Öland 14 - 28 maj 2003
u= se Bildsidan. 
Även i år hade vi hyrt in oss 14 dagar på Hammarby, Öland. Det är fantastiskt att ha möjlighet att ta 14 dagars "semester" i maj på härliga Öland.

Onsdag 14
Efter en lugn resa, endast avbruten av ett besök på nedläggningshotade Boda glasbruk kom vi fram på em. Vi gjorde dock först ett besök på Eckelsudde och letade efter tuvsnäppan, dock utan pos. resultat.

Hustomten Pelle kom och hälsade oss välkomna till Hammarby.Jag tänkte lägga mig tidigt, men hann inte förrän larmet gick. Isabellatörnskata vid Albrunna kalkbrott!! 10 min. från vårt ställe. Brandkårsutryckning! Mötte ett par killar, som såg lite generade ut när jag frågade om törnskatan. De hade tryckt fel, det gällde en pungmes! Snopet men jag fortsatte fram och fick syn på både boet och byggherren. 
Nytt larm. Nu gällde det tuvsnäppan igen. Den här gången fick jag en väldigt fin obs o kvällssolen. u Resan hade börjat fint.

Torsdag 15
Upp strax före kl 5 och bjöd Berit på kaffe innan jag gav mig iväg till Ottenby. Förväntningarna var stora. Larm på vägen - rostgumpsvala! Ökade farten. Skulle den vara kvar? Det var den + en till! Två rostgumpar satt snällt uppe på TV-antennen på huset i fyrträdgården och vilade upp sig i morgonsolen! Underbart! Det fanns inte så många skådare där men jag träffade Peter Spetz från Skövde Natur, som stod och fotade dessa vackra svalor. Han skickade senare över ett par bilder till mig. u
Vilken start jag fick. I dubbel bemärkelse Dubbel-X.

Jag drog mig upp till Norra Lunden och fick bl.a. se den fina halsbandsflugsnapparen. Däremot ingen Mindre d:o. 

Vid 10-tiden hämtade jag Berit och så åkte vi ut en vända. I år gick det mycket bättre för henne att gå och därför blev det fler utflykter jämfört med förra året.

Vi gick först en härlig runda i Västerstadslunden. Fågelsång och massor av blommor omgärdade av fantastiska murgrönspelare. Sedan blev det kontakt med Adam och Eva u vid Gösslunda innan vi fikade vid Möckelmossen. Jag hade räknat med svarttärna där - men icke. 

Fredag 16
Ganska kallt på morgonen vid Udden. Fortfarande gällde långkalsonger. Rostgumpsvalorna var kvar men dagens subraritet blev den svartnäbbade islom, som passerade ganska nära. 

Utflykten med Berit gick först till Lilla Rör där mosippan blommade fint. u Bättre än förra året, men all väsxtlighet verkade vara minst en vecka senare i år. Vidare till Petgärde träsk, som blivit mycket bättre de senaste åren. Här visade en havsörnar och 3 lärkfalkar upp sig fint, liksom årta, skedand och även pungmesen. Han hade byggt 2 bon i en björk alldeles intill stigen. 

Under em. kom Tomas E för att övernatta hos oss ett par nätter. Vi gick upp till Albrunna kalkbrott och tittade på pungmesen, som byggt där. Den var oerhört samarbetsvillig och visade upp sig under flera minuter medan den födosökte i ett träd 25 m bort, i kvällssolen. Den fianste obs jag haft av denna, vår minsta mes.

Lördag 17
Tidigt nere vid Udden. Träffade här Bengt och Rolf. Lars och Cecilia från Dalarna hade också kommit. Kul att träffa dem liksom Hans-Olov Bond. Överhuvudtaget är det väldigt roligt att under åren fått en massa nya bekanta, som man med glädje återser härnere.

Plötsligt gick larm om citronärla bakom Fågel Blå. En fin hane gick en bit ut i gräset. u
Rostgumpsvalorna flög också omkring tillsammans med övriga svalor och plötsligt fick vi se Årets syn och bild. Åtminstone för mig. 8 svalor satt tillsammans på tråden, putsande sig, framför oss under en minut. Det märkliga var att det var 4 olika arter: 2 back- 2 hus- 2 ladu- och 2 rostgumpsvalor!!! Den synen glömmer jag aldrig. Hans Olov stod bredvid mig och fotade och även jag försökte. u Inte helt perfekta men ändå.

