Nyårsrallyt
Nyår 2002     Nyår 2003   Nyår 2004    Sammanställning 1994-04
2002   Det egentliga Nyårsrallyt i Västergötland är bestämt att äga rum den första söndagen på det nya året. Vi tycker dock att det liksom tidigare skall vara den 1 jan och inte en bra bit in på året. Därför bestämde vi oss för att i år återgå till rätt datum för rallyt.

Det är 10:e året ( för min del 9:e) i följd som vi startar året med fågelskådning. Vi, det är lika med Per Gustavsson, Niklas Tellbe, Bengt Svednert och jag. Bengt och jag är glada att de andra två är med, eftersom de är ruskigt säkra på läten och utan dem, skulle vi inte få många fåglar. Rekordet sattes förra året med 45 arter. Vi kör i stort sett samma runda varje år och då är det lättare och roligare att följa utvecklingen.

Vi hade i år inga större förhoppningar, eftersom det varit väldigt kallt ett tag (nedåt -20 grader) och inte mycket rörelse vid fågelborden. Det nya året började med c:a -10 och dessutom 15 min försening, eftersom Bengt varit ute och slarvat ända borta i Mullsjö och inte kommit hem förrän vid 2-tiden. (Ingen vidare förberedelse)

Niklas hade sin vana trogen plockat fram 5 arter medan han väntade på oss. Samma antal hade Per också lyckats få fram. Bl.a. gärdsmyg vilket ju inte var dåligt. Bengt och jag startade naturligtvis från noll.

Vi hann knappast ur bilen (Bengts glidare) vid Osdal, där vi alltid startar, förrän Niklas sa: "Sångsvan och där uppe Gulsparv ". Så för min del blev Sångsvan årets första fågel. Jag tyckte det var en värdig inledning med svanens trumpetande. Vi gick neråt Vita bron och plockade där in Gräsand, Kanadagås, Grönfink, Grönsiska och Gråsiska. Det var bara en liten öppning i Viskan och där hade alla simfåglarna samlats.

Vi pulsade så vidare i snön längs Viskan bort mot den andra bron. På vägen dit missade jag en trädkrypare, som de andra såg eller hörde. Den Större hackspettens trummande hörde jag dock. Såg den också f.ö. Vid den lilla öppningen i Viskan vid bron simmade en Kniphona i det kalla vattnet. 

Vi gick tillbaks på andra sidan Viskan i hopp om att få höra någon kungsfågel - men inte. För första gången på alla åren, missade vi Sveriges minsta fågel! Det var dessutom ganska jobbigt att pulsa i snön. 

Nästa mål blev i stället Kyrkogården. Den utgör en viktig hållpunkt av två orsaker. Dels har man här flera fågelbord, som brukar vara ganska välbesökta och dels intager vi här vårt första fika. Vi har en särskild "reserverad" plats, där det finns en bänk, placerad så att vi har fin utsikt mot ett fågelbord och en "dal" framför med många bra träd. 

Vi sopade undan den myckna snön på bänken och plockade fram kaffe, choklad och smörgåsar, samtidigt som vi spanade neråt. Och minsann. Vid fågelbordet hoppade några Bofinkar, Blåmesar, Talgoxar, Entitor, en Koltrast, Nötväckor och en Rödhake. Däremot såg vi inte till den stenknäck, som vi haft här de senaste åren. 

Nöjda och mätta gick vi en runda i riktning mot ett annat fågelbord, där vi haft Fasaner tidigare. Jodå! De var på plats i år också, liksom ett stort antal Pilfinkar.
Från baksidan av kyrkogården hade vi utsikt ner mot Viskan och plötsligt fick vi syn på en svart liten frusen fågel, som stod på iskanten. Sothöna! Inte alldeles säker art under dessa rallyn. Bra. Några Gråtrutar flög också över på väg till Sobacken. Vi hade naturligtvis också plockat in Kråka och Skata vid det här laget. Men ingen korp eller nötskrika.

Vi drog sedan iväg till Druveforsbron men vände snabbt när vi fick syn på en poliskontroll. De brydde sig dock inte om oss. Vi parkerade, gick ut på bron och långt borta vid fallet dök den härliga lilla Strömstaren. Så blev den hemma i år också. Tamduvan likaså. Den kom tillsammans med några Kajor.

En kort titt vid Jössebron gav ett par Bergfinkar, som satt uppe i en björk tillsammans med några grönfinkar.

Ramnasjön är ett säkert ställe för allehanda ovanliga fåglar. Tyvärr får vi inte kryssa många av dem, men ibland står det någon fisk- eller skrattmås på isen. Så var det dock inte i år. Detta var första stoppet för dagen utan någon ny art.

