stork.gif (15328 bytes)
Vårfåglar, exkursioner, drag och annat fågelliv 2001
stork.gif (15328 bytes)

Uppdaterad:

Innehåll
Vårfåglarnas ankomst
Andra utflykter och "DRAG"
Januariutflykt med Stig och Rolf
Öland 14 - 27 maj, inkl albatrossen
Getterön med Elevens Val 14 feb
Pingst 1 - 4 juni med Jan och Leif
Berguvexkursion 26 mars Elevens Val
Dalarna 10 - 17 juli med Berit
En fantastisk tisdag 3 april
Öland 12 - 14 oktober
Hornborgarsjön 10 april med Elevens Val 
   
Getterön den 27 april med Tommi
   
Mina "närexkursioner" jan-juli 
   


Vid Marsjön febr-01
(klicka för större bild)

Vårfåglarnas ankomst till Boråstrakten
Dag
Fågel
Plats
Anm
27/1 Brunand 4 st Skalle De stannade inte kvar
29/1 Gråhäger Åsvägen Flög över vägen
29/1 Kattuggla hemma Hördes på kvällen
3/3 Bergfink 4 st hemma  
3/3 Kricka, hona Gässlösavägen Reningsdammen
4/3 Ringduva 2 st hemma  
10/3 Ormvråk 3 st hemma sträckande 
13/3 Tofsvipa 8 st Osdal sträckande 
14/3 Rödhake hemma  
15/3 Skrattmås 1 Skalle stod på isen 
15/3 Sånglärka Skalle sträckande 
16/3 Fiskmås Skalle stod på isen 
16/3 Stare Osdal sträckande 
16/3 Forsärla Spetsfabriken  
16/3 Bofink Mölarps ö En ensam den 7/1
16/3 Sävsparv Ön, Gingri 10 st 
16/3 Dubbeltrast Ön, Gingri Nytt X för mig (=321)
16/3 Pilgrimsfalk hanne Eskilsryd  
16/3 Ljungpipare Skalle  
17/3 Trana 1 Ön, Gingri  
18/3 Ängspiplärka  3 st Osdal  
18/3 Skäggdopping 1 st Skalle En ensam redan den 7/1
18/3 Snösparv 2 st Skalle landade på isen under 1 min
 31/3 Drillsnäppa  Skalle   
 1/4 Fiskgjuse Osdal/Skalle   
 1/4 Skogssnäppa 3 st Osdal  
 1/4 Storspov 1 Osdal  
 1/4 Enkelbeckasin 1 V. Marsjön  2 vid Osdal som Per G såg 
  3/4 Sädesärla  Skalle   
  3/4 Rödvingetrast  Eskilsryd   
  3/4 Järnsparv hemma  
 4/4 Taltrast hemma  
11/4 Smålom 3 st Skalle  
14/4 Morkulla Vårgårda  
16/4 Gransångare Skalle  
16/4 Ringtrast Sparsör  
19/4 Strandskata Ryavallen Samma par som brukar häcka där
21/4 Mindre hackspett  Skalle  Ett par 
21/4 Ladusvala Skalle dålig obs
22/4 Stenskvätta Kraftvärmeverket  
22/4 Mindre strandpipare Kraftvärmeverket  
25/4  Lövsångare  Skalle  sjungande 
25/4 Svart rödstjärt Åsvägen hane
29/4 Svarthätta Skalle
30/4 grönsångare Skalle  
30/4 sv. flugsnappare hemma  
1/5 trädpiplärka Rydal vid ringmärkningsdagen
2/5 Buskskvätta Osdal  
4/5 Grå flugsnappare Skalle  
4/5 Backsvala Skalle 100-tals back-ladusvalor över sjön
6/5 Gulärla V. Marsjön  
10/5 Rörsångare Skalle  
10/5 Trädgårdssångare Skalle  
11/5 Törnsångare Osdal Vid kyrkogården


 

Onsdagen 10 januari 2001

          Utdrag ur Stig Einarssons dagbok med benäget tillstånd av författaren

Denna dag vaknar jag "early in the morning" av klockradions ihåliga musik. Det var längesedan jag lyssnade till det mudderverket. Förvånansvärt nog vaknar jag ganska omgående, hoppar upp ur sängen och tassar ut till köket för att värma tevatten. Obs! tassar för att inte väcka Kerstin, som har sin lediga dag idag. Det är inte ofta jag är uppe före henne på mornarna.

Jag fixar teet, breder några smörgåsar och ordnar även kaffet och fikat jag ska ha med mej. Nu när allt detta är klart, kan jag hämta tidningarna och njuta av den tidiga, frostiga morgonen. Jag har ju gott om tid!! Men tiden rinner iväg och snart är klockan 7.20. Ska bara hämta ryggsäcken - men var sjutton är den? Inte i "ormboet", inte i garderoben, inte i arbetsrummet.

Nu tassar jag tydligen inte längre för Kerstin har vaknat och genast undrar jag: "Vem sjutton har tagit min ryggsäck?" För att dämpa min irritation, erbjuder hon sej att låna ut sin nya, fina ryggsäck hon fick av Hans i julklapp. Allt tycks ordna sig. Nu gäller det att plocka ut tuben, kikaren, ryggsäcken, vantar m.m. till bilen - bilen, ja rättare sagt, frysboxen. Med Kerstins hjälp med skrapning av rutorna, blir jag till sist klar att via passagerarplatsen åla mig fram till förarsätet. Men nu är klocka tio i åtta. Full spruta ner för Rosenvägen mot viadukten. 

Men nu upptäcker jag: "Vilken morgon!" En härlig fullmåne avtecknar sig mot granskogs- kammen på andra sidan Öresjö och runtom är träden täckta av rimfrost. Det här blir en kanondag för "Unga örnar". Bara dom inte blir störtförbannade för att jag är så sen. Kl. 8 skulle vi träffas. Dom tänker nog: "Där ligger han nog på sitt örngott och det vete fåglarna när han dyker upp!"

Klockan är tio över åtta när jag är hos Börje, en av björnarna - örnarna, som har sin "nalle" med sig. Den andra örnen är Börjes granne Rolf, en verklig fågelkännare med 5 arter på sin meritlista. Men han är nog ett strå vassare på "fesk!"

Vi drar iväg ut mot Varbergsvägen med Börje som chaufför och pålitlig ciceron. Vi ska till Veselången vid Horred för att se på örnar. Det blir en härlig färd i det klara solskenet, som avtecknar sig skarpt mot husfasader och skogskanten. Solens återkomst och just idag - vilken tur vi har!

Vi hittar avfartsvägen till Istorp strax innan Horreds samhälle och far på slingrande väg mot Veddige, där det någonstans skall finnas en åtelplats vid Veselången. Vi tar av ner mot Veselången. Här hittar vi ingen örn men massor av sjöfågel: tusentals kanadagäss, kanske 100 sångsvanar, gräsänder, knipor, ängsliga viggar och flera ormvråkar. Vi försöker hittar örnar men inga är synliga, trots att en bonde, som vi träffar, har sett dem flera gånger om i hans närhet.

Efter att ha njutit av en fikarast i en värmande skogsbacke, bestämmer vi oss för att åka vidare mot Veddige och Getterön. Kanske finns det örnar där!?

Väl framme vid Getteröns Naturcentrum träffar vi en framstående ornitolog (Mikael Nordh,först i Sverige med 400 arter, Börjes anm), som studerar gransångare vid ett buskage. Han berättar att många gransångare har stannat kvar, men de flesta har dukat under i vinterklimatet.

Vi far vidare till en utsiktsplats i närheten av Naturcentret, där vi har en perfekt översikt över sjöfågelsområdet. Men här blåser det lite kallt från havet. 

Det dröjer inte länge förrän det lyfter stora flockar av kanadagäss. Något är i görningen. Jaha, där har vi våra örnar, orosstiftarna! Efter några attacker, slår sig de båda havsörnarna ner på ett par stenar i vassen. Där sitter de och paraderar i solskenet med sina gula näbbar och i övrigt ståtliga fågelkroppar. Så blev det ändå örnar till sist! Mest glad var nog Rolf. Han var ute efter örn - några små ynkliga gransångare kunde han vara förutan.

Det var som en vårdag vid Naturcentret - massor av fågel: kanadagäss, sångsvanar, salskrake, gräsänder, knipor, flera rödhakar, gärdsmyg, knölsvan .....

Efter en mättad fågelskådning tar vi en tur på Getterön och tittar på Börjes tummelplatser från ungdomen, bl.a. Missionsförsamlingens Sommarhem.

På vägen hem passerar vi återigen Veselången och ser då bl.a. tornfalk och ormvråkar, som sitter och solar och närmast poserar.

Vid 15-tiden är vi åter i Borås efter en väl utnyttjad dag. Det ska bli skönt att vila huvudet mot ett nystruket örngott och drömma om tidig vår.

En härlig dag med tillfredsställda förväntningar. Tack Börje för din fina körning och guidning i fåglarnas värld.

