Åter 
 
DEN STORA KVÄLLEN !!!

Ett kåseri, självupplevt på 80-talet av Börje                                           (några bilder är klickbara)

Bakgrund: Under en temavecka på Bodaskolan hade ett antal flickor valt "hästar" som tema. Mina kollega, som själv ägde hästar, och jag var lärare under veckan. Vi tyckte, delvis av egoistiska skäl, att ett besök på Åby travbana låg inom ramen för vad veckan kunde innehålla. Därav som följer: 

Klockan är 18.29. Kvällen är solig men lite blåsig, och det känns skönt med en extra tröja. Flaggorna på stängerna står rakt ut och man förstår att det är hård motvind på bortre rakan. Det är bara 1 minut kvar till första start. Folk börjar komma ut ur spelhallen och man känner spänningen stiga.

Så är man då här.  ÅBY - det ställe där så många förstört stora delar av sin ekonomi, och den plats där ett fåtal blivit rikare än de var när de kom hit.
Jag, som ofta skojat med min häst-och speltokige granne om detta fördärvliga ställe. Nu stod jag här och kände själv lite av speldjävulens sug inom mig.Jag hade ju tillsammans med min kollega Magnus, satsat 20 surt förvärvade kronor på "No More Tears" - på plats ! Denna förnämliga häst tillräknades vissa chanser att vinna, och borde då naturligtvis åminstone placera sig bland de 3 bästa.

Bredvid oss stod några av de 11 flickor, som vi lockat med oss till "spelhålan". Vilken skola! Lära eleverna spela på hästar! 
-Vilken häst har ni spelat på ? frågade någon oss.
 -Nr 5, sa vi försiktigt.
 -Ha,ha! skrattade någon, det var ju den, som galopperade redan under uppvärmningen.
 -Tänk om det varit fel att satsa på 5:an? tänkte jag för mig själv, men Magnus lugnade mig genom sitt:
 -Det tyder bara på att den är i stöten.
 -Skönt, tänkte jag, Magnus har ju egna hästar och kan naturligtvis det här.
 

Nu voltade hästarna för sista gången. Där gick starten !!!

-Var var nu nr 5 ? Det var lätt att hitta den i fältet. Inte för att den låg först, utan för att den var i galopp redan från början. Kanske trodde den, att den var på Täby galoppbana.

Något fel måste det ju vara. Nåja den kommer väl.Icke. 
Den låg sist hela loppet, ända tills det var 100 m kvar.
Då gick den om 2 hästar !! Var inte det en något sen spurt ?

En av flickorna var bättre på hästar. Hon fick tillbaks hela 28 kr på sin satsade tia.

Nåja. Det här skulle vi ju lätt ta tillbaks på nästa lopp.
Magnus fick bestämma vilken häst vi skulle ära genom att satsa våra 20 kr på. Men - dessutom hade jag en liten trumf på hand. Min, som jag trodde, kunnige hästgranne,  hade gett mig ett litet tips: 
 - Spela Largett på plats. 
Magnus hängde med även på den. Två hästar i samma lopp. Det måste ju ge resultat.

Men har man sett  Den ena galopperade, och den andra kom aldrig loss ur kön. Å andra sidan måste det ju vara mer lä där bak, med tanke på motvinden. Nu hade 60 kr gått åt skogen.!!!

Hemska tanke! (Vad skulle frun säga). Samtidigt hade dock revanschlustan kommit smygande. Nu MÅSTE och SKULLE vi ta igen det !

Lopp nr 3. Vilken häst skulle vi nu gynna? Carola ! Ja, den hette visst Carola Way, men i alla fall. Carola är ju bra. Dessutom visade en liten titt i programmet, att hon var bland de tre främsta favoriterna. Nu kunde bara vi inte missa !

Så gick starten. Jag hörde högtalaren nämna något om häst nr 1, dvs vår häst, men det gällde inte att den tog täten i alla fall,  för efter 100 m låg den sist ! 

Jag tror inte att, om man tänkt vinna, man skall lägga sig sist, i alla fall inte så länge som Carola Way gjorde, för så länge jag såg den låg den efter t.o.m. de hästar som galopperat.

Så länge jag såg den ??? 
Ja, det var inte så att jag gick hem, eller blundade resten av kvällen, men efter 1½ varv gick hästuschlingen av banan!! Förmodligen skämdes den.

3 lopp,och allt hade hittills gått alldeles snett. Men nu !
Äntligen skulle jag få in en häst!! Jag var bombsäker!

