Öland 13 - 26 maj 2002
Åter 2002-sidan                                                                                                                                       
Tänk! 2 veckor på Öland. I maj dessutom! Fantastiskt. Den lyckan hade vi!!

13/5 Måndag
Vi hade hyrt vårt "gamla" ställe i Hammarby och åkte dit måndag den 13 på em. Det är en speciell känsla att åka över bron och när man kommer i nedförsbacken mot Öland och ser belysningsstolparna, bevakade av trutar, "gå ihop" längst bort.
Solen sken och bland det första som mötte oss var 8-10 Tranor, som flög i plog. Vackert. Ute på Alvaret lyste det lila, vitt och gult av orkidéer, mandelblom och smörblommor. Allt var precis så härligt, som man tänkt och önskat sig.

14/5 Tisdag
Gick upp kl 4. Lagade till lämplig matsäck, tog en enkel frukost och bjöd min kära Berit kaffe på sängen. Detta schema skulle upprepas i stort sett varje dag under vår vistelse på ön.

Jag körde direkt mot Ottenby, såg en vacker soluppgång över de gula rapsfälten, och var på plats vid 5-tiden. Där stod Rolf Ericson, som kom att bli min kompisskådare och privata larmare under nästan varje dag. Bredvid honom stod ett par mysiga skådare från Örebro, Ove och Olle. Mycket duktiga och trevliga. De hade som specialitet att räkna alla gäss, som passerade. Under måndagen hade det passerat 17089 (!) vitkindade gäss. Med Rolf var också Kennet från Kinna, lärare med Naturskolan som arbetsplats. Skojigt och intressant att träffa nya människor. Det blev många nya bekantskaper under dagarna. Den sociala biten är en viktig del av skådandet.

Det blev en givande morgon. Just när jag kom passerade en Hornuggla på västra sidan. Snart dök de tre vanligaste Alkorna upp.
En tjej från Fågelstationen kom och visade upp en Blåhake, som fastnat i nätet. Så fin den är med sina starka färger. Massor av Vitkindade gäss passerade i mäktiga flockar.

Glad och nöjd åkte jag hem till Berit, som nu kommit upp.Vi åkte till Gösslunda och tittade på Adam o Eva. Inte så mycket, som vi väntat oss. Vid Möckelmossen såg jag Svarttärnan i värmedallret (vi hade strålande väder) och hörde Ljungpiparen.

På kvällen åkte jag upp till Albrunna Kalkbrott för att se doppingar. Just när jag kom fram till dammarna hörde jag Göktytan. Inte bara hörde, utan jag såg två stycken, som var på väg att para sig. De ångrade sig dock när de såg att jag tittade på (och det kan man ju förstå). I dammarna simmade mycket riktigt Svarthakedopping och Gråhaken. Och i bergväggarna kivades Skogsduvorna med Fiskmåsar om boplatser.

Det var en lyckad första dag med c:a 80 arter.

15/5 Onsdag
Morgonen: Se ovan. I dag skulle, enligt prognoserna, den efterlängtade komma, Rostgumpsvalan!
Efter fikat vid ½-8-tiden inne i Fågel Blå, bestämde jag mig för att besöka Norra Lunden för att "hämta hem" flugsnapparna.

Strax innan korsningen Allévägen och Ljungbackavägen flög Halsbandsflugsnapparen förbi. Nästan lika fin som den jag har hemma i skåpet. Vid hasselbuskarna stannade jag för att vänta ut Mindre flugsnappare. Den brukar ju vara där. Det dröjde inte länge förrän honan satte sig på en gren 10 m framför mig. Härligt! Även den Grå visade sig
-Men! Vad var det? Flöjtandet var tydligt. Och det upprepades i 4 omgångar. Kom från Mellersta Lunden. Sommargyllingen!!!
Jag trodde knappt det var sant. Jag hade ju inte hört om någon, som hört eller sett den. Vilket flyt.

