Utflykter m.m -03
  Synpunkter på sidorna ? E-posta till Börje här e-post.jpg (949 bytes)
  Huvudsidan   År 2003-sidan 
2 jan Hornborgarsjön. Leif
6 jan Gullspång Berit
8 jan Ringhals Leif
10 jan Morup, Galtabäck Berit
18 jan Glommen, Galtabäck, Getterön Lars E
10 feb Glommen, Galtabäck, Getterön Bengt, John
5 mars Hjuvik, Torslanda, Välen  John
4 april Hornborgarsjön. Leif
29 juli Vänersborgsviken, Detterstorp, Vänersnäs. Håkan E

 
Dat / Plats
Observationer och anteckningar
2 jan 
Hornborgarsjön
Leif
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leif lockade med mig, trots att det var dagen efter Nyårsrallyt, på Örn-72:s "Pressvisning" vid Trandansen, Hornborgarsjön. Kul att träffa lite nytt folk och chansen till några nya års-x var ju ganska stor, så det var klart att jag följde med.

När vi passerade Floby fick vi se en duva med "stötig" flykt. Turkduva! En inte helt vanlig art. Jag hoppade ur bilen för att titta närmare. Det visade sig att nio (9) st satt i trädet. Häftigt!

Väl framme vid Trandansen visade det sig att det inte fanns en enda trana! Nåja det var ju örnar det skulle handla om. Det var en del, för mig okända människor samlade inomhus. Lite senare kom även Claes-Göran och Bengt C från Varberg dit. Vi "minglade" en del, tittade på en havsörn, som satt ganska långt bort. Ett 50-tal korpar satt och kalasade på åteln under överinseende av 2 fjällvråkar. Eftersom varken Skaraborgsradion eller Västnytt verkade intresserade av att intervjua oss, så tyckte vi att det var bättre att försöka hitta en jorduggla eller så vid Hälsingsgården. (Lars hade ju fått nr 198 där några dagar tidigare)

Vi tog en bra runda därborta men fick "bara" en Varfågel, samt en ny kompis i form av en gullig, svart kattunge, som följde oss den ganska långa vägen i snön.

Vad vore väl en vinterskådning utan ett besök på en soptipp? Falköpings d:o visade sig innehålla (i fågelväg) 2 ormvråkar, 1 fjällvråk, 1 jagande duvhök och ett 1000-tal kråkfåglar.

På vägen mot Mönarp såg vi ytterligare en duvhök, ett antal orm- och fjällvråkar men inga sidensvansar. Den sista intressanta obsen, under den här fina dagen, blev en sparvhök, som jagade fram över motorvägen i Borås.

Året har börjat bra.

6 jan 
Gullspång
Berit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är inte bara i Masugnsbyn folk är gästfria och trevliga. På väg hem från Fjugesta åkte Berit och jag via Gullspång, för att leta efter några "tunga" västgötakryss.

Vi åkte först runt Vårdcentralen i Gullspång och letade efter tallbit, som synts där några dagar tidigare. Tyvärr utan resultat. Jag ringde då till Ingemar Vestlund, som enligt uppgift brukade ha gråspett vid fågelmatningen utanför huset. Jodå, den hade visat sig vid ½-9-tiden på morgonen och kunde väl komma tillbaks efter lunch. 

Vi fick vägbeskrivning och körde en liten skogsväg ett par km in i skogen tills den tog slut. Där steg vi ur och ut kom Ingemar själv och bad oss komma in. Inte heller här fick vi ta av oss skorna och även här bjöds vi på kaffe och smörgås. Frun i huset, Marina, hade varit högstadielärare, men tagit ut förtida pension, liksom Ingemar, som varit egen företagare.

Utanför kryllade det av mesar vid de många olika slags matborden. Jag har nog aldrig sett så mycket småfågelmatning någonstans. Talgoxar, blåmesar, svartmesar, talltitor, nötväckor, domherrar och en trädkrypare var framme och försåg sig av läckerheterna. Jordnötter, talg, svålar, solrosfrön, kokosnötter, frukt, margarin. Ja, här fanns allt. 

Nu gällde det bara att få se Gråspetten. Vi satt och väntade och pratade och hade allmänt trevligt ända till 13:45. Då dök han plötsligt upp 5 m utanför fönstret. Jättefint fick vi se honom tillsammans med 2 större hackspettar. Häftigt! Han satt och åt c:a 4 min för att sedan försvinna in bland träden men vi var nöjda. (Dessutom hade jag sett en spillkråka ett par hundra meter innan vi kom fram till stugan) Det var andra obsen av gråspett för min del och naturligtvis nytt Västgöta-X.

