Åter 2002-sidan                                                                                                                                            Åter huvudsidan
Oktobervecka på Öland
Måndag 30/9
Vi åkte ganska tidigt, eftersom Berit skulle vara i Fjugesta under veckan och jag tänkte försöka få se Prärielöparen i närheten av Östen på vägen upp. Hade kollat upp platsen där den sågs senast och efter ett kort letande hittade jag den ute på ett nyplöjt fält. "Vackert, nytt västgöta-X! Men vad nu då? Två stycken!? Skrutt också - det var ju Brushanar jag titade på! Visst ja, den är väldigt likt brushanarna men mycket mindre". Fortsatt letande bland Tofsvipor och plötsligt - där stod den ju mitt mellan 2 st brushanar. Tackar. Det var lätt att se storleksskillnaden. Även Berit lyckades efter visst besvär hitta fågeln. (Bild)
Ett kort besök vid Östen gav inga fåglar mest beroende på en mellanstadieklass, som hade naturlektion i tornet. Det var dock roligt att höra hur ambitiöst fröken hade lagt upp lektionen. Gamla lärarkänslan dök upp igen.

Efter en god middag hos U-B i Fjugesta åkte jag den över 40 mil långa men mycket vackra vägen till Öland, dit jag inte kom förrän det börjat mörkna. Ingen skådning den dagen. 

Tisdag 1/10  Mulet och lite dugg på morgonen när jag kom ner till Udden strax före ½-8.
Inte mycket i luften förutom  en massa Sädesärlor, som verkade vilja lämna landet. Ett par Alfåglar och 2 Mindre sångsvanar försvann också utåt. Jag åkte i stället upp till Mellby ör och gick den långa vägen ner till hamnen för att leta efter en Brednäbbad simsnäppa, som varit där dagen innan. Icke då. Den c:a 1 timme långa promenaden var förgäves.

Ny, ännu längre promenad. Denna gång till Segerstads fyr för att få se Tuvsnäppan. Bakom buskridån vid stranden satt fyrens ägare, Christian C och Cilla + några vänner och kollade sträcken.
- Kaffe?
- Tack, men efter tuvsnäppan, svarade jag. 
- De flög c:a 1 km söderut längs stranden och finns vid en vik där.

Jag fortsatte och träffade där framme ett ungt par från Mora, vilka jag kom att skåda tillsammans med flera gånger under veckan. Verkligt trevliga och han, Lars H, mycket duktig. De hade dock inte hittat Tuvsnäpporna, (2 st), men efter hjälp av Cilla och ett par andra, som kom dit, upptäckte vi dem i alla fall och kunde studera dem noga under en lång stund, där de gick och betade bland Kärrsnäpporna.(se Arnes bilder).Lars tog också några foton, vilka han lovade att skicka över senare. En Rödstrupig piplärka hördes över oss.
På återvägen smakade det bra med kaffe och en arrakskaka vid fyren. 

Dags att titta på Sebybadet, där man hade larmat en Dvärgsparv 500 m norr badet. Mycket riktigt. Där ute blad vasstuvorna skulkade en liten sparv, gömmande sig för den stora folkmassan, som omringade den. Nåja, den visade sig ibland. Se bild av Andreas Sandberg
Vid Sebybadet gick också en Sandlöpare vid stranden och letade mat.

Onsdag 2/10
Det jag kommer att minnas bäst av den här dagen är det stora antalet småfåglar, som flög runt överallt. Framförallt var det Rödhakar. De var överallt. I varenda buske och i varje träd, runt våra fötter, försökte sätta sig på stativbenen och fastnade i fångstnäten. Den här dagen sattes nytt rekord vid Ottenbys ringmärkningsstation. Över 2000 fåglar ringmärktes, varav 1750 var rödhakar! Det var helt fantastiskt att få vara med om denna invasion.

En Hornuggla flög runt vid Udden (den blev visst ringmärkt också). En Dvärgbeckasin gick och åt i tången nedanför vindskyddet, helt nära. Det var första gången jag kunde studera den ordentligt i tub. En mycket vacker fågel med skarpt färgad, streckad rygg, väl passande i tången. En riktig "konstupplevelse". Se Lars Hanssons bild. En Taigasångare hoppade runt i fyrträdgården, en Videsparv visade sig strax norr om stationen och ute på Schäferiängarna stöttes ett par Större piplärkor upp (ganska lång bort).

Åkte bort till Sebybadet och tittade på en Jaktfalk, (bild foto: Fredrik Hansson) som satt och åt på ett byte den tagit från en Pilgrimsfalk.
Fram på kvällen åkte jag till Eckelsudde, där det fanns en mängd vadare, bl.a. Myrspov, Småsnäppa och Brushanar bland alla Kärrsnäpporna. En bit ut syntes också ganska många sälar med kutingar.

Torsdag 3/10
Under natten kom Tomas och Kristoffer. Vi åkte till Udden på morgonen. Gårdagens massor med småfågel var borta. En ung Roskarl stod ute i vattnet på en sten. Tomas och jag gick en runda i Lunden men såg inget utan gick i stället och fikade. Jag hade som en överraskning lagat en äppelpaj och vispat upp vaniljsås. Smakade gott i solskenet.

