Claes-Görans fågelgrupp 
Åter till Borbird 
6/4
V:a Marsjön
Claes-Görans 
Fågelgrupp
Ute med Claes-Görans Fågelgrupp. 8.00 till V:a Marsjön. Blåsigt, -3 grader, sol. 36 arter varav kungsfågel, bergfink, ängspiplärka, enkelbeckasin, sparvhök och skogsduva var det mest intressanta.
4/5
Nitta-Gärdsjön
Claes-Görans 
Fågelgrupp
Ute med Claes-Görans Fågelgrupp. Startade i Nitta och följde gamla järnvägen till Gärdsjön. En fin tur med en mycket trevlig grupp. 

Under den c:a 3 timmar långa promenaden längs olika biotoper, ängar, åkrar, genom skog och längs vattendrag fram till Gärdsjön. 

Många fina obsar som t.ex. buskskvättan, årets första rödstjärt (2 vackra hannar i solskenet), svartvit flugsnappare, järnsparv, svartmes, kungsfågel (även hörd av mig), trädkrypare. Trastarna sjöng överallt liksom lövsångaren och bofinken.

Framme vid sjön fanns inte mycket att se. En rörhöna visade sig för C-G, 2 tranor ropade, flera grågäss simmade ute i sjön. Det var märkligt tomt på änder men en rörsångare hördes i alla fall.
På hemvägen vid Örsjö hittade C-G ett salskrakepar, som låg längst borta i vassen och dök varje gång vi skulle titta på dem.

Hela 54 arter plockade vi in.

2/6
Kinnekulle
Claes-Görans 
Fågelgrupp
En rolig sak med denna fågelgrupp är att den inte bara är intresserad av  fåglar, utan man böjer ödmjukt även på huvudet och tittar på växter. Därför samlades vi idag i Fristad och åkte i minibuss till Kinnekulle. Ett riktigt kanonväder med sol och inte för varmt. Berit fick också följa med och det var ju roligt för henne att se vilka figurer jag umgås med ibland. 

Efter den ganska långa resan kom vi fram till Österplana hed, där vi äntligen fick fika. Den här gången gällde inte 20 arter innan fikat.
Sedan strosade vi runt området och tittade på blommorna. Inte mycket orkidéer men även andra växter är ju fina. Curt visade stora botaniska kunskaper och även flera andra hade studerat floran flera gånger. Till slut hittade vi ett par guckuskor och några flugblomster.

Kl. 12 intog vi Forshems värdshus och efter viss väntan även en god lunch. 

Alldeles intill ligger den gamla 1100-talskyrkan, numera även känd som Arns kyrka. Vi kom även in i den svala och vackra kyrkan.

Munkängarna var fyllda av doften från ramslök. Här hittade vi även getrams och storrams, bl.a. En hel del sångare hördes också uppe i träden, men den här dagen ägnades mest åt blommorna.

Som avslutning åkte vi till Hjelmsäter, där guckuskon blommade helt fantastiskt. Det fanns flera hundra blommor. Jättefint.

Efter fika åkte vi med C-G, som säker chaufför hemåt igen efter en ovanligt lyckad dag.


 
 
Några bilder från ett par utflykter -03
Klicka på bilden för att se den förstorad
Claes-Göran själv, vår duktiga ledare
Bernt, Curt och Magnus
Skådning vid Gärdsjön
Gunnel tar en fika
På väg till Kinnekulle
Vad är det? frågar Berit 
Leif håller sig försiktigtvis i bakgrunden
Bäst att kolla i floran. Backsmörblomma?
Visst var det en backsmörblomma
Ett spännande brott
Mer studier
 Mer studier
 Mer studier
 Magnus och Elva jämför med floran
Forshems vackra 1100-talskyrka
"Arns" kyrka
 Den vackra interiören
Munkängarnas gröna sal
Guckuskon blommade för fullt vid Hjälmsäter
 Denna, alltmer sällsynta fågel, är gruppens favorit