Vi tackade för fågel, fika och ett mycket trevligt sällskap under ett par timmar. Man få vara med om mycket roligt när man är ute och skådar.

Vi sökte sedan förgäves efter hökugglan, som visat sig i närheten av Otterbäcken, men var ändå helnöjda med dagen.

8 jan 
Ringhals m.m.
Leif
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En alldeles underbar morgon med -10 och klar himmel. Solen på väg upp. Hämtade Leif kvart i 9 och vi letade först vid Ålgårdsbron efter en påstådd snatterand. Ingen sådan men strömstare, knipa och gräsand simmade i det öppna vattnet. Vid Jössabron låg hundratals gräsänder och ganska många sångsvanar också + några knipor. Vid Druvefors såg vi första storskrakarna samt en död ung sångsvan.

Vi ringde så Pekka och bjöd in oss på kaffe hos honom. På vägen dit hade vi flera ormvråkar. Bruno hade också känt doften av förmiddagskaffe och var med och fikade hos Pekka. Utanför var det gott om gulsparvar, några domherrar och en rödhake + naturligtvis en massa mesar.

Ringhals Udde nästa. En fantastisk utsikt mötte oss vid havet. Strålande sol, absolut lugnt och is och issörja så långt man kunde se. Ja, det var förstås öppet vatten i vikarna utanför Ringhals, där varmvattnet kommer ut. Och där fanns det massor av fågel. Hundratals knipor, småskrakar och gräsänder. Vi fick också en smådopping, en salskrake (hona), ejdrar, storskarvar och grå- och havstrutar. Lite extra roligt var det när vi upptäckte skärpiplärkorna trippa omkring och leta föda bland stenarna nedanför oss. Några vadare dök också upp, skärsnäppor. (se John A:s bild från Hönö).Lite rultiga med korta gula ben och gul näbbrot. De nästan simmade fram i vattnet ibland längs klippkanterna. 5 st såg vi. 

I samband med det efterlängtade fikat, såg vi två sälar dyka upp ute vid iskanten och en tornfalk som spejade från en stolpe. Det var nästan så man inte ville åka från denna underbart vackra och solvärmande plats, men vi drog till hamnen, där det också fanns massor av fågel. Här fanns brunand, vigg och massor av sothöns. Även en fjällvråk visade sig.

Vi åkte mot Mölndal och Fässberg, där Lars och Per N hade en del intressanta vinterfåglar. Tyvärr kom vi nog försent, ty det enda av större intresse vi såg var några ormvråkar, 4-5 ringduvor och en stenfalk och 13 fasaner. Men platsen verkar intressant, så det blir nog återbesök senare.

Vid Rådasjön såg vi öppet vatten, matning och massor av fågel. Det visade sig vara, sångsvanar, gräsänder, sothöns och skrattmåsar.

Vi kom hem vid 4-tiden efter en riktigt härlig dag vid kusten och med 13 nya års-X, varav 3 i Västergötland. Allt som allt 44 arter. Klart godkänt.

10 jan 
Morup, Galtabäck
Berit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ännu en härlig kustdag. Efter en kort titt vid Naturcentret på Getterön där en flock sidensvansar svirrade och några bofinkar och en rödhake samsades med 3 harar om maten vid fågelmatningen, åkte vi mot Morup
.
Vid Smedsgård stannade vi och fick syn på en flock bändelkorsnäbbar, se John A:s bilder från Smedsgård) som åt tallkottar. De var väldigt orädda, varför vi fick dem på nära håll. Inte så många lysande röda hannar men ett par i alla fall. Års-kryss för mig och Sverige-X för Berit. Kul, och ännu roligare skulle det bli.

Vid Koggerudden i Morup skulle det finnas 3 st. lappsparvar och jodå, de var mycket samarbetsvilliga och brydde sig inte om att jag var ganska nära dem. Dessutom upptäckte jag en liten väg, så jag kunde köra ända fram till dem och därmed fick även Berit se lappsparv och inkassera ännu ett kryss.
Se Mikael Nords bild på lappsparven

Galtabäck nästa! Medan Berit tog sin andrafika gick jag ut på Galtabäcksskär för att leta berglärka. Underbart väder, men inga berglärkor. "Bara" en skärpiplärka. Nåja jag var ju ganska nöjd med dagen ändå. Två små bruna "möss" flög fram över muren - gärdsmyg och plötsligt hördes "svirrandet" från en flock berglärkor. (se bild från 2002). De landade strax framför mig och sprang runt i gräset - minst 30 st. Härligt!. Så kom en flock till, men vid närmare kontroll visade det sig att det var c:a 15 vinterhämplingar. Dubbelt härligt.
Jag hämtade Berit och efter lite letande mellan grästuvorna fick även hon se dem i tuben. Det blev alltså 4 nya X för henne!