Senare under kvällen besökte jag "hemmaplatsen", Eckelsudde. Det ligger bara 3 km från vår stuga. Här fick jag Småtärna, Mosnäppa m.m.

Inte hade det dykt upp någon Rostgump!

16/5 Torsdag
Rolf, Kennet och jag åkte norrut till Petgärde, där man tjärade tornet. Vi letade efter Pungmesen utan resultat. Däremot var det gott om Majvivor och Tornsvalor. Södviken visade upp massor av Adam och Eva-blommor, 200 Mosnäppor,  Kapelludden bjöd på spelande Rödspovar, en Bergand och några Gulärlor. Bårbyträsket fick bjuda på Gråhakedopping och Brunand.

På kvällen ännu ett besök på Eckelsudde. I den fina solnedgången syntes, förutom sälarna, ett par Dvärgmåsar och några vackra Årtorna.

17/5 Fredag
På morgonen åkte jag ner till Ottenby igen och kollade sträcken och en Roskarl, som gick i tången. Då gick larmet om en Brun glada vid Sibyllas jaktstuga. "Strulan", en festlig skådare med utpräglad stockholmsdialekt och d:o "stil", hade hittat en påkörd räv, släpat ut den på ett fält vid Sibyllas, skurit upp den och sagt "varsågod" till rovisarna.
Nu satt en Brunglada och åt av den. Fågeln satt ute på fältet och slet i köttet, syntes bara till hälften, men när den lyfte och flög upp till en gren i skogskanten, syntes den fint. Festlig grej det hela.

Berit och jag åkte sedan norrut i lugnt tempo. Vädret var fint och vi började med att åka mellan de knallgula rapsfälten till Risinge hamn, passerande en damm med smådopping, Berits första. Ute på en sten i havet satt ett par havsörnar och spejade.

I Lilla Frö hade jag dagen innan, tillsammans med R o K hittat Mosippor på en känd lokal. Dit åkte vi nu och fotade den söta sippan.

Vi gick ut en bit på Alvaret vid Eriksöre och tittade på orkidéerna innan vi fortsatte till Lilla Horns löväng, en härlig blomsteräng, som vi alltid brukar besöka. Här flög Halsbandsflugsnapparen ovanför oss medan vi fikade.

Efter en titt på Byrums raukar fortsatte vi till Långe Erik på Norra Öland. Nu började molnen dra ihop sig och besöket här blev ganska kort innan regnet började. I Böda fiskehamn köpte vi torsk och glass. Som tur var slutade regnet ganska snart och vid Södviken kunde vi luncha sittande mitt bland massor av Adam och Eva. Härligt. 

På hemvägen stannade vi norr om Gårdby, där vi brukar kunna se Trädlärka. Medan vi stod där stannade en bil och ut kom Daniel Simring med sambo och en kille, som visade sig vara kursledare för Daniels "distansfågelskådarkurs". Paw, killen, upptäckte ganska snart Trädlärkan som med två ungar gick och betade i gräset en bit bort. Vi fick verkligt fina obsar på dem.

Ett besök på "hemlokalen" gav bl.a. en Småspov och 5 Kustsnäppor innan vi åkte ut för att lyssna efter Kornknarr. Den skulle ev. höras mellan Näsby och Össby. Vi träffade en engelsk skådare, som stått där ganska länge utan resultat. Vi fortsatte dock 3-400 m längre fram och där. Visst var det Kornknarren som lät ute på fältet. Snabbt tillbaks för att hämta skådarkollegan. Han blev jättlycklig och stannade länge för att njuta.
En fin dag var till ända. Man somnar väldigt lätt och snabbt på kvällen.

18/5 Pingstafton
Efter en vandring i Norra Lunden, där vi lyssnade på alla sångarna, drog jag mig till Kungsgården för att leta Rörhöna. Jag fick den inte då men istället en vacker Ortolansparv, som satt och sjöng i ett träd. Då gick larmet om Rödstrupig sångare vid Södra Lundenspetsen. 

