Sidensvans


(Klicka för större bild)

Utseende:
Sidensvansens bröst är ljusbrunt medan undergumpen är gråfärgad. Längst ut på stjärtpennorna är den gul och längre in svart. Detta syns tydligt och vackert när den sätter sig, då den spärrar ut stjärtfjädrarna.

Tygeln är svart och likaså ögonstrecket. Hakan är svart ner till strupen. En sak som är typisk för sidensvansen är den lilla tofsen på huvudet. Den syns väldigt fint om det blåser lite.

På engelska heter den waxwing, beroende på att den ganska mörka vingarna har vita och gula teckningar med klarröda vaxlika spetsar på armpennorna. Mycket vackert.

Föda:
På sommaren äter den mest insekter, som den fångar i luften och på växter. Vintertid äter den bär, t.ex. rönnbär. Under denna period drar den i stora flockar ner till södra Sverige. En sådan flock har vi varit och tittat på i Sparsör. Där matades de med bananer. Ibland händer det att de blir berusade av gamla bär, som har suttit och jäst på träden.

Häckning:
Sidensvansen häckar i Lappland, norra Finland och Ryssland ända bort till Sibirien.

Läte:
Det är ganska lätt att känna igen sidensvansen även på lätet. Den har ett "sirr"-läte och när hela flocken flyger eller sitter i ett träd, hörs de som silverklockor. Detta är typiskt och lätt att känna igen.

Gustav