Bengt och jag var sedan gentila och bjöd med våra resp. på en tur till Kalmar. De blev mycket förvånade över påhittet men eftersom det var lördag, tänkte vi att de skulle uppskatta det hela. Ja, vi kom aldrig in till centrum och inte heller hittade vi de amerikanska kopparänderna, vilka funnits utanför Kalmar och som var vårt egentliga mål, fast vi inget sa om det från början. (å andra sidan var damerna nog lite misstänksamma redan när vi nämnde ett besök i Kalmar)

På kvällen bjöd vi dem istället på kornknarr och nattskärra nedanför Ås camping.

Söndag 18 maj
Ottenby på morgonen. Alförrädaren, en hona, + spovsnäppa blev dagens obsar därnere. Senare under dagen såg jag jaktfalken på avstånd. 
Vi tog en skön kvällspromenad längs stranden nedanför vår stuga. 

Måndag 19 maj
Till Udden. Pratade lite med Dalafolket innan vi fick två bredstjärtade labbar, som passerade. Den första riktigt nära, så att man kunde studera den bra. Fint. Från stationen visade man också upp en m. flugsnappare och en blåhake. u
På em. ut med Bengt och Carina till Sandbyborg (nytt ställe) där en vitnäbbad islom låg och guppade ute på redden. På strandängen höll ett par doktorander på och mätte pipen på majvivor för att senare kunna bevisa något. Ja det finns mycket i Vår Herres hage.

Tisdag 20 maj.
En riktigt tät dimma gjorde att jag bara vände på mig när klockan ringde 04.30. I stället bjöd Berit på kaffe senare.
Gick upp till Kalkbrottet för att lyssna på höksångare och träffade där Bengt o Carina och senare också höksångaren. Åkte sedan till Eckelsudde, där jag upptäckte en mycket vacker blåhake, som satt på en stubbe och sjöng. Ute i viken gick bl.a. en myrsnäppa.

Berit och jag gick sedan en fin promenad i Lunden vid Stora Frö, (ännu en ny jättefin plats), innan vi skulle på den nu traditionella födelsedagsfesten för Bengt. Carina hade ordnat en jättegod kvällssupé och, också traditionsenligt, fick vi ett tungt larm under supén. - Medelhavsstenskvätta i Ljungby. En god uppföljare till albatrossen och biätaren från de två senaste födelsedagarna.

Onsdag 21 maj
Larmet från Ljungby dröjde, men strax före kl 5 kom det. Bengt, Rolf och jag drog iväg kvart över och var framme strax efter 7.30 Jodå, skvättan var kvar och visade upp sig välvilligt, än på staketet, än på gatan och än under bilarna. u Nöjda och harmoniska åkte vi snart mot Öland igen. Bengt med ett nytt X.

Vi stannade till vid Dämmet där vi fick höra gräshoppsångaren (Tack o lov. Årets hörselkontroll avklarad) och se hur pungmesen väver samman sitt bo. 

Eftersom Berit och Carina var på shoppingtur, så var Bengt och jag lediga att skåda hur mycket vi ville. Vid Kungsgården fick vi syn på en turturduvauinnan vi styrde mot Sebybadet, där inget annat mötte upp än våra damer, som tydligen längtat efter oss i alla fall. Och det är ju tur.

Torsdag 22 maj
Till Udden hade nu också Stockholmarna kommit tillsammans med 15 sandlöpare, kustsnäppor m.m.
Gick sedan i N. Lunden när jag fick ett SMS från Niklas, som stod ute vid Skalle. Mindre flugsnappare, rosenfink och svarttärna!!! I Skalle! Detta SMS sved hårt. Dessutom är svarttärnan "min" tårtfågel, så det var hårt att gå där i Lunden och få detta meddelande. Jag hade ju inte hört eller sett någonav dessa fåglar under min tid på Öland!
En tur med Berit lite norrut gav 6 st jättefina fjällpipare i Skärlöv innan regn och åska gjorde att vi vände hemåt igen.
På kvällen bjöd vi Rolf, Bengt och Carina på smörgåsar och rabarberpaj.

