Resa till Hornborgarsjön
tisdagen den 10 april
Klockan 8 samlades vi vid Övningsfältet. Daniels pappa Ulf var bussig och ställde upp och skjutsade och lillebror Markus, som är mycket intresserad av skådning, följde också med.

Vi började med att stanna i Sparsör för att titta på de c:a 30 sidensvansarna, som varit där i mer än 14 dagar. De är härliga att titta på och har ett härligt svirrande läte. 

Vid Mölarps ö finns en strömstareholk där ett par bygger för fullt. Vi såg dem fint vid forsen, och hade också turen att se och höra forsärlan där. En fin start på dagen, som även tycktes bli varm och solig.

Därefter åkte vi i stort sett direkt till Trandansen vid Hornborgarsjön. En härlig syn mötte oss. Många bilar, far- och morföräldrar med barnbarn på utflykt och massor av tranor. Enligt dagens räkning hade 6 100 landat för att äta vid "restaurangen".

På platsen såg vi också en hel del annat. Bläsänder, krickor, några knipor, en stjärtand, sothöns, sångsvanar blandade sig med gässen och viporna. Några fick se årets första sädesärla innan vi satte oss i solen för att äta. Stämningen var förstås på topp.

Vi gjorde ett ganska kort besök vid själva Trandansens centrum innan vi åkte till andra sidan av sjön, till Fågeludden. På vägen dit såg  vi 3 ormvråkar, som spelflög ovanför oss. Fint.

Även på Fågeludden var det mycket folk men det klart dominerande här är skrattmåsarna. Ett härligt läte (en del kallar det oväsen), som ger karaktär åt hela området. Vid första kullen stannade vi och spanade av närmaste område i sjön. Här fann vi skäggdopping, brunand och vad vi först trodde var svarthakedopping men som vi närmare granskning visade sig vara ett par svarhalsade doppingar, som höll på att bygga ett bo.

Uppifrån tornet såg vi ett fiskgjusebo där en fiskgjuse låg medan den andra satt i ett träd en bit ifrån. Det var lite svårt att titta i tuberna eftersom tornet skakar så mycket när barn springer upp och ner i trapporna. Vi såg dock en mängd viggar och några storskarvar innan vi gick till ett gömsle. Där hade vi en sävsparv och en rödbena.

Nu tyckte några att det började räcka för dagen. Klockan var omkring 1 på em och vi hade sett en hel del, så vi gick till bilarna, åt upp det vi hade kvar av matsäcken och vände hemåt. 

Det enda vi såg på hemvägen var ett fält med en massa rödvingetrastar. Några pojkar var ganska trötta och mer eller mindre somnade i bilen. Det är jobbigt att ha påsklov. Vi kom hem strax efter kl 3, mycket nöjda med dagen och med många nya X. 
 

Det finns en del bilder från den här resan. Bildsida

Artlista
björktrast kaja rödhake svarthalsad dopping
blåmes kanadagås rödvingtrast sångsvan
bläsand knipa sidensvans sädesärla
bofink knölsvan skata sävsparv
brun kärrhök koltrast skrattmås talgoxe
brunand kricka skäggdopping taltrast
fiskgjuse kråka sothöna tofsvipa
forsärla nötskrika stare trana
grågås ormvråk stjärtand vigg
grönfink pilfink storskarv korp
grönsiska ringduva strandskata storskrake
gulsparv rödbena strömstare