Från gransångare till örn:

gransångare häger tornfalk
10 ormvråkar kråkor 100-tals sångsvanar
knölsvan 1000-tals kanadagäss 100-tals gräsänder
salskrake brunand korpar
gärdsmyg knipor viggar
trutar - måsar skator
flera rödhakar 2 havsörnar
 


 

Getterön 14 februari
tillsammans med Elevens Val-gruppen

Under sportlovet tog vi och smygstartade vår Elevens Val-period (som egentligen skall börja vecka 10) och åkte till Varberg och Getterön. Fågelskåda kan man ju göra även om man är ledig från skolan eller kanske är det bäst just då.

Vi, dvs Daniel, Gustav, Johan, Jonas och Börje, åkte kl 8.30 i tät dimma och några plusgrader. TV hade lovat fint väder så vi hoppades på bättring innan Varberg. Längs vägen såg vi många ormvråkar sitta på stolpar och i träd, spanande efter något byte. Vi såg sammanlagt 11 st. Vid Veselången fanns det massor av sångsvan och kanadagäss. Några grågäss gick också på ängarna. Ett par korpar såg vi också plus en tornfalk som satt på en lyktstolpe.

Det tog lång tid att köra, eftersom vi stannade och körde tillbaks för att titta flera gånger. När vi kom fram till Naturum på Getterön gick vi bort till utkiksplatsen. Det låg ganska mycket fågel nedanför och vi såg bl.a. gravänder, storskrake (jättefina hannar), knipor, krickor och en salskrakehona. Vi letade förgäves efter en hanne. Däremot fick vi se en pilgrimsfalk(!) sitta ganska långt bort på en stock. I Börjes tub såg man den dock bra ändå. Det var första pilgrimsfalken för oss alla. Vi hade också hoppats på en havsörn, men icke.

Det blev kallt om fötterna och vi gick och satte oss i ett av husen och fikade. Det är också en viktig del av en utflykt.

När vi sedan gick tillbaks hade vi turen att få se den jättefina salskrakshannen. Vi gick sedan in på Getteröns naturcenter och tittade lite. Alldeles nedanför låg flera sothöns och framförallt några stycken smådoppingar, som visade sig fint i tubkikarna.

Eftersom vi fortfarande hoppades på havsörn åkte vi längst ut på Getterön och gick ut till s.k. Gubbanäsan. Nu hade solen kommit fram och det blev jätteskönt. En rödhake hoppade in i en buske. Ingen havsörn men ejder, småskrake, havstrut och storskarv fick vi där. Plus några sälar som låg och solade. Häftigt!

Klockan gick och det var dags att åka hem. En fin inledning på Elevens Val-perioden. 31 arter och några helt nya. Synd om Tommi, som p.g.a. platsbrist i bilen, genom lottning, fick stanna hemma. Men nästa gång är Tommi med.


 

            Borås - Ulricehamn 26 mars

tillsammans med Elevens Val-gruppen

Vi bestämde efter dagens lektion att göra en kvällstur till Ulricehamn för att om möjligt höra och ev. få se Berguven. Börje hade varit där i fredags och då hade uven visat sig.

Vi åkte kl 16.30 mot Rångedala mader där vi stannade. Upp flög en stor flock med sånglärkor. De tog några varv innan de åter slog sig ner. Jonas, som verkligen har ögonen med sig, undrade om det var en varfågel som satt i trädet långt borta vid ladan. Fram med tuben - och - Jodå. Där satt den! Jubel bland pojkarna. Det var för alla första gången de såg denna fina fågel.

Någon upptäckte så en rovfågel, som seglade högt, högt uppe. En titt i tuben visade att det var en sparvhök. Bra gjort att upptäcka den.

Lite längre bort vid Varnumsjön såg vi ett par kvarvarande sångsvanar. Strömstaren visade sig dock inte vid de "säkra" forsarna.

Vid Gärdsjön hade vi en del fågel: Många grågäss, kanadagäss. 2 hägrar, flera kniporspelade, 2 knölsvanar, gräsänder förstås och ett par storskrakar flög förbi.1 ormvråk seglade över Agnsjön. Bakom oss där vi stod vid vägen, sjöng stararna för fullt uppe i ett träd. Härligt!

Alldeles vid infarten till Hökerum stod ett par tofsvipor i dikeskanten. Vi hade fått tips om en vitkindad gås vid Viskeborg, strax efter Hökerum. Efter långt letande bland c:a 125 kanadagäss hittade vi den lilla gåsen betande på ängen. Även denna var ny för alla pojkarna.

Utanför Prången stod ett 15-tal gråtrutar på iskanten. Sedan åkte vi till huvudmålet för vår resa.
Just när vi kom ut ur bilen hördes ett par "oohå". Pojkarna blev alldeles till sig. Vi tog med fika och kikarna till en plats bakom en lada med utsikt mot "uvberget". Vi hörde inget men plötsligt fick någon syn på berguven, som flög en bit innan den satte sig i ett träd. Vi såg den inte bra men den flög en bit igen inför våra ögon. Sedan varken såg eller hörde vi den mer, men vad gjorde det?
Kvällen var verkligen häftig och alla hade fått många upplevelser och flera nya arter.


 

En fantastisk tisdag - 3 april

Väderrapporten hade talat om +15  och jag tänkte att tisdagen den 3 april -01 kanske skulle kunna bli riktigt bra ur fågelsynpunkt. Det hade ju varit kallt och tråkigt ganska länge och fågelinflyget hade stannat upp.

Jag klädde mig dock varmt (litade inte helt på SMHI) och åkte ut till Skalle. Vid Eskilsryd sökte en mängd trastar efter mat ute på ängarna. Bland dom var också årets första rödvingetrastar.Parkerade vid Skallebadet och skymtade mellan tallarna en massa gräsänder, som guppade ute i sjön.

Började räkna, - men vad var det? 2 skedänder!En hane och en hona låg bland gräsänderna. Jag kom av mig i räkningen och fortsatte att spana igenom flocken. Fler skedänder kanske. Nämen! Där låg ju ett stjärtandpar!!Så häftigt! Kom med tuben in bland krickorna,(16 st) och har man sett. En hel massa (10) bläsänder. Detta var ju verkligen roligt. Och en sådan massa knipor! Jag räknade till omkring 100 st och bland dessa låg ett viggpar. 20 st sothöns gömde sig hjälpligt inne i vassen.

Plötsligt hördes ett välbekant ljud i luften. Årets första sädesärla (förutom den efterblivna i januari i Gamla Köpstad) flög förbi!
Det började verkligen kännas gott!. Så´n tur att man gått och blivit pensionär, så att man kan få vara med om sådana här förmiddagar! (Jag försökte ringa efter vännen Stig, så att han också skulle kunna få ta del av obsarna men han var inte hemma, tyvärr för honom.)

Bäst att kolla vad det är som ligger längst ut. Skäggdoppingar! Fler och fler. När jag räknat färdigt blev det 104 st! Så många hade jag aldrig sett på en gång tidigare. Förra året hade jag 50 st en gång och tyckte det var fantastiskt. De låg och sov nästan samtliga. Vilade väl upp sig inför fortsatt resa.

Några kanadagäss,storskrakar, fisk-skrattmåsar och gråtrutar fullbordade fåglarna ute i sjön den här härliga dagen.

Vid tornet kom 2 drillsnäppor. Sävsparven sjöng och ett 30-tal grå-grönsiskor snodde runt upp i träden under ivrigt tjattrande.
Jag spanade förgäves efter fiskgjusen, som dock visat sig den 1 april. De drygt 30 sidensvansarnasvirrade fortfarande vid Gula villan. Dags att åka hem och ta av sig superunderkläderna. Det hade blivit riktigt varmt.

Hemma vid fågelbordet var det full fart. Massor av grönsiskor, bo- berg- och grönfinkar. Rödhakarnasjöng och plötsligt hördes det skarpa knäppandet från en stenknäck. Den ville också ha del av solrosfröna. Och minsann! Fick den inte sällskap av årets första järnsparv? Jodå. Även svartmesarna och de två tofsmesarna var framme och smakade av jordnötterna.

Vid 2-tiden var jag tillsammans med Per och Lars vid Ön och såg 2 sparvhökar, många rödvingar och ett par sädesärlor. Vid Mölarp byggde strömstararna i en holk och ovanför den flög 2 forsärlor omkring.

Denna tisdag kom våren till Borås!

Nästa dag var det lika kallt och blåsigt igen och änderna var borta, men vad gjorde det.

Jag hade varit på rätt plats vid rätt tillfälle!!


 


Resa till Hornborgarsjön
tisdagen den 10 april


Klockan 8 samlades vi vid Övningsfältet. Daniels pappa Ulf var bussig och ställde upp och skjutsade och lillebror Markus, som är mycket intresserad av skådning, följde också med.

Vi började med att stanna i Sparsör för att titta på de c:a 30 sidensvansarna, som varit där i mer än 14 dagar. De är härliga att titta på och har ett härligt svirrande läte. 

Vid Mölarps ö finns en strömstareholk där ett par bygger för fullt. Vi såg dem fint vid forsen, och hade också turen att se och höra forsärlan där. En fin start på dagen, som även tycktes bli varm och solig.

Därefter åkte vi i stort sett direkt till Trandansen vid Hornborgarsjön. En härlig syn mötte oss. Många bilar, far- och morföräldrar med barnbarn på utflykt och massor av tranor. Enligt dagens räkning hade 6 100 landat för att äta vid "restaurangen".