Återvände till Ottenby och såg då bl.a. Bläsgås, Snatterand, Pilgrimsfalk och Havsörn. Plötsligt larmades en Gråsångare vid Orminge Rör. Tillsammans med ett 75-tal skådare travade jag ut till dungen och såg på vägen en Varfågel i toppen av en buske. "Gråsångaren" visade sig vara en Höksångare. Ovanligt i och för sig vid den här årstiden, men storleksskillnaden mellan dessa fåglar är så stor, att man inte borde behöva förväxla dem. 

När jag var på väg hem larmades en Tatarfalk vid Parbo Äng. Jag åkte dit och där stod Ingemar N.
- Falken?
- Den drog iväg, men det sitter en Taigasångare i trädet och jag skall just larma ut den.

Jag ringde T och K, som snart kom och tillsammans sprang vi runt ett par träd och försökte få en skymt av den synnerligen rörliga fågeln. Så småningom lyckades Kristoffer få den att sitta still så länge, att vi kunde titta på den ordentligt i tuben. Väldigt roligt, min klart bästa obs av fågeln. Andreas Sandberg var också där och lyckades få en bra bild av den. 

Efter lite lunch åkte vi ner till Eckelsudde. En underbar seneftermiddag. Alldeles lugnt och en klarblå himmel. Sommarens sista ryck? Vi upptäckte också en Dvärgbeckasin, som gungade fram i sin mycket karaktäristiska och lustiga stil. 

Vi avslutade kvällen med en promenad längs med havet och tittade på solnedgången. Det var så fint, så vi struntade i Prärielöparen, som larmades ut från Schäferiängarna!!

Fredag 4/10
Dagen bjöd på betydligt sämre väder. Men visst är det spännande att spana över vattnet ändå. Bengt C, utsänd reporter från Hallands Nyheter, knäppte den här bilden på en ihärdig skådare och minsann; Nere vid Udden ropades plötsligt: -Svartnäbbad islom! Jag såg dock ingen lom - då. När det däremot lite senare kom ännu en islom tillsammans med en Storlom upptäckte jag båda. Islommen gick ner i vattnet och försvann för mig. En dålig obs men i alla fall. 

Ännu en dålig obs hade jag, när jag fick se de 2 Bredstjärtade labbarna passera utanför. De hade strax innan rapporterats från Össby och därför var vi extra uppmärksamma. De syntes bäst när de attackerade ett par Gråtrutar. Flera vanliga Labbar passerade också liksom ett 10-tal Dvärgmåsar. Den Svarthuvade måsen såg vi dock aldrig till.

Jag gick till S. Lundsjön till Janne och Bengt, som kommit. De letade efter Taigan och då fortsatte jag in i Lunden och gick en riktig långpromenad, dock utan några fåglar. Det var väldigt skönt att gå där helt ensam och regnet, som kom störde inte, nästan tvärtom. Kvällen tillbringade Tomas och jag framför TV:n.

Lördag 5/10
Nere vid Udden 06.45. Dalafolket var givetvis på plats och eftersom det inte fanns mycket att se blev det mest "mingling".Detta är dock en viktig del av dessa utflykter. Man träffar många nya skådare och många, som kommit att bli goda vänner.Rolf och Kennet från Skene, Bengt C från Varberg, Bror W från Dalarna, Leif E från Strängnäs,m.fl. Skåningar, hallänningar, göteborgare, östgötar, västgötar, sörmlänningar, 08-or m.m. Jätteroligt och viktigt!

Tog en runda i Lunden och hittade äntligen Trädkryparen. Åkte sedan och köpte potatis, lunchade och åkte till Tvärvägen, där Lennart E satt och åt i lä bakom bilen. Jag stannade och tydligen trodde några att vi hade något på gång, för plötsligt hade 7 bilar parkerat och vi stod alla och spanade efter Jaktfalken, som funnits där tidigare. Falken såg vi inte men i stället hade jag vid ett tillfälle 4 Havsörnar i tuben. Imponerande! De skrämde dessutom upp massor av Vitkindade gäss och säkert 500 - 1000 Tranor. Att plocka in "tranmolnet" i tuben kom att bli en av veckans upplevelser.

På hemvägen larmades en Härfågel i Mellstaby! Efter 10-15 min var säkert 100 skådare på plats och fågeln var mycket snäll och visade upp sig under minst en timme. Första gången jag fick se den vackra fågeln ordentligt. Se bild. foto: Jörgen Lindberg

Det var en perfekt avslutning på en härlig vecka. 

Söndag 6/10
Gjorde en kort visit vid Udden, men regnskuren och den hårda vinden gjorde att jag åkte därifrån ganska snart efter att ha sagt "hejdå" till en del goda vänner. Fick sista resekrysset vid Kungsgården, två Rörhönor.

Det blev sammanlagt 132 rese-X, dock inget nytt Sverige-X, men då har jag i stället desto fler kvar att kryssa.