Så vände vi hemåt efter ett kort besök i Träslövsläges hamn för att minnas vår första träff för 42½ år sedan. En härlig dag, både då och nu.

18 jan 
Glommen, Galtabäck
Varberg
Lars
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dimma och regn när vi startade. Regnet upphörde, men inte dimman. Vi natog att man inte såg något i Glommen, varför vi åkte direkt till Galtabäck för att hämta in berglärkorna. Inte då! Inga bändlar i Smedsgård heller och inte heller några lappsparvar. (Jag var glad att vi hade så´n tur när Berit var med) Så gick larmet om storlabb i Glommen. Såg man något där i alla fall? Vi åkte dit och hade på vägen fjällvråk, tornfalk, blå kärrhökshona och turkduvor. 17 bilar var parkerade vid Glommasten. Och just när vi kom fram passerade 3 lunnefåglar. Vi hann dock inte få fram kikare eller tub, så det blev tji där också. 

Det blåste inte så väldigt vilket gjorde att liror och klykor höll sig borta. Däremot var det ganska gått om tretåiga måsar och alkor. En alkekung missade vi dock. I stället fick vi stor- och smålom och några sjöorrar.

Vi gav upp vid 12-tiden och åkte i stället och letade reda på några hornugglor i närheten av Digesgård. De satt väl gömda i en tall. Vi visste om att det skulle finnas 12 - 15 st i närheten och visste också vilken tall de höll till i.
Några storspovar såg vi på vägen till Getterön, där det fanns 1 stjärtand, gravänder, några frusna tofsvipor.

Det blev väl inga sensationella obsar, men var ändå trevligt (som alltid) och det gav 14 nya årskryss.

10 feb 
Öxnevalla,Glommen, 
Galtabäck, Varberg
Bengt, John
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi åkte direkt ner till Pekkas, eftersom han skulle ha haft en massa intressanta obsar dagen innan. Det var full rulle vid hans rika fågelbord, mest gulsparvarmen också pilfink, talltita, bergfinkar, koltrastar m.m. Dock ingen snösiska. Därför åkte vi mot Brunos och plötsligt fick vi i backen se en stor flock gråsiskor. John och jag hoppade ur bilen och fick efter tag syn på en snösiska i flocken, medan Bengt, som hade problem med bilen i backen (sommardäck!) och inte kunde gå ur missade denna lilla raritet. Synd.
Vi gick ett tag på Brunos tomt och letade hackspettar men såg inga.

Vi tar lappsparvarna på Koggerudden i stället. Trodde vi. Inte då. Vi gick länge över åkrar och ängar men såg inga. Däremot landade två dubbeltrastar framför oss. Årskryss förstås!

Vid Rosendal hade vi tänkt oss bändelkorsnäbbar. Dip där också. Inte heller blev det snösiska i Glommen. Däremot en hel del gråsiskor och någon vinterhämpling. Vi tittade också på de tre hornugglorna som Lars och jag såg för ett par veckor sedan. 

I Smedsgård hade man bytt ut bändlarna mot Mindre korsnäbbar och i Galtabäck såg vi så småningom Berglärkorna. Under tiden hade man larmat ut Dvärglärka på Utlängan i Blekinge! Det får nog bli en resa på onsdag - om den är kvar.

På Getterön visade Kalle X oss Pilgrimsfalk medan vi diskuterade möjligheterna att åka till Dvärglärkan. Vi stannade på ett par ställen och lyssnade efter berguv under hemvägen. 

En heldag, som gav 4 nya årskryss och en viss längtan mot Utlängan.

5 mars 
Hjuvik, m.m. 
John
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

John hade lovat att vid lämpligt tillfälle hjälpa mig med Torsvikens Kungsfiskaren, som gäckat mig massor av gånger. Sedan ett par da´r hade en praktejder legat utanför Stora Porsholmen och då passade det utmärkt att kombinera dessa två obsar.