Bråttom, bråttom. Massor av folk stod längs vägkanten och jag lyckades hitta en bra plats där jag fick väldigt fina obsar på den rosafärgade honan, där hon hoppade mellan blommorna i det vackra äppleträdet. Det var faktiskt en högtidsstund att stå och betrakta fågeln och se hur fint färgerna på äppleblommorna matchade det rosafärgade bröstet på denna lilla sångare från Medelhavsländerna. Längst fram (i mitt tycke väl långt fram) stod två fotografer, bl.a. Peter Bergman.

Nästa dag stod jag bredvid honom och nämnde hur fint jag tyckte det varit och bad honom lägga ut en bild på nätet, så att man kunde få se hur det blev. Han lovade i stället att skicka över en bild till mig via e-post och när jag kom hem fanns den där. Verkligen bussigt och uppskattat! Jag har den nu på "skrivbordet".

Efter lunchen åkte Berit och jag upp till Beijershamn, där en Silkeshäger parkerat sig. Massor av skådare var där och jag snabbade mig ut i blåsten. Berit gick ju lite långsammare med sina kryckor men envis som hon är tog hon sig ända ut på piren och fick se den vita fågeln stå med ryggen mot oss och vinden. Värmedallret gjorde att det inte var någon vidare observation men vi vände tillbaks i alla fall. Halvvägs mot parkeringen gick LARMET! Rostgumpsvala - S:a Lunden!!! Jag trodde jag skulle kola av! Här hade jag gått ett helt år och retat mig på förra årets stora dip och så var jag ända här uppe när larmet gick. Dessutom gick ju Berit med kryckor. Vi ökade farten. Jag sa till Berit att ta det försiktigt och så snabbade jag mig och hämtade bilen. Hon var redan vid grinden när jag kom! Det gick ganska fort ner till S:a Lundenparkering, trots att det fanns söndagsåkare ute.

Jag parkerade halvvägs i diket (fanns ingen plats på P-platserna) och sprang ner mot muren. (Måste träna upp kondisen).
Där stod massor av folk och flög massor av svalor - men vilken var Rostgumpen? Hamnade bredvid Björn Albinsson, som lugnade mig och så småningom visade mig vilken svala det var. Följde den sedan i handkikaren men i motljuset var inte obsen så bra. Då hade den vänligheten att flyga mot oss, över oss på 5 m höjd, tog några vändor bakom oss så att vi fick fint medljus och en bra obs av den efterlängtade Rostgumpsvalanvar klar! Puh!!! Vilken tur att jag hann! X nr 352.

Så småningom återvände jag lugn och harmonisk till Berit, som satt och läste utanför bilen. Semesterveckorna var räddade!!
Den här Pingstaftonkvällen somnade jag före kl 9. Det är jobbigt att vara Fågelskådare!

19/5 Pingstdag
Dagen började med ett larm på Sydnäktergal, som suttit och sjungit tidigt på morgonen söder om Vandrarhemmet. Mycket folk var samlade och stod ivrigt lyssnande i morgonsolen. Det hördes inte mycket av näktergalen men i stället hördes bl.a. Rosenfinken, Järnsparven och en Göktyta. Bara ett par strofer bjöd Sydnäktergalen på. Jag var väl osäker, men Lasse Larsson, som stod bakom, nickade godkännande. Okej då.

Jag åkte ner till Udden en stund och men det var lite stiljte. Utanför Fågelstationen visade man upp en Höksångare. Tycker det är positivt med att man visar upp tyngre arter så att alla kan få titta närmare på dem. Alla får också tillfälle att fota fågeln, bara man har kameran med sig. I stället gick jag till S:a Lunden där bl.a. en Nattskärra lagt sig till ro på en trädgren. En Lärkfalk hade uppvisning ovanför träden nere vid Lundspetsen. Men bara att vandra runt innen i lunden och lyssna till all fågelsång och njuta av solen är en avkoppling och lisa för själen, som man inte nog kan tacka för.

