Här är en del observationer från Boråstrakten under 2003
Åter 2003-sidan 
Dat/Plats
Observationer och anteckningar
14/3
Skalle
Osdal
Borås runt
Borgstena-
skogarna

Leif, Osse,
Lars, Johan, 
Enar

En underbar morgon. Till Skalle kl 7. En del sträckande grågäss och sångsvanar. Gröngöling, st. hackspett, stjärtmesar

Kl 8 - 9 besökte jag Osdal, där det låg 81 sångsvanar, ett par storskrakar, lite knipor. 40 råkor passerade och lärkorna sjöng.

Kl 9.30 åkte jag med Leif och Osse på en tur, som Osse upprepat i 15 år, med stopp på 20 platser á 5 min. Vi var vid Sjöbo, Sparsör, Skalle, Borgsten, Sotared, Fänneslunda, Rångedala mader m.fl. platser. En riktig kanondag med många fina obsar. I första hand mesar, men även nötväckor, trädkrypare, råkor, grå- och kanadagäss, sånglärkor, starar, tofsvipor, en dubbeltrast, 2 ormvråkar, en kungsörn, juv. och en mycket vacker blå kärrhökshane. Vi var ute i c:a 5 timmar.

På kvällen åkte jag tillsammans med Lars A, Johan och hans pappa Enar ut och lyssnade på pärluggla. Vi åkte kl 19 och var hemma efter midnatt. Höll till i skogarna åt Borgstena till, men har ingen större aning om var vi var. Ett tag på senkvällen verkade det som om ingen visste det. Då gick vi inne i skogen i mörkret. Lite svårt att gå men allt ordnade sig. Månen lyste upp en hel del när vi kom ut på hyggen och mossar. 

Ett mycket trevligt inslag blev korvgrillning ute på ett hygge, där vi satt någon timme och lyssnade på pärlugglan, som alltså hördes. Den var ganska nära, men inte allrs inom synhåll. 

En mycket trevlig avslutning på en väldigt innehållsrik dag. Osses sammanställning gav 34 arter och 596 individer, förutom skådarna.

19/3
Långegrund
Leif
En härlig dag med en tur till Långegrund, gav årets första tranor. Där ute trumpetade 2 tranor, varav den ena var enfotad och färgmärkt. Det visade sig vid kontakt med Sigvard Landgren, Tranemo, att fågeln var märkt i Tranemo 1997 och obsad flera gånger i Tyskland och även i Spanien. Intressant.

På hemvägen såg vi också första västgötaviggen, vid Tolkabro

26/3
Opensten, Rådde
Leif
En fin tur till Opensten i Tranemo. Första taltrasten för året flög förbi. En ny ringmärkt trana ute på fältet. Dubbeltrast syntes sträcka på sig. Härlig biotop för småfågel och hackspettar. 

Sedan en tur till Rådde, där en ljungpipare flög förbi, ängspiplärkan nästan lurade oss att tro att vi fått en trädpiplärka, några ormvråkar och en del änder i Viltvattnet.

En fin tur med "nya" marker.

27-28/3 En kamskrake i Öresjön lockade ner Leif och mig den 27:e men icke. Den hade flyttat sig. Däremot fick vi se en storlom och årets första västgötaskäggdopping.

Nästa morgon följde Åke A med för att leta efter den, men inte heller nu lyckades vi. 

Under em. åkte Berit och jag till Hofsnäs. Flera stenknäckar flög runt bland ekarna medan vi fikade. På hemvägen såg vi 3 färgmärkta tranor, varav den ena var vår enfotade vän från Långegrund!

6/4
V:a Marsjön
Claes-Görans 
Fågelgrupp
Ute med Claes-Görans Fågelgrupp. 8.00 till V:a Marsjön. Blåsigt, -3 grader, sol. 36 arter varav kungsfågel, bergfink, ängspiplärka, enkelbeckasin, sparvhök och skogsduva var det mest intressanta.
30/4
V:a Marsjön
Leif, Lennart
 V:a Marsjön med Leif och Lennart J. Åkte ut för att skrämma upp en dvärgbeckasin och lyckades med det också! Vidare bl.a. 4 enkelbeckasiner, 1 gulärla, 1 grönbena, 1 svarhakedopping, 1 fisktärna, 1 spillkråka. Sammanlagt hade vi 38 arter. Bra
4/5
Nitta-Gärdsjön
Claes-Görans 
Fågelgrupp
Ute med Claes-Görans Fågelgrupp. Startade i Nitta och följde gamla järnvägen till Gärdsjön. En fin tur med en mycket trevlig grupp. 

Under den c:a 3 timmar långa promenaden längs olika biotoper, ängar, åkrar, genom skog och längs vattendrag fram till Gärdsjön. 

Många fina obsar som t.ex. buskskvättan, årets första rödstjärt (2 vackra hannar i solskenet), svartvit flugsnappare, järnsparv, svartmes, kungsfågel (även hörd av mig), trädkrypare. Trastarna sjöng överallt liksom lövsångaren och bofinken.

Framme vid sjön fanns inte mycket att se. En rörhöna visade sig för C-G, 2 tranor ropade, flera grågäss simmade ute i sjön. Det var märkligt tomt på änder men en rörsångare hördes i alla fall.
På hemvägen vid Örsjö hittade C-G ett salskrakepar, som låg längst borta i vassen och dök varje gång vi skulle titta på dem.

Hela 54 arter plockade vi in.