På platsen såg vi också en hel del annat. Bläsänder, krickor, några knipor, en stjärtand, sothöns, sångsvanar blandade sig med gässen och viporna. Några fick se årets första sädesärla innan vi satte oss i solen för att äta. Stämningen var förstås på topp.

Vi gjorde ett ganska kort besök vid själva Trandansens centrum innan vi åkte till andra sidan av sjön, till Fågeludden. På vägen dit såg  vi 3 ormvråkar, som spelflög ovanför oss. Fint.

Även på Fågeludden var det mycket folk men det klart dominerande här är skrattmåsarna. Ett härligt läte (en del kallar det oväsen), som ger karaktär åt hela området. Vid första kullen stannade vi och spanade av närmaste område i sjön. Här fann vi skäggdopping, brunand och vad vi först trodde var svarthakedopping men som vi närmare granskning visade sig vara ett par svarhalsade doppingar, som höll på att bygga ett bo.

Uppifrån tornet såg vi ett fiskgjusebo där en fiskgjuse låg medan den andra satt i ett träd en bit ifrån. Det var lite svårt att titta i tuberna eftersom tornet skakar så mycket när barn springer upp och ner i trapporna. Vi såg dock en mängd viggar och några storskarvar innan vi gick till ett gömsle. Där hade vi en sävsparv och en rödbena.

Nu tyckte några att det började räcka för dagen. Klockan var omkring 1 på em och vi hade sett en hel del, så vi gick till bilarna, åt upp det vi hade kvar av matsäcken och vände hemåt. 

Det enda vi såg på hemvägen var ett fält med en massa rödvingetrastar. Några pojkar var ganska trötta och mer eller mindre somnade i bilen. Det är jobbigt att ha påsklov. Vi kom hem strax efter kl 3, mycket nöjda med dagen och med många nya X. 
 


 
Artlista
björktrast kaja rödhake svarthalsad dopping
blåmes kanadagås rödvingtrast sångsvan
bläsand knipa sidensvans sädesärla
bofink knölsvan skata sävsparv
brun kärrhök koltrast skrattmås talgoxe
brunand kricka skäggdopping taltrast
fiskgjuse kråka sothöna tofsvipa
forsärla nötskrika stare trana
grågås ormvråk stjärtand vigg
grönfink pilfink storskarv korp
grönsiska ringduva strandskata storskrake
gulsparv rödbena strömstare


 


GETTERÖN 27 april
Tommy hade ju oturen att inte få följa med till Varberg den 14 feb. Nu passade det så att han fick följa med idag istället.

Vi startade kl 8 i duggregn och dimma. I Horred fick vi första fina X-et, två turkduvor satt på ett par stolpar och visade upp sig fint.

Framme vid Getteröns Naturcenter började hårdspaningen. Först och främst den vackra skärfläckan, som fanns c:a 100 st på en liten ö i "dammen". Änder var det gott om: gravänder med jätteröda knölnäbbar , bläsand med den gulvita bläsen i pannan, den fintecknade krickan, knipa, skedand med den stora skedliknande näbben, snatterand med den typiska svarta triangeln vid stjärten och anden med det bruna huvudet, brunanden.

Vi hade turen att se både tornfalk och en jagande pilgrimsfalk och brun kärrhök + en ormvråk på hemvägen.

Börje var gladast över den svårsedda skäggmesen, som visade sig 5 m från gömslet, samt en dvärgmås, som också visade sig fint, där den flaxade över vattenytan.

Både ladu- och hussvala blev nya årskryss.

Bland vadare såg vi myrspov, stor- och småspov, kärr- glutt- drill- och svartsnäppa. Dessutom rödbenor, strandskator, tofsvipor och strandpipare.

Det blev alltså en hel del fina observationer i det ganska kalla vädret. Allt som allt såg vi 63 arter. En lyckad dag.

Hur Tommi själv upplevde dagen kan du läsa om genom att klicka här och sedan på "Tommi".


 

Mina utflykter i Borås närområde
Datum Plats Anmärkningar  Artlista
    7 jan 
Borås Nyårsrally med Per G, Niklas, Jan. 
+ grader, delvis regn.45 arter. Nytt rek..
björktrast, blåmes, bofink, domherre, entita, fasan, fiskmås, gråsiska, gråsparv, gråtrut, gräsand, grönfink, grönsiska, gulsparv, gärdsmyg, havstrut, kaja, kanadagås, knipa, koltrast, korp, kråka, kungsfågel, nötväcka, ormvråk, pilfink, ringduva, sidensvans, skata, sothöna, sparvhö, st. hackspett, stenknäck, storskarv, strömstare, svartmes, sångsvan, talgoxe, talltita, tamduva, tofsmes, trädkrypare, varfågel, vigg, storskrake 
18 jan 
Skalle   sångsvan 6, skäggdopping 2
27 jan 
Skalle   skäggdopping, storskrake 4, brunand 4, stjärtmes 5, gärdsmyg, trädkrypare, knipa 2,
30 
Skalle Med Stig E. Dimma knipa 1, stjärtmes 10, grönsiska 15, rödhake 1, gärdsmyg 1, gräsänder 4, gråtrut 10
3 feb
Skalle  kl 10.00  -17 gärdsmyg, strömstare 
13 
Skalle 0 grader, klart. Med Rolf gärdsmyg, nötväcka, talgoxe, storskrake 2, 
gråtrut 8
15 
Skalle  0 grader, blåsigt, kallt storskarv 2, kanadagås 4, gråtrut 11, gräsand 18, knipa 7
17
Osdal   sångsvan 8, storskrake 2, sothöna 4, knipa 3, gräsand 8 
18 
Göteborg, 
Onsala
 med Jan U  Ringand (X), vattenpiplärka, skärpiplärka 4, salskrake 30 
20 
Skalle, Marsjön  Skalle kl 09-10 -2 grader gräsänder 30, knipa 12, storskrake, grönsiska 50, sparvhök / kanadagås 19, sångsvan 8, knipa 20, storskrake 1, korp 1, gröngöling 1, grönsiska 10, stjärtmes 11, domherre 4, gärdsmyg 2, 
trädkrypare 1, svartmes 5, 
23 
Skalle  kl 17.30 storskrake 4, knipa 4
13 mars
Skalle, Osdal  med Ulla-Britt knipa 15, gärdsmyg, ormvråk, sångsvan 33, kanadagås 43, storskrake 2 /tofsvipa 8, sothöna 3, stare 3, bergfink 2, gulsparv, storskrake 9, 
koltrast 1
15 
Skalle  + 1  sångsvan 18, kanadagås 4, gräsand 50, knipa 30, storskrake 8, skrattmås 1, gråtrut 8, sånglärka 1, gärdsmyg 1
16 