Det var så, att när jag nämnde för min granne att jag skulle till ÅBY, satte han direkt ihop ett system för DD,dvs Dagens Dubbel. Lopp nr 4 och 5 ingick i detta spel. Lopp 4 hade 12 st hästar och han kryssade alla !!! Då kunde inte ens jag missa vinnaren. Det slutade nämligen med att jag gick med i systemet (jag skulle ju inte kunna lämna in ett system åt honom, hämta ut ev. vinst och sedan lämna allt till honom utan att själv vara med och vinna. Därför gick jag med och satsade 60 kr.)

Nu var jag alltså säker på att ha rätt vinnare och satsade därför inte på någon häst. Magnus, som inte var med på vårt  fina system, satte ihop ett eget med häst nr 3 och 5 som troliga vinnare.

Hur det gick ? Ja,inte kan jag väl säga,att jag blev förvånad när den ena av hans hästar slog till med en galopp ganska snart, medan den andra tog det lite lugnare, antingen för att inte störa några andra, eller för att inte bli trött.
Vad vet jag ? Jag har ju aldrig varit på travbana förr.

Men nu ökade blodomloppets "varvtider" inom mig.Jag hade ju ett rätt hittills på DD !!! I och för sig visste jag ju det redan innan loppet startade, men det kunde ju ha inträffat något.  Hästarna kunde ju ha drabbats av spatt eller någon annan hästsjukdom. Jag hade nämligen börjat misstänka, att vi inte hade någon tur i spel.

Därför tänkte jag att gardera "spiken". Det var nämligen, så att min "kunnige" granne var så säker på att nr 3 skulle vinna lopp nr 5,att han bara kryssade 3:an (Archie Flying eller vad den hette).
Nu ville jag gardera den här hästen, genom att leta fram en annan favorit och sätta den på plats, dvs 1,2 eller 3:e plats.Jag skulle kanske rentav få två vinster! Har ni hört talas om Olle Goop? Han är en av våra bästa kuskar. Han körde nr 4 i det här loppet och jag sa till Magnus: 
-Vi satsar på nr 4 med Olle G i lopp nr 5.
-Bra, tyckte han och vi satte 20 kr till.

Starten gick - Ingen galopp i alla fall, åtminstone inte på min häst .Det var visserligen en som gillade Täby bättre. Det var visst nr 5, men det brydde ju inte jag mig om. Var det inte den som Magnus hade på sin, redan odugliga, DD? Jovisst var det hans häst. Trenden med galopperande hästar fortsatte.
Nåja det spelade ju ingen roll, men nog var det konstigt i alla fall.

Men åter till loppet. Har man sett! Till täten gick genast häst nr 3! 
-Men, tänkte jag, kan det vara bra att lägga sig i täten redan från start, med tanke på motvinden på långsidan? Visserligen hade våra andra hästar tagit det mycket lugnt i början, men det borde väl finnas något mittemellan. 

Nåja, jag begriper ju inte sånt här, och hästen verkade ju stark. Det är klart, att det hade ju varit skönast om den hade ryckt ifrån de andra med så där en 15-20 hästlängder innan sista upploppet.  Men å andra sidan blev det ju mer spännande så här. 

In på upploppet. 

Fortfarande nr 3 i täten - men börjar han inte trampa luft ?  Motvinden? Jo visst tappar han ! Flera hästar går upp jäm- sides och förbi ! Tappar räkningen på hur många som passerar, men ser i alla fall att häst nummer 4 vinner!!!
En lite tröst i alla fall ! (-Vi skulle satsat "vinnare" på 4:an i stället för att fegt satsa på "plats", tänkte jag efterklokt)

-Vi vann i alla fall lite, sa jag till Magnus.
-Vann???  Vår häst galopperade ju redan från början.
-Inte, vi satte ju på nr 4. 
 -Nej, du sa ju nr 5 ! 
Då gav jag upp! Det hade ju varit lopp nr 5 och häst nr 4,jag sagt.  Men det var visst inte vår kväll.

Vi kunde inte annat än skratta. Förlusten blev inte så stor på missuppfattningen. Vi skulle ha fått tillbaks 34 kr på våra satsade 20, så det var ju uthärdligt.

- Jag vet ett ställe där vi åtminstone borde få utdelning, sa jag.
- Korvkiosken! Jag skall åtminstone köpa korv,när jag är på ÅBY.
 -Bara du inte tappar den ! skrattade Magnus.

Jag tappade inte korven, men det dröjer innan jag satsar på några hästar igen. Det verkar vara något lurt med dem.

När jag kom hem, gick jag direkt till "experten",slog honom i huvudet med programbladet och kallade honom hästskojare.

För - skojigt. Det hade vi haft !!! Och då kan det ju få kosta lite grann.

.
Åter huvudsidan