Jag for hem till Berit.  Hon hade hunnit läsa ut en bok, kokat rabarbersoppa, knyta fransar på ett par hemvävda ylledukar. Så´n tur att jag varit borta så länge! Eller...? Ett privatlarm (Rolf) hade gått på Svartbent strandpipare vid Seby läge! Det blev en tur dit också för att se den och ett par Myrsnäppor
På kvällen kom Rolf hem på te och smörgås. Roligt att fått lära känna honom lite bättre.

20/5 Annandag Pingst
Sovmorgon. Ett besök vid Kungsgårdsdammen gav äntligen en Rörhöna. Hämtade Berit och åkte tillbaks till Ottenby för att hon också skulle få gå runt lite i Lunden. Larm! Korttålärka nere vid parkeringen. Vi åkte dit och fick se fågeln, på ganska långt avstånd och genom värmedaller, gå och plocka i gräset. För att fira Berits första Korttålärka gick vi till Fågel Blå och glassade.

På em. dök Bengt och Carina upp och bjöd hem oss på födelsedagskalas till kl 7. Kul att de kommit. Medan vi satt och åt kom ett larm om Biätare vid Näsby. Skulle vi åka? Bengt och jag tittade på varandra och sedan på våra resp. och på maten. Vi fortsatte en stund, men när nästa larm kom, flög vi upp från bordet och med gasen halvvägs mot botten kom vi fram - ett par minuter försent!!! Elände, men vi fick skylla oss själva. Sens moral: "Tveka inte - åk direkt!"

21/5 Tisdag
När jag kom fram till Ottenbyparkeringen kl 5 kom Rolf och ett par andra skådare med raska och målmedvetna steg mot sina bilar. Jag anade att något var på gång. Rolf bekräftade: Biätare vid vandrarhemmet! Hoppa in, sa jag och startade snabbt. På den långa rakan norrut gick larmet och jag försökte ringa Bengt. Förgäves! Skyll dig själv, tänkte jag. 

Bortanför Vandrarhemmet stod redan några bilar. Fågeln satt vackert på en telefontråd och jag tog en snabb blick i tuben innan jag åter ringde Bengt. Inget svar! Just då flög biätaren - till ett träd närmare vägen. Jag tog in den i tuben och zoomade. Fantastiskt! Stod bakom Hans Bister, vars bilder kan beskådas här. Just då kom Bengt och Carina. De hade varit på väg när larmet gick men naturligtvis var inte mobilen på. Nåja, vi fick en fantastisk obs på denna färggranna fågel.

På väg mot Udden stannade vi och tittade igenom en stor Grågåsflock, som gick och betade ute på ett gärde. Rolf lyckades där hitta en Bläsgås. Bra gjort.Efter ett kort besök på Udden, med bl.a. Sandlöpare och Småsnäppa, och frukost tog vi en tur i Norra Lunden. Ingen trädkrypare! Däremot visade man senare upp en Mindre Flugsnapparhona vid Fågelstationen.

Berit och jag tog en tur på eftermiddagen och lyssnade och tittade bl.a. på en tokig kornknarr, som satt i en fläderbuske och spelade hela dagen. Hans-Olof Bond var där samtidigt och tog en del bilder. Eftersom fågeln satt djupt och mörkt inne i flädern, blev inte bilden så bra, men man ser i alla fall vad det är.

Sent på kvällen åkte Bengt, Rolf, Torbjörn och jag ut för att lyssna på nattfåglar. Vi åkte till en tallskog vid Risinge, satte på en CD och ganska snart kom Nattskärran och gjorde en sväng över bilen. Han tycktes dock avslöjat lurendrejeriet för han återkom inte. Vi fortsatte upp till Lenstad mosse där den Småfläckiga sumphönan/hönorna höll full konsert så det ekade mellan husen! Festligt. Vid Eketorp hörde vi en Vaktel (åtminstone Bengt och jag. Rolf var inte övertygad, men det var vi).