Fredag 23 maj
Duggregn på morgonen. Gick en tur vid Penåsa och sedan till Eckelsudde utan något speciellt. Däremot larmades tereksnäppa från Udden.u Åkte dit och fick så småningom bra obsar på både den och tuvsnäppan.
Åkte sedan hem och sov ut ordentligt. På kvällen ville Berit ned till Ottenby och hade turen att få se både rostgumpsvalan, som kommit tillbaks till Kungsgården, uoch tereksnäppan och en mindre flug, som satt i trädgården. Jätteroligt att hon fick se dem. Vi
pratade också med många skådarvänner.

Söndag 25 maj, Mors dag
Började givetvis med kaffe och nyplockade blommor till min kära. Åkte sedan en stund ner till Udden, där äntligen den första rosenfinken hördes. En eller två gulhämplingar flög också ovanför oss. 
Berit och jag åkte så norrut och började med ett besök på vårt gamla "smultronställe" Bruddesta, norr om Borgholm. Roligt att återse de gamla fiskarstugorna. Knisa mosse fick ett kort besök innan vi kom till Byrums raukar. Solen sken och kaffet smakade gott där vi satt nere vid vattenkanten, mitt bland raukarna. Långe Erik hälsade vi också på. Han fick bjuda på glass. Vädret var jättefint hela dagen.

Vi hade turen att hitta Bödabadens värdshus, som hade en alldeles förträfflig Mors dagsmeny till ett bra pris. Jättegott och trevligt. På vägen hem gick larmet om en rödstrupig sångare i Gammalsta.u Jag ökade farten och vi hade nöjet att få pricka av denna också. För Berit ett nytt X. Som bonus fick vi lyssna till kärrsångaren.

Senare under kvällen åkte jag ner till Kungsgården och tittade på en svarthakad busksvätta. Den satt jättefint på en buske i kvällssolen.

Måndag 26 maj
På morgonen åska och regn men drog ändå iväg till Beijershamn och Bårbykärret. Inget speciellt att rapportera. Vädret blev bättre och jag åkte till Ottenby där det mest blev social gemenskap. Pratade en del med Stefan L om bl.a. våra tuber. En snabbpromenad in i N. Lunden gav några strofer från en lundsångare. (jag skulle inte kunna bestämma den men det finns ju andra som kan sådant). 
Vädret var soligt och varmt och jag la´mig att sova på gräsmattan när jag kom hem.
Senare, vid Sibyllas, passerade en brun glada
Efter diverse trubbel kom Bob hem på rabarberpaj innan vi gjorde en resultatlös nattur till bl.a. Lenstad mosse.

Tisdag 27 maj
Efter en kort tur till Ottenby, där jag dock hade turen att få höra två sommargyllingar i N. Lunden ägnade vi resten av dagen åt ett mosterbesök i Kalmar. I och med gyllingarna tyckte jag att jag hade gjort mitt för den här gången. 

På kvällen städade vi stugan eftersom vi tyvärr måste lämna den nästa morgon. Det kändes inte roligt. En vecka till skulle suttit fint, men å andra sidan är två veckor inte så dumt det heller.

Onsdag 28 maj
Berit ville ner till Ottenby en gång till. Hon har blivit en riktig X-are! Vi försökte höra sommargyllingen, men förgäves, varför vi lämnade Öland i strålande sol.

Vi muntrades dock upp när ett larm från Getterön talade om att en skedstorkuväntade på oss där. Jag ringde också John, som slarvat bort sin pipare, varför jag får tjänstgöra som sådan i stället. Genom denna ädla gärning, fick han ytterligare ett X och ligger nu bara ett efter. Nåja, vi körde naturligtvis vägen om Getterön och fick se storken. Efter ett tag lyfte den plötsligt och verkade ge sig iväg. Imponerande hur snabbt den tog höjd. Efter ett tag återvände den dock, varför även Lars A och Claes-Göran hann se den under kvällen.

Vi återvände hem, mycket nöjda, till den långa gräsmattan, som ingen hade förbarmat sig över under hela tiden. 

Antalet arter blev vid en sammanräkning 175 st varav 6 nya dubbel-X. Ganska bra, tycker jag.