Skalle, Mölarp, Spetsfabr. Ön 
Eskilsryd
Tills.m. Niklas. Snöfall +2 Strömstare 2, bofink 2,/ forsärla /ormvråk 4, sävsparv 10, kanadagås 23, grågås 17, tofsvipa 15, stare 25, sånglärka 6, ljungpipare 1, ringduva 25, gröngöling 1, gärdsmyg 1, st. hackspett, dubbeltrast (X),  pilgrimsfalk, ormvråk 
17 
Rångedala, Ön  Med Berit. kallt varfågel, tofsvipa 25, grågås 23, kanadagås 12 /trana, stare 40 
18 
Skalle, Osdal  10.15 - 11.30 Snösparv 2 tofsvipa 17 
20 
Skalle, Gärdsjön - 4, sol, 09,15. / 16.30 ringduva, spillkråka, sånglärka, storskrake 4 
 / kanadagås 50, grågås 30, sångsvan 8, knölsvan 3, knipa 10, storskrake 6, salskrake 1, sothöna 3, korp 2, trana 2, gråhäger 2, ormvråk 1, havsörn 1
22 
Skalle   gråsiska 20, trädkrypare 1, knipa 10, gärdsmyg, bofink 5 
23
Gärdsjön, U-hamn med Stig salskrake, kricka 2 / berguv (Vist kyrka)
24 
Getterön    kärrsnäppa 2, blå kärrhök, ejder 10, bergand 2, gravand 10, smådopping 2
26 
U-hamn, m.m.  Med Elevens Val  kanadagås 125, vitkindad gås, berguv,
30 
Skalle +2, dis  bläsand
31 
Skalle  07.45 och 17.50, dis drillsnäppa
1 april
Osdal +4 dis. kl 6.30. 8 skådare.  talgoxe, sothöna 2, koltrast, grönsiska, ängspiplärka, fasan, gräsands, grönfink, kaja, björktrast, skata, knipa, blåmes, ringduva, stare, kråka, gråtrut, kanadagås, storskrake, skogssnäppa, sävsparv, gulsparv, ljungpipare, storspov, sånglärka, tofsvipa 8, skrattmås, pilfink, fiskgjuse.
1
Skalle, 
Marsjön
Ganska kallt. Började i Skalle 10.30. 
Em. till V.Marsjön
skäggdopping 3, stjärtmes 2, gråsiska 20, sidensvans 16, skratt-fiskmås, gråtrut. storskrake, kricka 8, vigg, trana4, fiskgjuse, sävsparv. / enkelbeckasin, sångsvan 25, duvhök, tofsvipa 2, knipa 6, häger, storskrake 11, grågås 9, kanadagås, gräsand.
3
Eskilsryd, Skalle, 
Osdal, Marsjön
Vårväder, upp till 15 +. 10.00 Läs En fantastisk tisdag
4
Skalle, Eskilsryd  13.45 knölsvan 1, rödvingetrast 5 / taltreast 10, björktrast 50, rödvingetrast 8, dubbeltreast 1, ormvråk 1
5
Skalle 17.00, kallt skäggdopping 3, vigg 2, knipa 2
6
Getterön  med Niklas  
8
Skalle +4  Blåsigt, kallt grå-grönsiska 40, enkelbeckasin 1, sädesärla 5, kricka 13, skäggdopping 11, skrattmås 5, fiskmås 6, gråtrut 18, sidensvans 35, rödvingetrast 5, taltrast 2, sothöna 2, rödhake 7, knipa 5, trädkrypare 1, gröngöling 1, storskrake 3
9
Skalle + 2. Blåsigt, mulet.  250 skratt-fiskmås. 1 skogssnäppa
11
Skalle +4 Klart  07.15 Skogssnäppa, gröngöling, spillkråka, skäggdopping 16, knipa 6, kricka 4, storskrake 6, sothöna 6, smålom 3, knölsvan 3, enkelbeckasin, ormvråk, sångsvan 2, sävsparv, skrattmås 40, fiskmås 30, gråtrut 5, gråsiska
15
Eskilsryd, Sparsör  eftermiddagen Letade efter ringtrast. Endast rödvinge- tal- o björktrastar i massor
16 
Skalle /V. Marsjön +5  Soldis Bra väder 9.30 smålom 1, gransångare 2, skäggdopping 8, knipa 6, sidensvans 10 (40 kl 7), storskarv 3, skrake 1 / 
kricka 10, knipa 7, skogssnäppa 5, enkelbeckasin 1, storskrake 1, sångsvan 2, sädesärla 5, fasan 1, tofsvipa 10, st. hackspett 1
16
Sparsör hos Stig E  kl 17.45 ringtrast, honfärgad. Kvar hela dagen den 17:e
 18
Skalle kl 19.30  Kallt  En riktigt bra kväll trots kylan. Smålom 4 st, skratt-fiskmås 150-200, knipa 8, storskrake 2, sothöna 3, snatterand 2 (1 par), sjöorre 2(1 par), fiskgjuse 1 
21
Skalle kl 06-11.30. Öppet hus. Kallt på morgonen men vid 10.30 kom solen och värmde En ganska bra dag med följande arter: 
Mindre hackspett, ladusvala, duvhök, stenfalk, storskrake, smålom, sothöna, gransångare, ringduva, knipa, vigg, kanada-grågås, sävsparv, storskarv, skäggdopping, blåmes, talgoxe, rödhake, kråka, kaja, bo-grön-bergfink, gärdsmyg, nötväcka, gräsand, enkelbeckasin, sädesärla, kol-björk-tal-rödvingetrast, sidensvans (40), skogssnäppa, grå-grönsiska, sångsvan, knölsvan, gråtrut, spillkråka, stjärtmes, häger, kungsfågel, pilfink, gulsparv, ormvråk. = 47 
22
Osdal/Elverket  06:30 -07:45  +1 sol Osdal: Trastar, lärkor sjöng, annars inget spec. Vid Kraftvärmeverket spelade ett par Mindre strandpipare, 4 st strandskator. En tofsvipa gick där samt en stenskvätta
22
Skalle 08:00 Sol, klart och lugnt Ett par småskrake, sothöna 5, fiskgjuse 1, kricka 1, knipa 7, storskrake 4, vigg, järnsparv 1, trädkrypare 1, bergfink , enkelbeckasin, sidensvansarna kvar. 
Vid Mölarp, gransångare och 2 strömstarar.
24
Skalle 10:40, + 4, dis, lite dugg kricka 1 par, kanadagås 4, knipa, skäggdopping, gräsand, rörhöna (min första vid Skalle), stjärtmes vid boet, gröngöling, st. hackspett
25
Skalle 8.00 med EV-gruppen, lugnt,sol kricka 4 st, skäggdoppingar, smålom 2, lövsångare
28
Skalle 17.30 vigg 37, sjöorre 4, smålom 2
29
Ymer 05.10 mulet, kallt rödhake, bofink, lövsångare, gärdsmyg, taltrast
29 

Skalle 06:00-9.30 kallt, blåsigt, mulet  knipa 33, vigg 3, kanada 2, skäggdopping 10, storspov 7 str N, skrattmås 19, fiskmås >25, gråsiska 25, enkelbeckasin 1, småskrake 2, storskrake 3, drillsnäppa , tofsvipa, sothöna3, bläsand 4, kricka 5, sjöorre 5, skedand 2, smålom 2, järnsparv, rödhake, gärdsmyg, häger, korp, m. hackspett, st,hackspett, stenknäck, svarthätta, lövsångare, domherre, stare, rödvinge- kol-björktrast, trädkrypare, nötväcka, sävsparv, entita, stjärtmes, bo-grön-bergfink. gröngöling
30
Skalle 07.00 Stilla, soldis grönsångare, mindre hackspett, smålom, sångsvan
30
Hemma   svart-vit flugsnappare
1 maj
Rydal Ringmärkning Orrar kuttrade i träd långt borta. Trädpiplärka
1
Kyrk.gård/Marsjön  sol, kallt 2  m. strrandpipare / grönbena, tofsvipa, enkelbeckasin, 2 tranor, 2 m. strandpipare, gråtrut, skratt- fiskmås, grå- kanadagår, spillktåka, skogssnäppa, skedand, kricka, knipa, drillsnäppa, 2 .gluttsnäppa  Varnum: hussvala
2
Skalle 10. soldis, +9, lugnt 2 m.hacksp. gärdsmyg, grönsiska, 76 fiskmås, 8 skäggd. 3 knipa, löv- grönsångare, rödhake, gröngöling, sv-vit flugsn. st. hackspett, sothöna, svarthätta, nötväcka, rödvingetr. storskrake, smålom, enkelbeckasin, sävsparv, sädesärla
3
Osdal kl 10. Sol, varmt Många sjungande buskskvättor oxh trädpiplärkor
4
Skalle kl 15. duggregn, 6-7 grader Grå flugsnappare vid tornet liksom sv-vit flugsn. 100-tals backsvalor och ladusvalor sträckte över sjön. 6 vigg, 10 knipor och skäggdoppingar. Övrigt lugnt.
6
Skalle 06.15 Helt lugn, sol + 1 m. hackspett, svarthätta, trädpiplärka, 2 smålom
6
Ön / V. Marsjön 07.30 - 9.10 Buskskvätta, hämpling, trädpiplärka, 2 forsärlor, / gulärla, ängspiplärka, gluttsnäppa, knipa, kanada- grågås, enkelbeckasin, 2 brushane, ldausvala, skogssnäppa, grönbena, kricka, skrattmås (c:a 40), tofsvipa, sädesärla
6
Osdal- Djupasjön,/ Hulta 18,30 Storlom, / Rörhöna
9
V. Marsjön 18.30 Storskrake, spillkråka, drillsnäppa, fisktärna, grönbena 17 st, kanadagås, vigg, morkulla, knipa, enkelbeckasin, ladusvala, buskskvätta, gluttsnäppa, skrattmås, sothöna.
10 
Skalle 06.00 vigg 30 st, skäggdopping 10, kricka 14, knölsvan 2, kanadagås 6, knipa, storskrake, sävsparv, ,. hackspett, rörsångare, gröngöling, svrthätta, trädgårdssångare, sv-v flugsnappare, grön-lövsångare, taltrast, röd-v-trast, fiskmås, stenknäck, rödhake, bofink, grönfink, blåmes, talgoxe, ladusvala, sädesärla, grågås 4, kattuggla.
11
Osdal 7.15. sol, varmt, lite vind Grå flugsnappare, kol-björk-rödv.trast, sv-v flug, spillkråka, ringduva, stenskvätta, buskskvätta, vigg 8, knipa 3, rödhake, korp, nötskrika, ängspip- trädpiplärka, sånglärka, gulärla, blåmes, talgoxe, bo-grönfink, enkelbeckasin, törnsångare, m. strandpipare, löv-grönsångare.
13
Skalle 06.00 Kattuggla, sångsvan, knipa 8.4 uteliggare i tornet
16
Varnum 23:30 Flodsångare hördes svag. Kärrsångare vid bron vid Rångedala mader
20
Viared med Bengt och Tommi. Första besöket på den platsen. 06.00, varmt och soligt Det blev en riktig kanonmorgon. Roligt med Tommi, som är så pigg på att följa med ut. Inga problem där inte. Vi hade drygt 40 arter med bl.a. dubbeltrast, mindre strandpipare, härm- löv- törn säv- och svarthättesångare. Tranor 2 st, enkelbeckasin, törnskata m.m. Sådana morgnar är det skönt att man inte slösar bort.
21
Osdal. Ett kort besök 08.00 Ormvråk, stenskvätta, törnskata
24
Osdal, Vita bron, kyrkogården 06.30 - 08.00. Sol, lugnt En hel del fågel rörde sig. 32 arter, varav de flesta sångarna, massor av buskskvättor men inget speciellt. En härlig morgon.
25
Veselången 22.30 - 24 med Rolf E m.fl Vi hämtade Rolf E i Kinna. han hade lovat att visa oss nattskärra nedåt Halland. På vägen dit stannade vi vid Istorp och lyssnade på 3 st gräshoppssångare, 2 st vaktlar. Med hjälp av en CD-skiva lockade Rolf sedan fram en nattskärra, som kom flygande och spelande framför oss. Första gången jag sett något sådant. Vi kunde dock inte stanna länge i skogen pga myggen. 

