försiktigt - vispa då och då
  • Skal och riv smått 3 st morötter (ej för små). Detta läggs i grytan - låt sjuda ett par min.
  • (jag har lagt i lite dj.fryst fisk, tärnad, för att få soppan matigare)
  • Blanda sedan ner: 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk creme fraiche, ½ burk mjukost med räkor, rikligt med hackad dill.
  • Låt sjuda några minuter. (kolla fisken)
  • Smaka av med ev. salt, peppar och ev. mer mjukost.


          Servera med skalade räkor och kräftstjärtar.
          Dessa läggs direkt i tallriken. Får ej koka.

          Om man använder kräftstjärtar på burk, kan man
          ta lite av spadet därifrån och minska
          vattenmängden i stället

          Gott med vitlöksbröd till. Ev kan man lägga en
          klick creme fraiche i soppan.