SKALLE - i mitt hjärta   
några tankar av Börje
Jag har en god fågelskådarvän, som alltid säger: - Äh, det finns aldrig något vid Skalle!

Det tyckte jag också tidigare, men i samband med min pension för några år sedan, beslöt jag mig för att kolla upp området lite mer och se vad det hade att bjuda på. Det finns ju inte så många andra lokaler i Borås närhet. 

Det har nu blivit som ett "måste" för mig. T.o.m. när jag går i Södra Lunden i Ottenby en härlig vårmorgon, går mina tankar då och då till Fågeltornet i Skalle. Har mina Skallekamrater sett något intressant där? Kanske t.o.m. ett nytt Skalle-X? Är jag borta ett par veckor, får jag nästan abstinensbesvär. *)

Skalle har gett mig en ny syn på fågelskådning. Visst drar jag på larm och visst kryssar jag, men roligast är ändå att kunna följa förändringar år efter år eller att vara där när något oväntat dyker upp i Öresjö, "min och övriga Skalleskådares sjö".

Som den underbara morgon nyss när vi plötsligt fick se en vacker skäggmeshanne, min första i Borås, sitta i morgonsolen, längst upp på ett vasstrå alldeles nedanför oss och riktigt visa upp sig.

För att inte tala om den 3 april 2001. Jag kom ner till Skalles badplats på förmiddagen. Det var nästan 15 grader varmt och ute i sjön låg en massa gräsänder - trodde jag. Men mitt bland dem upptäckte jag plötsligt 1 skedandpar. Jättekul! Första skedanden för mig i Öresjö. Men vad nu? Där låg ett stjärtandpar också! Jag zoomade in änderna och med bultande hjärta spanade jag in 16 krickor, 10 bläsänder, c:a 100 knipor, 2 vigg och 20 sothöns!!

 Medan jag stod där och räknade änder, kom plötsligt årets första sädesärla förbi! Och långt ute i sjön räknade jag in 104 (!) skäggdoppingar, förutom några storskrakar, kanadagäss och vitfågel.

En fantastisk dag, som gjorde att Skalle fick en stor plats i mitt hjärta och varje gång jag nu åker till Skalle, vet jag - det kan bli något extra! Men detta har min vän ännu inte upptäckt. Han får skylla sig själv.

*) Torsdag 22 maj i år sved det extra mycket. Jag gick i Norra Lunden och lyssnade, då det kom ett SMS från Niklas: "Mindre flugsnappare, rosenfink, svarttärna i Skalle"!!! Två nya skallearter och där gick jag på Öland! Det kändes hårt, men så är det. Detta var typiskt: Man vet aldrig vad Skalle har att bjuda på.