22/5 Onsdag
Ganska lugnt på Udden. Vi gick i stället en lång promenad i Norra Lunden för att om möjligt hitta Höksångaren. När vi stod och tittade på den fina Mindre Flugsnapparhannen gick det ett larm om Sandtärna norrut längs Schäferiängarna. Vi hastade till Norra tornet - men inte då. Värmedallret gjorde det dock omöjligt att bestämma några fåglar på avstånd. 

Berit ringde och jag hörde på henne att jag borde komma hem. Jag hade väl känt att jag varit borta lite för mycket. Vi hade pratat om situationen och det verkade OK, men nu förstod jag, att hon inte ville sitta ensam ännu en solig dag.

Vi gjorde i ordning picknickväskan = rabarbersoppa, kaffe och smörgåsar i en plastpåse och åkte till Albrunna Lund och tittade på blommorna, bl.a. Våradonis.  Via blomsterängen vid Gråborg, med Johannesnycklar åkte vi till Jordtorpsåsen vid Algutsrum. En, för oss, helt ny plats. När jag skulle sätta mig på marken för att fika, upptäckte jag flera Krutbrännare runtomkring. Här fanns St. Persnycklar, Göknycklar, violer, m.m. En riktigt mysig plats för fika. 

Gick senare under dagen i N Lunden och letade trädkrypare. Vid Ljungbackavägen stod Jens Bruun och med hans hjälp lyckades jag höra sången. Är inte så van att höra Trädkryparen sjunga.

På kvällen tog jag med Berit på samma tur, som jag gjort kvällen innan. Nu var Nattskärran mycket mer i farten och flög flera gånger fram och tillbaks över bilen. En Morkulla höll också på att ramma oss. Och vid Lenstad mosse spelade Sumphönorna även denna kväll. Roligt att Berit fick höra dem.

23/5 Torsdag
Sovmorgon! Det mest anmärkningsvärda denna dag blev en mycket vacker Rosenstare som visade sig på em. på fälten öster om Hans Fiskarstuga. Hade aldrig tidigare sett en utfärgad hanne. Även Berit var med och fick se den i tuben.

Vi hade bjudit hem Rolf, Bengt och Carina till kvällen och bjöd på kycklingsallad och rabarberpaj med vaniljsås. En trevlig kväll med trevligt sällskap. Rolf hadedessutom vänligheten att ha med sig en påse med förvällda Vårmusseroner, vilka vi sedan njutit av på smörgås och som stuvning.

24/5 Fredag
Var nere vid Ottenby kl 5. Ganska lugnt. I Södra lunden satt dock Sydnäktergalen och spelade. Den drog mycket folk. Hördes bättre den här gången och en del såg den också. Jag gick och lyssnade efter en Flodsångare men den blev förmodligen störd när Stickan + ett gäng 08-or drog igenom buskarna.

Åkte hem eftersom vi skulle ut och ev. handla. Tog vägen via Beijershamn och lyckades sno åt mig en Spillkråka men ingen simsnäppa.
Keramikaffären i Färjestaden gav inget och nu kom det upp mörja, hotande, moln. Vi fikade vid Trädlärkestället, såg Turkduvor vid Stenhusaboden, tittade på Skärlövs hamn där vi hittade en Roskarl och åkte ner till Seby läge, eftersom Rolf meddelat att där fanns Myrspov och Smalnäbbad simsnäppa. 