Viskafors nästa. Det brukar alltid bli några arter längs Viskan ner mot Viskafors. Vi körde sakta och spanade från bilen. Många gräsänder, sångsvanar, knipor och där - Storkrake. Flera stycken jättevackra hannar kom simmande. Storskarven då? Vi såg ingen och inte förrän vi vänt mot sta´n igen upptäckte vi den första, och, visade det sig, enda Knölsvanen. Ingen vigg eller kricka. Nåja, det är inte ofta vi fått någon av dessa. 

Nu väntade Trandared med dess lockande lunch. Dock först en snabbtitt vid ett fågelbord. Där fanns några gråsiskor, som jag förgäves försökte få till snösiskor. Ett par vackra Domherrar sågs också. Raskt hem till Per, där Ingalill som vanligt varit tvungen att gå upp och koka ärtsoppa och grädda de tunnaste tunnpannkakor jag vet. Allt smakade jättegott och vi är mycket tacksamma till Ingalill, som ställer upp på detta jippo.

Vi låg lite sämre till med antalet arter än förra året. Flera vanliga och s.k. säkra arter lyste med sin frånvaro. Ingen rovis, ingen korp, kungsfågel, gråsparv med flera. Hur skulle det gå? Korpen kom dock flygande ovanför hygget längs R40, så det var ju positivt.
 

Ute vid Rångedala mader brukar vi se varfågeln, men även den var borta. Vidare till Västra Marsjön, där några stugägare brukar mata småfåglarna, vilket gjort platsen till en "guldgruva" för mesar. Bara ett svagt läte från en talltita lyckades vi få fram och lätet nådde inte ens mina öron. Nåja än var det inte mörkt.

Nästa stopp blev Fågeltornet vid Skalle. Här var det absolut dött. Enda roliga var att vi besökte tornet på årets första dag. Hoppas kunna följa upp fågellivet här, minst lika bra som förra året. Vidare gick en åsna ute på riksvägen och stoppade upp trafiken. Man får glädjas åt det lilla.

Vattenreningsverket vid Sjöbogav också noll även det, så nu ställdes vårt hopp till Bengts fågelbord hemma vid Bolingstrand. Här skulle vi få ett par säkra kryss, enligt honom. Han hade inte lovat för mycket! Den till utseendet tuffaste av alla mesar, Tofsmesen, tog för sig ordentligt och ofta av svålarna, som var upphängda, liksom den lilla, men naggande go´a Svartmesen.Även Talltitan gjorde täta men snabba besök. Den här gången fick även jag den.

Nu började det snart skymma och vi låg fortfarande under vårt sämsta resultat någonsin! (vilket var 35 arter). Snabbt in till sta´n och till Stadsparken. Äntligen! Gråsparv!! Äran var någotsånär räddad och vi bestämde oss för att åka tillbaks till Kyrkogården. Kanske skulle stenknäcken visa sig eller varför inte en rovis på jakt efter kvällsmaten.

Vi satte i oss vår eftermiddagsfika och plötsligt - där kom en Sparvhök svävande ovanför oss, på jakt efter något gott. Vackert! 36 arter.

Så var det dags att avsluta eftersom det blivit ganska mörkt. Vi lämnade av Per vid Trandareds Ring och minsann! Där satt Björktrasten och käkade vid en kompost!!

Skönt! Även triviala arter som gråsparvar och björktrastar kan utgöra skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat Nyårsrally. Det är väl en del av tjusningen med en sådan här grej.

Vi var i alla fall nöjda med dagen - 37 arter. Vädret hade varit mycket omväxlande. Från -10 grader till + 2. Lite blåst på eftermiddagen men i stort sett hyfsat. Ingen nederbörd i alla fall. Vi ser redan fram mot den 1 jan 2003! 

Då skall det bli nytt rekord!


Nyårsrally 1 jan 2003
2003   Samma gäng, samma datum, samma tid som vanligt, men vi startade ute hos Bengt för att "ta" hans fågelbordsgäster. 

Eftersom det fortfarande var ganska mörkt, tittade vi först på hans vackra brevduvor. Vi kryssade dock inte dessa utan tog i stället en vända runt inom Viareds industriområde och stannade vid en liten sjö, där årets första fågel visade sig - en Svartmes. Denna följdes snart av blåmes och talgoxe och 2 grönsiskor, som flög över vägen. 

På väg tillbaks till Bengts fina tomt, stannade vi vid ett stort fågelbord där en flock domherrar höll till, grönfinkar, ett par nötväckor visslade ihärdigt och två korpar flög över. Vid Bengts fågelbord visade sig den alltid lika uppnosiga tofsmesen tillsammans med andra mesar, väldigt fint. Bra att ha den säker på en plats.

Vi åkte sedan till Osdal, ett eldorado för fågelskådare, åtminstone enligt Åke A:s BT-artikel. Den här dagen var det dock inte mycket att se. En vandring runt Djupasjön gav oss bara kungsfågel och trädkrypare

Vid Jössabron trängdes 3-400 gräsänder med ett 80-tal sångsvanar och några knipor. En gråhäger (den första av 5 för dagen) stod också parkerad på en sten i Viskan. Några snälla hyresgäster i ett av hyreshusen hade satt ut en kärve + ett rejält fågelbord. Här fick vi entita, grönfinkar, koltrast samt dagens första ringduva. (det skulle bli 3 till under dagen).