På hemvägen såg vi också ett kattuggla och hörde näktergalen.

18 juli Osdal fm, sol Hörde rosenfink och svarthätta bl.a.
25 juli Osdal   Äntligen fick jag se den svarta rödstjärten, som häckat där. Dessutom en sparvhök.


 


Till Innehålls-menyn

Snabbväg till ett visst "Drag"  (  ="tillbaks hit")
Tofslärka  Orientvadarsvala  Dvärgbeckasin Mindre gulbena 
Citronärla  Vassångare  Grålira  Klippsvala 
Asiatisk kalanderlärka  Storlabb  Lunnefågel  Taigatrast 
Sibirisk tundrapipare  Bronsibis  Gulbröstad snäppa  Piparsnäppa 
Gyllensparv  Tuvsnäppa  Sammetshätta 
Andra UTFLYKTER och DRAGARTURER

18 april

Ljungby
Tofslärka
Långfredag gick larm om en tofslärka i Ljungby. Eftersom vi var upptagna i kyrkan blev det förstås omöjligt att åka då. Även de närmaste dagarna var upptagna och jag trodde att min möjlighet att få se denna fågel var borta. Men på onsdag åkte Berit och jag iväg, trots halvdåligt väder. 

När vi kom fram gick jag in på Turistbyrån och frågade:- Var är tofslärkan? (jag tyckte att man där borde känna till ortens turistattraktioner) 
Hon kände till den men visste inte att den var kvar. Jag gick runt ett tag vid de öppna platser där jag trodde att den hållit till. Kom så på den ljusa idén att ringa till han som rapporterat in den på morgonen. Inget svar på mobilnumret. Åter till Turistbyrån och lånade en telefonkatalog. Hittade numret till rapportören men inte heller där något svar. Ringde så C300 och fick veta att parkeringen vid ICA Kvantum var senast sedda plats. In igen till Turistbyrån för att få en karta och vägbeskrivning. Jag lovade komma in och meddela om jag hittade fågeln, så att hon skulle kunna hjälpa ev. skådare. 

Väl framme vid parkeringen dröjde det inte länge förrän jag fick se tofslärkan spatsera mellan bilarna. Den var helt orädd och såg härligt uppnosig ut med sin tofs på huvudet. Det var ju synd att man inte hade någon kamera med, när man äntligen kom nära en ovanlig fågel. Obsen blev i alla fall jättefin. 

Innan vi gick och firade med en god lunch, sprang jag in på Turistbyrån och talade om var lärkan var att beskåda. Tjejen skrattade och tackade. 


9 juni

Halmstads 
hamnutfyllnad
Citronärla
Under en ganska lång tid hade en Citronärla hållit till i Halmstads hamn, ung. där den ringnäbbade måsen höll till får några år sedan. Fredag kväll åkte vi (Berit, Inger och jag) dit. En kille stod där på ett ställe och sa att den tidigare visat sig där han stod, men också lite längre bort. Vi åkte då bortåt men hade knappt hunnit mer än stanna till, förrän han kom åkande efter och sa att nu var den där han stått!. Snabbt iväg - men icke! 
Vi stannade kvar där minst en timme men såg inte till någon ärla. 

Nästa dag åkte jag ensam ut tidigt. Efter ett par timmars letande och med hjälp av ett par ihärdigt viftande skådare fick jag under c:a 30 sek se denna vackert utfärgade Citronärla. Jättesnygg! Den var svårfångad, men desto roligare är det när man till slut får se den och den dessutom är så färggrann!


17 juni

Vombs ängar, Vitemölla
Asiatisk kalanderlärka
och
Sibirisk tundrapipare
Kl ½-11 söndag fm ringde John A och undrade om vi skulle åka och titta på lärkan vid Vombs ängar. Skåne nu? Vi var på väg till kyrkan men ... -Vi åker, sa Berit, och jag, som alltid gör som hon säger började genast fixa en matsäck. Vi hämtade John i Hultafors och drog ner genom ett sommarfagert Halland (alltid vackert) och var vid Vombs ängar vid 2-tiden. Asiatisk kalanderlärka hoppade snällt omkring i gräset. Ibland syntes den bra, ibland mer svårsedd, men vi såg tydligt kännetecknen på den. 

Nöjda med det nya X-et gav vi oss iväg till ett reningsverk (var annars?) för att luncha. Man hade tidigare sett sommargylling där, så kanske skulle vi kunna göra en fin obs medan vi åt. 

Just då gick ett nytt larm: Sibirisk tundrapipare i Vitemölla! Bara 5 mil dit! Lunchen fick vara och 45 min senare hade vi hittat platsen med den lilla dammen där piparen gick i lugn och ro bland några andra vadare. Inte dåligt med TVÅ asiatiska X-fåglar inom en timme. 

Eftersom John redan hade tundrapiparen innebar det att jag äntligen kom ifatt honom på listan.(331 st) 
På hemvägen ville John att vi skulle köra över Halmstads hamn, för att han skulle, om möjligt få se citronärlan, som jag såg veckan innan och som  han försökt 3 ggr tidigare att få se. Skulle jag vara så ädel?? Jodå! Glorian runt mitt huvud lyste vackert, när han ett par timmar senare kryssade ärlan och åter drog ifrån mig. Men vadå? .


22 juni

Reftele med Bengt S 
Gyllensparv
Midsommarafton! Vi håller på och gör oss iordning för att åka till Gongstorp och fira Midsommar med Lundqvists när det plötsligt surrar i sökaren. Vadnudå? Gyllensparv? Reftele! Är det möjligt? Bara 12 mil, men så var det det där med midsommarfirandet. Stefan fick ta sin bil och skjutsa Berit. Bengt S tog snabbledigt och vi drog iväg. Ju närmare man kommer, desto nervösare blir man. Tänk om vi är sena! 

Den här gången var vi inte försent ute. På en stolpe ute på en äng satt en kanonfin Gyllensparv, utfärgad hane, och sjöng. Mycket folk var samlade, men många hade också börjat sitt firande och kunde inte köra bil, så de fick komma nästa dag. 

Det gjorde vi också, eftersom Berit gärna ville se den här fina fågeln. Jag ringde Tommi också och han är ju alltid alert, så kl 6 på Midsommardagen hämtade jag honom. Han ångrade sig inte när han fick se fågeln. Även Berit såg den även om den var lite mer svårsedd den här dagen. Fågeln var kvar ganska länge i Reftele. Häftigt! 


2 juli

Ängsnäset, Skanör
Orientvadarsvala
Årets följetong började! Larm under em om en Rödvingad vadarsvala i Falsterbo. Janne, Bengt och jag gjorde en snabbutryckning. Bengt och jag tyckte inte det gick så fort när Janne körde men vi var framme strax efter 8 på kvällen. Som tur var var vädret kanon och framme vid Ängsnäset visade den "Rödvingade" vadarsvalan upp sig på alla möjliga sätt i kvällssolen. Perfekt medljus. 

Men redan på platsen fanns det några som var lite undrande inför fågeln. Var det verkligen en rödvingad vadarsvala? Att det inte var en svartvingad såg man ju, men ... något konstigt var det nog. 

Denna vadarsvala kom att undersökas på alla möjliga sätt under de c:a 3 månader, som den var kvar på Ängsnäset och är nog Sveriges i särklass mest omdiskuterade fågel. Det skrevs hundratals brev på Brevduvan om den. Den bestämdes så småningom till en Orientvadarsvala. Den första i landet. Rk har dock ännu inte sagt sitt. Jag gjorde senare ytterligare två besök där och det var intressant att se hur den förändrades och övergick i annan dräkt.


18 juli

Hornborgarsjön
Vassångare
Lars Andersson och jag åkte till Hornborgarsjön på em (Tyvärr, eftersom det samtidigt larmades ut en svartvingad vadarsvala i Skåne, som jag senare missade). Vi hade lite vadare, kärrhökar, en havsörn, flera fiskgjusar innan vi började lyssna efter nattsångarna - den egentliga anledningen till att vi åkt dit. 
Vi fick också höra en del; kärrsångare, 3 gräshoppssångare och den eftersökta, nämligen Vassångare. Det var fint att kunna jämföra den direkt med gräshoppssångarna som sjöng i närheten. Den här var starkare, något metallisk och hade lägre tonläge. Lars, som har problem att höra gräshoppsångare hade inga problem med den här. Intressant.

19 juli

Skåne
Vi åkte tidigt den här morgonen för att kunna se den dagen innan larmade svartvingade vadarsvalan. Kl 8 var vi på plats utanför Lund, men ingen vadarsvala där inte. Lite snopet men någon vadarsvala skulle vi ha, så vi åkte till Ängsnäset och fick en ganska dålig, men dock obs på Orientvadarsvalan
Senare åkte vi till Bengt och Carinaför kaffe och kvällsmat. Bengt och jag åkte till Rönnen och studerade vadare. Inte lätt, men roligt.Myr-,  kust-, små-, mo-, drill- och gluttsnäppa, kentsk tärna och småtärna m.m. 
Trots dipen en fin dag.