När vi kom fram till parkeringen började det åska och regnet ökade. Jag tyckte inte det gjorde något utan tog tuben och kikaren och gick i shorts och jacka ut över ängarna. Var noga med att inte hålla tuben rätt upp. Ville ju inte fungera som åskledare! Långt ute och i dålig sikt stod ett par Myrspovar. (Fick bättre obsar senare) Jag tittade på dem och återvände sedan - dyblöt. Berit skrattade åt mig. Man kan även glädja andra om man är lite tokig, inte bara sig själv. Efter ombyte, som jag hade med mig, åkte vi hem.

Det retade mig att jag inte hört Flodsångaren, så därför åkte jag ner kl 20.30 till S:a Lunden. En person satt i en bil vid parkeringen men jag var helt ensam ute. Ganska märklig känsla. Väl framme hördejag det välkända "skyttlandet" från två stycken rivaler. Ringde upp Berit, så att hon också skulle få höra. Tror jag skall räkna telefon-X åt henne.

25/5 Lördag
Sista skådardagen!
Den började redan i rummet vid frukosten kl. ½-5. Larmapparaten visade att stora Prutgässträck gick norrut. När jag tittade ut syntes massor av gäss i Kalmarsund. Väckte Berit och sedan tittade vi i kikare och tub en lång stund. Hon satt kvar långt efter att jag åkt till Udden. Plötsligt dök en Labb upp. Vackert! En Turturduva dök upp och satte sig på klapperstensfältet. Två stycken nya rese-X. 

Jag åkte en vända till Eckelsudde innan jag åkte hem. Där gick en vacker Spovsnäppa bland alla kärrsnäppor. Berit hade gjort i ordning fika och lunch  En ny, sista tur till Seby läge för den här gången. Mötte en skådare och frågade:- Är det något? - Bara en simsnäppa, blev svaret. Jag fick veta var den fanns och gav mig iväg över ängarna. Inte såg jag någon simsnäppa. Massor av "kärror" och en del småsnäppor och strandpipare men ... Stod där nästan en timme. Det kom tre killar men inte heller de såg till någon. De var dessutom mer ute efter myrsnäppa. Jag gav upp.

Återvände till Berit, som satt skönt i solen och läste. Vi fikade.Nu hade sjödimman lättat därute. Jag gör ett sista försök, sa jag. -Visst. Min tålmodiga Berit fortsatte att läsa. Jag travade ut, mötte killarna, som dock inte sett något, och alla kreaturen, vilka kom för att hälsa. Det var säkert c:a 100 djur. Jag spanade över vattnet och såg en ensam fågel gå i vattenbrynet, kollade den. Smalnäbbad simsnäppa! Där gick den och åt. Jag ringde upp Berit för att säga att jag var klar. Då kom en kviga fram och hälsade kärvänligt och slickade på stativet. Så medan jag tittade i tuben, talade med Berit, så stod jag och kliade kossan i pannan! Synd att man inte kunde filma eller fota detta.

Nåja, det mulnade på lite och vi återvände hem för att börja städa stugan. Göran och Lilian, vårt värdfolk, hade kommit på torsdagen för att arbeta med tomten. Det var mycket trevligt att träffa dem och få "ett ansikte till rösten". Lätta att tala med och mycket intresserade av att odla allt möjligt. Vi får ju också använda och ta av det som finns i trädgården. Vi hade ganska mycket djupfrysta rabarber med oss hem.

26/5 Söndag
Hemresa. Lite vemodigt efter ett par underbara veckor med bra väder (regn 2 eftermiddagar), mycket blommor, ännu mer fågel. Det blev 178 arter, varav ett helt nytt X och 51 nya års-X. Inte dåligt! 

Vi körde mot Varvs kyrka mellan Tidaholm och Falköping för att om möjligt se den Svarta storken, som byggt bo där. Tyvärr visade den sig inte utan jag fick nöja mig med en lite bit av boet. Fick hjälp att hitta det i tuben, annars hade det inte gått.

Mycket nöjda och tacksamma över att allt gått bra kom vi hem vid 7-tiden.

Det finns en del andra bilder samlade på en klickbar sida. Klicka här.