Vi körde upp vid Hamnfyrvägen vid Hjuvik och har man sett. Alldeles nedanför oss, tillsammans med två ejdrar låg denna fantastiska Praktejder och födodök. Han höll sig mest intill honan, vilket hon inte tycktes ha något emot. Vilken vanlig guding skulle ha en chans mot en rival som en adult, vårvacker Praktejder? 

Vi fick jättefin obs på den och John filmade. (se bilder) Men nu märkte jag skillnaden på tub och tub. "Grålle" i all ära, den håller, men ...

Vi försökte sedan på Kungsfiskaren. Denna gång blev det ett visst framsteg. Vi hörde den! Den satt väl långt in i grottan och ville inte visa sig den här gången heller. Men nästa gång, eller nästa eller ...

Skäggmes i vassen vid Välen. Det hade rapporterats då och då att det fanns några sådana där och vi plöjde ut i den 2½ m höga vassen. Plötsligt hörde vi "plingandet" runtomkring oss. Gissar att de var 6-10 st. John skymtade ett par medan jag bara hörde dem. Att de är så svåra att få syn på. Nytt västgöta-X i alla fall.

Vid Plantagen i Mölndal filmade John en hybridkråka, som gick på fältet och i Pixbosjön en lång- och kroknäbbad gråtrut.(bild) Märkliga fåglar. Någon snösiska lyckades vi inte leta fram bland alla gråsiskor vid ett par villaträdgårdar i Fässberg. Däremot en kvinna, som inte uppskattade att vi stod där med kikare mot deras villa, trots att hon visste vad vi tittade efter.

Nåja, vi var i alla fall nöjda med dagen och John hade bråttom att komma hem och kolla bilderna.

4/4 
Hornborgarsjön
Leif
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter en kall morgon vid Skalle, utan intressanta obsar, åkte jag och hämtade Leif för en tur till Hornborgarsjön. Det hade ju satts svenskt rekord i antalet tranor, 9 500 st, och vi tyckte vi kunde åka dit. 

Visst fanns det många tranor där, men vårt intresse koncentrerades på änder, rovfåglar och doppingar. Vi såg ett par stjärtänder, några brunänder, flera bruna kärrhökar, ett par fiskgjusar, varav en låg i boet, skäggdoppingar och ett par gråhakedoppingar, som parade sig.

En ryttlande varfågel fanns också vid Utloppet, innan vi åkte hemåt.
Ormvråk, fjällvråk flög i närheten av Mönarp och i Flatasjön låg årets första svarthakedopping.

Trots allt en ganska bra dag med 4 nya västgöta-x

29 juli 
Vänersborgsviken
Detterstorp
Vänersnäs

Håkan Eliasson

Måndag den 28 juli hade varit en fantastisk vadardag vid Vänersborgsviken. Tyvärr såg tisdagen ut att bli varm och vacker, dvsen dålig sträckdag, men jag åkte ändå upp till Vänersborg kl 04.30. Väl framme vid tornet, fann jag två skådare, Håkan o Jan, vilka meddelade det jag fruktat: -Alldeles dött idag, men igår ...!!! Jag räknade kustsnäppor långt efter det att jag lagt mig, förklarade Håkan. 

Även Göran D infann sig, men det hjälpte inte mycket. Några kustsnäppor, en myrspov, pilgrimsfalken ute på skäret var väl i stort sett det enda intressanta som hände.

Håkan drog till Detterstorp och ringde snart att där fanns en del intressanta vadare. Jag lämnade tornet och hittade så småningom Håkan i vassen. Ute i viken stod en massa kustsnäppor, myrspovar, ett par sandlöpare, kärrsnäppor, gluttar, grönbenor, st. strandpipare. Några fiskgjusar, en brun kärrhök och mängder av grågäss, gjorde att vi fick några spännande timmar.

Vid 10-tiden åkte vi sedan till Vänersnäs och Frugårdssundet. En underbar plats, där vi fick plöja genom 3-4 m hög vass, vada i några dm djupt Vänervatten och vandra på en jättefin sandstrand. Här hade vi kanonobsar på skäggmesar, ett par meter från oss. Lite längre bort ett 20-tal vackert utfärgade kustsnäppor, tillsammans med kärrsnäppor och strandpipare. En havsörn seglade över vattnet och det hela var verkligen underbart.

Som avslutning på dagen åkte jag vid 1-tiden tillbaks till tornet, där jag fick 16 gravänder, de första i V-götland, och 3 småspovar.

Det blev en riktig toppendag, även om det inte var massvis av sträckfågel. 5-6 nya vg-x.