4 aug
Getterön och Morup med 
Lars A
Bra väder
Det fina vädret gjorde att det var dåligt med havsfågel, vilket vi egentligen var ute efter. Vi hade ändå en ganska lyckad dag med bl.a. 2 Roständer i Glommen, många vadare, skäggmes, vattenrall och 6 olika rovfåglar.

9 aug

 


Hönö kl 05.00 med Bengt S
Kraftiga regnskurar
Trångt i gömslet på Kråkudden. Vinden började ta i för sent, eftersom vi måste åka kl 11. (Berit till naprapaten) Vi såg dock havssula, ttretåig mås, massor av kustpipare, myrspovar, kärrsnäppor, st. strandpipare, sjöorrar, gluttsnäppor, roskarlar, en svartsnäppa och en tordmule.
Kl 15.30 kom en mindre lira och senare en medelhavslira - vi var dock inte kvar då.
11 aug Hönö med Lars A.
Storlabb
Ganska lugnt och dåligt med havsfågel. Dock - äntligen Storlabb i Sverige. Den flög och satte sig på klippan uppe till höger vid värnet. Fin obs.

16 sept

Vadstena,
Bronsibis
Söndagen den 16 sept sjunger vi i Ulricehamns kyrka, Alf Hambes Folkmusikmässa. En bronsibis larmades dagen innan, men även då sjöng vi. Det blev en väldigt lång nattvard i kyrkan och jag satt lite som på nålar. Kl 13 kom vi ut och då visade sökaren att ibisen fortfarande var kvar. 

Vi åkte snabbt hem, åt fort (jag hade förberett maten om utifall...) stoppade ner fika i ryggsäcken, skickade hem Elisabeth, som varit med i U-hamn och åkte norrut. 

Strax före kl 16 var vi på plats - inga skådare, men det var lätt att hitta Bronsibisen, som gick i en liten damm ute på ett fält, tillsammans med en häger och lite vadare. En märklig syn att se denna långväga gäst härute på fältet. 
Vi åkte sedan runt lite och tittade. Åkte bl.a. till Normlösa. Måste se hur det ser ut i en by med det namnet. Sedan tog vi fika vid Vätterns strand i Vadstena. 

En vecka senare mötte bronsibisen sitt öde i form av en hungrig, småländsk duvhök!!! 


22 sept

Getterön,
Tuvsnäppa
En regnig dag drog Berit o jag tillsammans med Bengt ner till Getterön, där en Tuvsnäppa varit synlig några dagar. Vi gick ut till Gamla tornet och där, ganska långt ut, gick den omkring just vid vattenkanten. Det blev ingen höjdarobs precis och f.ö. tycker jag ibland att de där snäpporna ser ungefär likadana ut på hösten. Nåja, det är i alla fall bra med hjälp av de riktigt kunniga på det här området och vi såg den i alla fall. 

23 sept

Långegrund,
Dvärgbeckasin
Leif H hade tipsat mig om att det funnits dvärgbeckasin ute vid Långegrund. Efter gudstjänsten bytte jag om och åkte dit ut. På ganska långt håll såg jag några vadare gå i sandkanten och ute i sjön var det gott om änder, framförallt bläsänder. Men beckasinen då? Jag ställde tuben och började gå inåt på de höga grästuvorna och plötsligt i en lite öppning, flög den upp, Dvärgbeckasinen.Jag höll nästan på att trampa på den och den flög bara 15 - 20 m bort. Ingen tvekan. Det var ett nytt X. 

Jag fortsatte en bit bort och plötsligt flög en annan, större, beckasin upp med ett ljudliga vingslag, rak flykt, landande 30 - 50 m bort. Var det en Dubbelbeckasin? Jag var först helt säker på det, även om jag var fundersam över att biotopen för den fågeln inte alls stämde med Långegrundsområdet och efter ett samtal med Jan Andersson, föstår jag att det måste ha varit en enkelbeckasin. Och det hade väl varit för bra med 2 nya X inom 20 min.


3 okt 
Hönö
Lunnefågel
Grålira
Vi hade tur den här morgonen. Det började med en gång med en hel del havssulor. Under dagen passerade c:a 2 100 sulor. Det blev en av årets höjdpunkter att få se dessa vackra fåglar, i olika årsdräkter, dyka efter fisk. En del sulor flög alldeles intill land och man kunde verkligen studera dem. Ibland hade man, kanske 25 st i tuben samtidigt, dykande som störtbomare ner i vattnet. En fantastisk upplevelse!! 

Det blåste på ganska bra och från rätt håll och några stormfåglar passerade, en på ganska nära håll. Vidare en bredstjärtad labb. 5 storlabbar, 10 dvärgmåsar, 4 tretåiga måsar, några hundra sillgrisslor, och någon tordmule. Inga nya fåglar då? Jodå. Äntligen fick jag se Lunnefågel i Sverige. Sammanlagt 6 st under dagen. Visserligen inte så vackra, som de jag såg på Runde för några år sedan, men i alla fall. Och dessutom flög två st Gråliror förbi, varav en förhållandevis nära. 

Så det här blev en väldigt lyckad dag ut på Kråkudden. Havsskådning är mycket speciellt i hårda höstvindar. Nästan den roligaste skådningen. 


7 okt

Getterön
Gulbröstad snäppa
Åter ett megalarm från Getterön. Vi plockade upp John A och sedan snabbt iväg och vid Gömslet vid Getterövägen stod en massa folk och skådade på en Gulbröstad snäppa
Ännu en svårbestämd vadare.Det man ibland kunde se tydligt, var de vingspetsarna, som stack ut bakom stjärten. Med de korta benen, kunde den ibland se lite tärnliknande ut.

11 okt
Ödeshög med Stig E (9/10) 
och Tomas den 11/10 
Sammetshätta
Måndag den 9 okt ringde jag Stig E och undrade om han ville följa med på ett "drag" till Ödeshög. -"Jag hämtar om 30 min. Ta med matsäck för hela dagen". Jag hörde hur Kerstin satte igång direkt och ½-9 körde vi från Sparsör för att om möjligt få höra/se en sammetshätta, som suttit 2 dagar i ett buskage utanför Ödeshög. 
Vi kom fram och såg ett antal skådare strosa omkring ganska planlöst och förstod att fågeln inte hörts på länge. Vi gick där ungefär 1½ tim och jag förstod att Stig, som dessutom kanske skulle ha svårt att överhuvudtaget höra fågeln, började tycka att det räckte. Jag föreslog i stället en tur till Tåkern och Svanshallstornet. Därifrån såg vi en hel del änder, svanar m.m. Dock inget speciellt upphetsande. Vi följde därför spången ut mot platsen där man brukar kunna se skäggmes. Någon sådan fick vi inte men en kul syn var en varfågel, som jagade en småfågel (möjligtvis en sävsparv) under en lång stund. Ett tag verkade det som om varfågeln skulle lyckas, men så gjorde småfågeln en riktig "Anders Svensson-fint" och klarade sig. Första gången jag sett en sådan jakt. 

Vi gjorde också ett besök vid Rökstenen innan vi drog hemåt. Passerade Ödeshög och kom ut på motorvägen, då larmet gick att man hört sammetshättan igen. Till Stigs stora förvåning, svängde jag av vid första motellet och vände tillbaks. 

Väl där fick vi veta var man hört den. Efter en stund tyckte jag att jag hörde ett obekant (men påminnande om något) och strax därefter meddelade en att han hört hättan ungefär i den riktningen jag uppfattat lätet. Jag rusade däråt, rakt över ett gyttjigt surdrag, sjönk ner nästan till knäna och höll på att sätta mig baklänges. (vilken syn det hade blivit!) Jag klarade mig men fick inte någon sammetshätta. Gick ner med de nyinköpta gortex-kängorna direkt till Vättern och tvättade av mig så gott det gick. Sedan åkte vi hem. 

På tisdag ringde jag Tomas E och vi bestämde oss för ett nytt försök onsdag morgon. Vi åkte vi 5-tiden och var där kl 7. Då var det redan ganska många skådare där. Jag hade fått tips av Bo Thor i Kalmar om var det var troligast att få höra den och vid de buskagen satt jag mig på ryggsäcken och väntade. Och väntade... Vi var 5 stycken där. Övriga var utspridda över ett ganska stort område. Så PLÖTSLIGT! Där hördes den!!! Sammetshättan! Klart och tydligt. 3 gånger hörde vi den. Jag tycker att det påminner om en blandning av rödhake och törnskata. Om nu det går att blanda. 

Vi ropade på de andra, som kom springande, nervösa och upphetsade, medan vi lugnt berättade, satt oss ner, tog upp fikat och mådde överhuvud taget bra. 
Tänk sådan skillnad det är före och efter X:et! 
Hemfärden gick lätt och det var en bra inledning på Ölandsresan, som vi skulle dra på fredag morgon. Men det blir en annan historia.


