Här är min teckning
(klicka för större bild)

Kungsörnen.

Jag valde att skriva om den för den är så stor, stark och häftig.

De gamla fåglarna är mörka med guldgula fjädrar på huvudet och nacken. Ungfåglar har vit stjärt med svart spets och stor vit fläck på vingarna. Den är ungefär 75 - 90 cm lång och upp till 2 m mellan vingspetsarna.

Kungsörnen jagar hare, skogsfågel och andra smådjur. Den äter också redan döda djur. Därför kan man få se dem vid åtlar, dvs döda djur som människor lagt ut till dem.

Boet ligger oftast i en bergskreva eller i ett stort träd. Det är byggt av grenar och större kvistar. Både hannen och honan hjälps åt att bygga. Det fodras med ris, visset gräs, mossa och liknande. Ofta pyntas det med färska tallgrenar.

Från slutet av mars till slutet av april lägss vanligtvis 2 ägg. Honan ruvar äggen omkring 6 veckor. Men det händer också att hanen ruvar, så att honan får jaga. Honan matar ungarna med byte som hanen har fångat. Efter ungefär 12 veckor är ungarna flygfärdiga.

De flesta kungsörnarna förekommer i västra och norra Sverige. Sällan i sydsverige.

Kungsörnen har 10 nära artsläktingar inom aquila-släktet över hela världen, förutom i Sydamerika. Hit hör Spansk kejsarörn. Den förekommer bara i sydöstra Spanien och den är idag utrotningshotad. Det finns bara c:a 150 exemplar. Spansk kejsarörn är Kungsörnens närmaste släkting.

Stäppörn finns i Centralasien. Den observeras någon enstaka gång i Sverige (Börje såg den den 5 jan 1997 mellan Varberg och Falkenberg)
Mindre skrikörn har Östeuropa och Mindre Asien som hemort. Den observeras varje år i Sverige.
Övriga arter som är släkt med vår Kungsörn är Östlig kejsarörn, Klippörn, Kilstjärtörn, Gurneysörn, Wahlbergsörn, Savannörn och Större skrikörn.

Övrigt:
Visste du att en kungsörnshona är tillräckligt stark för att kunna döda en räv. Men oftast blir det räven som dödar kungsörnen.

Dag Peterson har skrivit en väldigt fin bok, som heter Möt kungsörnen med bl.a. många fina teckningar.

Eftersom Kungsörnen är Härjedalens landskapsfågel har man där en trevlig sida om denna fågel. Klicka här för att komma dit. Kungsörn 

Tommi