En härlig dag på Utlängan. DVÄRGLÄRKA -  X nr 360

Foto: Mikael Nord
Till bildsidan

Som nämnts i samband med utflykten den 10 feb till bl.a. Galtabäck larmades det ut en Dvärglärka på Utlängan. Den lockade och onsdag morgon den 12:e kl. 02 kom Bengt och hämtade mig och Claes-Göran. John och Åke A var redan inplacerade i bilen. (Officiellt åkte vi dock på en konstresa. Vi skulle se på  Lars Jonsons utställning i Ronneby och kunde vi samtidigt råka få en ny fågel var det ju inte helt fel.)

Efter en mycket lugn och säker resa, med kattuggla som nytt års-X, var vi framme vid Yttre Park kl 05.30 och ställde genast våra tuber i kön. (bild) Enligt uppgift skulle båten kunna ta 58 passagerare och många hade förbokat platser. Färjan kom och en jättedrös "förbokare" vällde fram och ombord. Tänk om vi inte skulle komma med första färjan!! Jodå, det ordnade sig och alla c:a 65 fick trängas under däck. (bild) God stämning och väldigt billigt. 28 kr t.o.r. Inte mycket att pruta på.

Så kom då nästa problem. Fågeln! Var fanns den? Vi, liksom de flesta chansade på att den skulle dyka upp på samma ställe som morgonen innan. Vi hade c:a 30 minuters rask promenad fram. (bild) (Tänk att man alltid har på sig så mycket när man skall promenera raskt! Fleecelångisar, fjällrävenbyxor + termobyxor "värmde gott".)

Vi hade inte mer än kommit fram till "stället" förrän det ropades ut:- Där är den! Lite osäkert först, men ganska snart fick vi alla se den lilla Dvärglärkan hoppa 25 m bort. Vilket flyt! Den höll sig på plats under 15 - 20 minuter och kunde studeras av alla i lugn och ro. (bild) Den korta och lite tjocka näbben syntes tydligt. I övrigt såg den mest ut som en liten sånglärka med ett något rundare huvud. (bild)

Allt andades frid och fröjd bland alla skådare och vi började redan tala om att åka hem med nästa båtlägenhet. Först skulle vi bara kolla in alförrädaren, som låg ute i en vik. Vi såg inte den och ville inte stanna och leta, utan nöjde oss med de pilsnabba alfåglarna som drog fram. Bättre att komma till båten i tid. Vi skulle ju dessutom få gott om tid till utställningen.

Vi hann precis fram till bryggan, när båten kom med c:a 15-20 förhoppningsfulla skådare. Återigen hade vi alltså flyt. Nu smakade frukosten utmärkt (Åke A hade någon sorts stärkande medicin, som vi luktade på, men vi kände oss redan starka) och humöret var på topp. Vi tog sedan kikare och gick ut på däck, där vi möttes av ett underbart väder och härliga vyer över de små snö- och istäckta skärgårdsöarna. 

Is och issörja täckte havet och i öppna vatten var det fullt av sjöfågel! Fantastiska syner med 100-tals salskrakar som simmade eller flög i flockar. (bild)Vitfågel i mängd, knipor, viggar och 4-5 bergänder(som John upptäckte. Han är jätteduktig), (bilder) och några brunänder. Massor av storskrakar där hanarna nu är fantastiska i sina färger låg vid iskanterna och  6 st havsörnar var ju inte heller fel. Sammantaget var det en helt underbar båtresa tillbaks till Yttre Park. (bild)

Skönt att få ta av sig termobyxorna och känna sig lite ledigare. Vi satsade på Ronneby och Lars Jonson. Vi var ju ändå ute på en konstresa!

Under c:a en timme gick vi runt och njöt av alla akvareller och oljemålningar. (bild) Där fanns mycket man gärna skulle vilja ha, men eftersom de flesta verken var i "konstnärens ägo", så fick det vara. Jag nöjde mig med ett par vykort!

Bengt förde oss så hem lika lugnt och säkert som på morgonen. Det gick dock lite saktare och vi ägnade t.o.m. en stund åt eftermiddagsfika på en härlig liten vinterväg. (bild)

15:30 var vi hemma igen efter en riktig kanondag där vi hade flyt med allt. Toppen var naturligtvis Dvärglärkan, som blev mitt 360:e X. Här är  2000-X:en

Tillbaks till 2003-sidan