Getterön 14 februari
Bilder på Bildsida 1

Under sportlovet tog vi och smygstartade vår Elevens Val-period (som egentligen skall börja vecka 10) och åkte till Varberg och Getterön. Fågelskåda kan man ju göra även om man är ledig från skolan eller kanske är det bäst just då.

Vi, dvs Daniel, Gustav, Johan, Jonas och Börje, åkte kl 8.30 i tät dimma och några plusgrader. TV hade lovat fint väder så vi hoppades på bättring innan Varberg. Längs vägen såg vi många ormvråkar sitta på stolpar och i träd, spanande efter något byte. Vi såg sammanlagt 11 st. Vid Veselången fanns det massor av sångsvan och kanadagäss. Några grågäss gick också på ängarna. Ett par korpar såg vi också plus en tornfalk som satt på en lyktstolpe.

Det tog lång tid att köra, eftersom vi stannade och körde tillbaks för att titta flera gånger. När vi kom fram till Naturum på Getterön gick vi bort till utkiksplatsen. Det låg ganska mycket fågel nedanför och vi såg bl.a. gravänder, storskrake (jättefina hannar), knipor, krickor och en salskrakehona. Vi letade förgäves efter en hanne. Däremot fick vi se en pilgrimsfalk (!) sitta ganska långt bort på en stock. I Börjes tub såg man den dock bra ändå. Det var första pilgrimsfalken för oss alla. Vi hade också hoppats på en havsörn, men icke.

Det blev kallt om fötterna och vi gick och satte oss i ett av husen och fikade. Det är också en viktig del av en utflykt.

När vi sedan gick tillbaks hade vi turen att få se den jättefina salskrakshannen. Vi gick sedan in på Getteröns naturcenter och tittade lite. Alldeles nedanför låg flera sothöns och framförallt några stycken smådoppingar, som visade sig fint i tubkikarna.

Eftersom vi fortfarande hoppades på havsörn åkte vi längst ut på Getterön och gick ut till s.k. Gubbanäsan. Nu hade solen kommit fram och det blev jätteskönt. En rödhake hoppade in i en buske. Ingen havsörn men ejder, småskrake, havstrut och storskarv fick vi där. Plus några sälar som låg och solade. Häftigt!

Klockan gick och det var dags att åka hem. En fin inledning på Elevens Val-perioden. 31 arter och några helt nya. Synd om Tommi, som p.g.a. platsbrist i bilen, genom lottning, fick stanna hemma. Men nästa gång är Tommi med.