14 okt
Getterön
Mindre gulbena
Eftersom oktoberresan till Öland var tämligen fattig på östliga fåglar, bestämde Janne och jag oss för att resa ganska tidigt på söndagsmorgonen till Varberg, eftersom man på Getterön hade ännu en ovanlig vadare, mindre gulbena. Vi kom fram vid 13-snåret i härligt, nästan, sommarväder. Getterövägen mot gömslet var kantad av bilar och skådare, som ivrigt spanade i dammen. Här fanns ju två rara "gulingar". Jag koncentrerade mig på gulbenan, och minsann! Där gick den gick lugnt betande intill gräskanten drygt 100 m bort. Mindre gulbena. Man såg tydligt de gula benen, smal hals och vingspetsarna utanför stjärten. 
Den här fågeln höjde weekendens status ganska mycket. Sedan var det dags att återvända hem. 

Just när jag kommit hem ringde John A, mycket upphetsad och berättade att han hade en svarthakad buskskvätta i sin trädgård!!!. Jag kastade mig i bilen (glömde kikare och tub) och kom snabbt upp till deras gård, där det redan stod en bil. John mötte mig och visade var den lilla fågeln satt. Kanonfint satt den i kvällsljuset (medljus), först på en gren och sedan på en stängsel, c:a 50 m från oss. Helt öppet. Den var jättefin. En juvenil hanne. 
Tyvärr kom den inte så långt på sin flytt till söderna, eftersom Johns katt åt upp den till nattmål! 
Katter!!! 


26 okt
Skanör
Klippsvala
Torsdag den 25 kom ett nästan osannolikt larm. Klippsvala i Skanör! Det vet man ju hur det är med svalor - kort visit och sedanborta. Ingen idé att åka på en sådan och definitivt inte ända till Skanör. 

Men den tog nattkvist och var kvar även fredag fm, så jag ringde Tomas Ekberg och vi bestämde oss för att åka. John A och hans pappa Kenny följde också med. Omkring kl 2 em åkte vi med mörkrets intrång som stort orosmoln, förutom att svalan förstås kunde ge sig iväg. Vi tog också upp Christoffer Lager utanför Varberg. 

Nu gällde det. Lite regnmoln gjorde att det blev mörkare alldeles för snabbt. Vi kom fram till Skanör omkring kl. 17 och såg en del skådare titta sig omkring åt olika håll. Ett dåligt tecken. Men just när vi gick ur bilen, skyndade alla sig iväg åt ett håll. Svalan? Jovisst! Den hade kommit och slagit sig ner för natten på exakt samma ställe som natten innan. Vi kunde i lugn och ro studera Klippsvalan från olika håll. Tyvärr fick vi aldrig se den flyga, utan vi såg den just så som bilden visar. (klicka ovan till vänster på "Klippsvala") Men man kan ju inte få allt. Vi hade tur, för bara ½-timme senare var det mörkt och vi hade inte kunnat se den alls. 

Så glada och nöjda vände vi norrut igen och hem till Borås. 


6 nov
Borås, golfbanan
Taigatrast
Klockan är 12.50 och Berit och jag är på BW och handlar. Då går ett larma i sökaren. En 2:a! En taigatrast! I Västergötland!! Spännande, men var kan 428 vara någonstans? Jag får upp manualen: Transåssjön!!! Pulsen ökar snabbt och jag drar hastigt kundvagnen mot kassan. -Skynda dig, du där i kassan, tänker jag, samtidigt som jag säger åt Berit att gå ut till bilen. Jagkommer ut, springer till bilen och kör direkt mot Transåssjön i tanken att jag ser nog Åke A, som larmat ut trasten. In på gamla vägen och ser en bil vid södra änden av sjön. Ut igen på stora vägen och ner på en liten grusväg. Bilen tillhörde en fiskare, som stod vid sjön och metade!! 

Men var fanns Åke? Så typiskt att jag för en gång skull intehade med mobilen! Det var bara att så snabbt som möjligt åka hem, lasta ur, ringa Åke: -Jag står vid golfbanans övningsfält, men skynda dig, trastarna börjar röra på sig! 

Snabbt ut till bilen, Berit följde också med. När vi kom fram satt Åke i sin bil, Claes och Stefan P i en annan. Fågeln hade flyttat sig och man visste inte riktigt var den fanns. Men så ropade Stefan: -Den går där borta (100 m) i gräset. Och minsann, där gick Taigatrasten tillsammans med en massa björktrastar. Under c:a ½-timme följde vi den och såg den ibland väldigt bra och ganska nära. Det var en ganska utfärgad fågel med det svarta bröstet väl markerat. Jättekul att få en sådan raritet i Borås. 

Snart hade det samlats många skådare och det är ju inte ofta ett larm lockar folk att åka till Borås för att se på fåglar. 
Nästa morgon var den dock borta.


21 nov

Kråks skjutfält tills. m. 
Bengt och Janne
Piparsnäppa
Måndagen den 19 nov surrade det i personsökaren på kvällen. En 0-a!!! Vad var det nu? Och i Västergötland!! En Upland piper eller Piparsnäppa hade hittats på Kråks skjutfält under söndagseftermiddagen men inte larmats förrän måndag kväll.
En koll med 071-268300 (C3-telefonen) meddelade att man kunde komma in på skjutfältet 07.00 - 08.45 och 11 - 12 och sedan efter kl 16.
Och jag som skulle sitta på kyrkans exp. hela tisdag fm!!
Inget att göra men efter flera telefonsamtal beslöt Bengt, Janne och jag att åka tidigt onsdag morgon - om fågeln var kvar tisdag em. Det var den.

Vi kom iväg 05.15 med Bengt vid ratten. Strax efter kl 7 svängde vi av från R49 mot Kråk, tillsammans med ytterligare 7 bilar! En lång rödlysande lysmask ringlade framför oss in över skjutfältet. Längs den smala grusvägen stod, enligt en som räknat, 117 bilar parkerade! Det bör altså ha varit mellan 4 - 500 skådare, som stod och väntade på att mörkret skulle ge sig så att vi skulle kunna spana efter den långväga, nordamerikanska fågeln. Man kände igen många av skådarna, från Malmö, Lund upp till Stockholm och Uppsala.

Omkring kvart i 8 började man kunna spana över gräsfältet. Ingen såg någon fågel och efter ett tag skickades "spaningspatruller" ut för att ev. stöta upp snäppan.
Det gick drygt en kvart och spänningen steg. Vi var ju tvungna att vara ute ur området 08.45, eftersom stridsvagnarna då skulle överta fältet för sina övningar.

Plötsligt började folkhopen till vänster att röra sig framåt för att bilda en tätare kedja och givetvis följde jag med. Då hördes : - Där flyger den! Jag fick genast syn på den strax intill mig. Piparsnäppan hade så den goda smaken att landa 10- 15 m framför mig, mitt på "vägen". Fina obsar först genom handkikaren och sedan i tuben innan den lyfte, skrämd av den stora hopen som rusade fram och omringade på nära håll, trots att många ropade att man skulle stanna. 

Det är klart att jag, som redan råkade stå i första ledet, tyckte att de andra kunde ta det lite lugnt, men om jag å andra sidan varit längre bort, hade jag naturligtvis också sprungit fram.

Det blev sedan ett jagande efter fågeln, som kanske inte var så roligt att se, och många skrev ganska irriterat i Brevduvan efteråt och skällde på alla skådare, som uppfört sig dåligt och som bara är ute efter ett X.

Jag tror att de flesta fick se den ganska fint, särskilt de sista 5 min då den gick på en gräsväg och åt, visserligen en bit bort men i alla fall.

08.45 började de första stridsvagnarna rusa fram över fälten, samtidigt som alla fågelskådarna körde ut ur området och satte sig att fika och prata med varandra ute på parkeringen.

Vid 11-tiden var vi hemma igen efter ännu en upplevelse och ett nytt X, det 348:e.
 


 


 

ÖLAND 14 - 27 maj


För att riktigt njuta av min pension, så hade Berit och jag hyrt en stuga på Öland under 14 dagar. Det var fantastiskt att få vara där under så lång period och bara åka runt och se och uppleva denna underbara ö. 

Öland kallas ju ibland "Solens och vindarnas ö" och under dessa två veckor, gjorde den skäl för namnet. Vi hade ganska mycket sol med det blåste också en hel del, varför vi bara hade ett par dagar då man ville ligga och sola i trädgården. 

Ulla-Britt kom också och hälsade på några dagar. Jag hade gjort upp med Mikael Gustavsson om att vi skulle ut en dag och titta på ormar och fåglar. Det blev en mycket trevlig dag med bra väder och turen att få se en hasselsnok, visserligen bara en kort stund medan den ringlade ner i en håla, men i alla fall. Då var vi i Gråborg. 

Vi tittade också på varglav, som växte på en gammal kvarn och på en del orchisar.
Mikael blev en trevlig bekantskap.

Naturligtvis blev det mest fågelskådning. Det blev en hel del arter, närmare bestämt 168 st under de 2 veckorna. Jag gjorde dock en riktig "dip" på rostgumpsvalan, som jag missade genom att jag lagt en bok mellan sökaren och kroppen vilket gjorde att jag inte märkte larmet. Upptäckte det efter ½-timme. Åkte till Ottenby men missade svalan med 10 min. Jag tror att det är min värsta miss, hittills!

Den stora höjdaren under dessa dagar hämtade jag dock i Kattvik. Den 19 maj larmades en albatross ut i Laholmsbukten!! Bengt, som kommit till Öland med Carina dagen innan undrade om vi skulle åka, men jag tyckte det var meningslöst. Den skulle änså inte vara kvar så länge. 

På kvällen satt vi alla 4 hemma hos oss och drack te när Janne ringde och talade om hur fantastisk albatrossen var. Då bestämde vi oss för att åka direkt. Kl 8 på kvällen åkte vi till deras stuga i Farhult, var där kl 24, gick upp 03 och stod vid Kattvik kl 4 på morgonen. Kallt och blåsigt. Minuterna blev kvartar, blev ½-timmar och när kl var ½-6 bestämde vi oss för att ge upp kl 6. Inte någon albatross i morgonsolen. Den hade gett sig av - trodde vi. Just när vi plockat ihop våra kikare gick larmet: - Albatrossenflyger ute i bukten!!! 

Under en härlig halvtimme beundrade vi den och dess flygkonst, när den drog iväg västerut. Fantastiskt!
Lika underhållande, nästan, var det att se skådarna, som kom rusande och som uppförde mer eller mindre häftiga krigsdanser, när de sett den stora havsfågeln. Några hade nästan tårar i ögonen. Skådare är ett märkligt men härligt släkte!!

Det var med stort lugn vi återvände till Öland. Tänk om vi missat fågeln! 
Jag fick ytterligare några nya fågelX: Rödstrupig piplärka flög förbi. Pierre Unge talade om vad det var, annars hade jag inte vetat vad det var som lät i luften. Bara att det var något nytt.

Likadant, nästan, var det med den Större skrikörnen, som först gick ut som Kejsarörn, men som fastställdes till Skrikörn. Jag såg den längepå mycket långt håll segla ganska högt uppe, men inte hade jag kunnat säga att det var en skrikörn. Jag såg att det var en örn men ...

På hemvägen körde vi "fel" och kom till Onsala där det råkade finnas en Rosenmås. Tänka sig en sådan tur! Vi hade den bra i alla fall även om den inte var så där vackert utfärgad, som man önskat sig.

Det var i alla fall 2 härliga maj-veckor. Hoppas vi kan göra om det nästa år.


 
 


 

PINGST  1- 6 JUNI


Redan helgen efter var det dags för en nu Ölandsresa. Den här gången fick inte Berit följa med, utan nu var det Janne, Leif och jag som åkte över. Det hade lugnat sig betydligt på fågelfronten under den vecka som gått sedan jag åkte hem. 

Vi hade dock turen att en Purpurhäger larmades ut under kvällen vid Kvinnsgröta. När vi kom fram hade det redan börjat skymma lite, men vi fick i alla fall se den, där den tagit nattkvist i ett träd. Det var väl ingen höjdarobs, men eftersom den var borta nästa morgon, så fick vi vara nöjda med det som bjöds.

Vi hade sedan även smalnäbbade simsnäppor vid Beijershamn, en ägretthäger visade sig också, liksom bl.a. trädlärka.I förhållande till mina två veckor i maj, var det ganska tunnsått med obsar, men så...

På Pingstdagen gick ett larm om en Spetsstjärtad duva i Oxelösund. Vi bestämde oss för att åka den vägen hem (!), men att först leta efter en rosenstare utanför Kalmar på kvällen. Där gick vi länge utan resultat. 

Till Oxelösund gick alltså färden tidigt på Annandagsmorgonen. En underbar vacker och varm försommardag. Då åkte vi till Reningsverket på orten. (märkligt så många fåglar som gillar reningsverk, hamnområden och liknande ställen). Efter en lång och förväntasfull promenad fick jag plötsligt syn på en märklig duva, som satt i ett träd. Det var den Spetsstjärtade duvan,  kommen ända från Amerika. Jättefin var den där vi först såg den flyga över oss och sedan promenera på stenhällarna 75-100 m från oss. Den obsen var vi absolut nöjda med. Om den sedan kommer att godkännas av Rk är ju en annan sak. 

På vägen hem försökte vi hänga in den Mindre berganden, som länge varit i Vadstena (reningsverksdammar!) men vi fick tji. Däremot var vi i ett härligt rikkärr och tittade på orkidéer och annat.

Så småningom kom vi hem trots en viss omväg.


 

DALATUR 10 - 17 juli


Berit och jag hade fått låna Oredssons stuga i Björnliden. Det kändes lite spännande att åka upp eftersom John A och Tomas E hade varit uppåt veckan innan och fått minst 4 nya arter. Jag tog reda på var de varit och lade upp resan lite efter det. 

Efter ett middags- och fikabesök i Lindesberg åkte vi via Ludvika till Sunnansjö och till en plats som heter Igeltjärn. Där skulle man kunna få se gråspett och tretåig hackspett om man hade tur. Vi parkerade vid tjärnen och jag drog mig upp mot ett hygge, som jag fått tips om. Ganska hopplöst verkade det. Dock kom en stenfalk flygande och det var ju alltid något, men så plötsligt kom en hackspett flygande över hygget. Gråspetten!! Jag hade den  handkikaren ett hundratal meter innan den satte sig en en tall, där jag kunde kolla den under ½ min. Vilken tur!

Jag försökte sedan under en lång stund att spana in en tretåig, men det fick räcka med gråspetten. Man kan ju inte få allt på en gång.

På väg mot Fredriksberg, där vi skulle övernatta på STF, var jag ute minst 1½ timme och letade videsparv, men förgäves. Det gjorde inte så mycket eftersom det var en fin kväll och roligt att följa ån (vad den nu hette) på spaning i okänt område.

Nästa dag (11 juli) ringde jag och stämde träff med Bror Wallbom i närheten av Djurmo. Vi följde med honom (han är en mycket trevlig och meddelsam person) till ett hygge långt in i skogen. Där hade han satt upp en holk, som lockat en slaguggla och det var den vi nu var på jakt efter.

Efter lite spaning bland träden upptäckte jag en unge till Slagugglan. Den satt i en gran och under de nästan två timmar, som vi var där kom inte någon vuxen fågel fram till den någon gång. Ganska ansvarslösa föräldrar måste man säga. Hur som helst var det roligt att åtminstone få se ungen. Vi hade även en bivråk väldigt fint svävande över oss ganska länge.

I Djurmo tittade vi på ett pilgrimsfalkbo med ungar och honon sittande utanför. Man såg boet från stora vägen och fågelklubben hade folk där, som ställde upp och svarade på frågor och visade boet genom en tubkikare. Väldigt bra och trevligt för turister, som passerade.

I Gagnef lyssnade vi förgäves efter en busksångare, som hade varit där under några dagar. Jag sökte också efter den tretåiga på ett ställe där den visat sig, men ...
Sedan åkte vi till Björnliden.

Torsdag morgon for vi upp till Nipfjället. Ganska kallt och ruggigt och inte heller några fjällfåglar förutom ett par småspovsfamiljer. Prövade Gammelskogen också liksom Klutsjön där det vintertid finns lappmesar. Den här dagen gav dock mycket vandring men inga fåglar. 

Fredag 13. Lite mer tur denna dag. Vädret lite mer hyfsat än tidigare, nu visade sig dessutom Fjällripa och två par med Fjällpipare med ungar. Särskilt de senare var härliga att se. De var som små maskrosbollar, som rullade bort i motljuset. 

Gick i skogen en hel del både fredag och lördag utan att se någon ny fågel. Däremot hade vi ett grå flugsnapparpar, som häckade i stugans hängränna. Trevligt. Och visst gav resan en del fina arter som rödstjärt, bergfink, sjöorre, bergand, storlom m.m. förutom ovan omnämnda arter.

Hemfärden gick över Norge. Helregn första dagen men Dombås vandrarhem Trolltun var jättefint. Vi åkte sedan över Åndalsnes, Trollstigen, Geiranger, Grottli, Lom, Otta, Hamar och Arvika. 

En fin resa, som vi gärna gör om
 


 

ÖLAND 12 - 14 OKTOBER


Oktoberturen till Öland ser man alltid fram mot. I år skulle vi dessutom åka redan mycket tidigt på fredagmorgonen för att utnyttja hela den dagen också. Gänget var det gamla vanliga. Bengt, Janne och från Jönköping, Leif, Bob och Per.

Tyvärr ringde Bengt torsdag kväll och lät väldigt dålig. Sjuk! Inget att göra åt, men middagen som han skulle ordna. Det var ju problematiskt.

Med en gång skall sägas att det blev inga östliga rariteter i år. Det är ju alltid det som lockar lite extra. Vädret var varmt och skönt. Alldeles för bra för taigasångare o liknande. 

Vi skall dock inte klaga. Mitt bästa minne från resan är en alldeles underbar obs av en kungsfiskare. Den satt stilla, helt öppet på en sten, vände sig om ibland, dök i vattnet någon gång. man kunde verkligen studera dess skönhet. Min bästa kungsfiskarobs.

Vidare hade vi 2 fina havsörnar, en hornuggla i fyrträdgården, 40 st mindre sångsvanar, massor av fjällvråkar, och som avslutning innan vi åkte till Getterön, tusentals med vitkindade gäss, som kom i flock efter flock över Schäferiängarna. Underbart att se och höra.

Summa 88 arter. Inte så dåligt i alla fall.