Nu väntade fm-fikat på kyrkogården. Vi fågelmatningen vid parkeringen slogs gulsparvarna med pilfinkar om maten. Knäppandet från en stenknäck hördes och jag hann se en bra skymt av den innan den flög iväg. Tyvärr har man ställt in matningen vid det nedre fågelbordet, varför vi fikade ganska fort och gick vidare mot det tredje bordet. Här fanns, precis som flera tidigare år, ett par fasaner.

Nu var det dags att åka mot Viskafors och kolla längs med Viskan. Bengt var här vaken och plockade in både storskrake och knölsvan. Innan vi åkte hem till den väntande ärtsoppan och Ingalills supertunna pannkakor hann vi kryssa för strömstare och sothöna. Den sistnämnda aldrig säker under nyårsrallyt. Det kändes bra när vi fick syn på den vid Druveforsbron.

Lunchen smakade som vanligt utsökt och stämningen var mycket god när vi fortsatte jakten på nya arter. Först till matningen vid Trandared. Här var inte lika livligt som vanligt, men vi såg i alla fall årets första bofink, en vacker hanne.

Så iväg till sidensvansarna, som under en längre tid uppehållit sig på Hulta. Tyvärr verkade de ha ätit upp alla rönnbären, för vi såg varken björktrastar eller siden- svansar.

Skalle nästa! Nu hade solen kommit fram och vår egen välbekanta lokal visade sig från sin fina sida. Ja inte beträffande fågelarter, för där hade vi denna gång inget nytt att hämta. Trodde nog att stjärtmesarna skulle vara på plats, men icke. 
Det var dock bara Bengt som inte såg skönheten i området. Gnällde så länge vi var kvar, så därför drog vi snabbt iväg, via Ön till V. Marsjön

Vid Rångedala mader hälsade Varfågeln oss Gott Nytt År och vid sjön såg vi både nötskrika och st. hackspett. Här tog vi också sista fikapausen i solnedgången vid sjön. Ingen talltita kom dock fram. Tyvärr verkar det som om man slutat mata småfåglarna därute.

Nåja, vid hemskomsten visade krysslistan 38 arter, ett godkänt betyg men inte mycket mer. En mer än förra året, 7 mindre än rekordet. En art, gråsiska, missade vi för första gången. Men vi kommer igen nästa år och då ......


Nyårsrally 1 jan 2004
2004 Min första utskrift av rallyt har kommit bort och därför blir det lite knapphändigt med art- och platsredovisningen.

Samma gäng, samma datum, samma tid som vanligt, men...
Niklas brukar alltid ha hört en 4-5 olika arter innan Bengt o jag hunnit fram till Trandared för att hämta honom. I år gjorde vi en kupp. Vi kom hem till Niklas 10 min. före avtalad tid och se. Han hade inte lyckats tjuvstarta med en enda art! Bengt och jag var ganska nöjda med den grejen.

I övrigt körde vi som vanligt. Osdal, St. Sigfrids kyrkogård osv. Men när vi var på väg att lämna Osdal med drygt 25-tal arter, fick vi ett SMS: Vi har 23, hur många har ni? C-G, Lars, Per

Vi hade fått medtävlare! Så kul. Annars brukade ju vi vara ensamma ute på Nyårsdagen, eftersom det ordinarie rallyt går 1:a söndagen i januari. Nu blev det en annan känsla i skådandet.

Längs Viskan till Rydboholm, Ramnasjön, hem till mig för st. hackspett och svartmesen, Trandared och så hem till Per och Ingalill till den mycket uppskattade och goda ärtsoppan + tunnpannkakorna med sylt. Vi höll konkurrenterna på avstånd, men de var oss tätt i hälarna. En ny nyårsrallyart hade vi nu plockat in Grågås

Skalle fick givetvis ett besök. Ute på Mölarps ö fick vi ett oroande SMS. De var bara 1 art efter oss. Jag försökte nu avlysa tävlingen, men de ville inte alls vara med på det.

I stället kollade jag med Berit om vi kunde samlas alla 7 hemma hos oss för en avslutningsfika. Det var OK och motståndarna tackade med ett stort JA.

Vi körde hem till oss igen och fick talltitan och tofsmesen. Försökte skrämma bort dessa fåglar innan de andra kom till fikat (nej det gjorde jag inte, men vi pratade om det) För säkerhets skull tog vi en sista tur ut innan kl. 16. Kransmossen gav oss i sista stund en trädkrypare och med den kom vi upp i 44 arter (en under rekordet) och slog de andra med 2.

Det gemensamma fikat blev mycket trevligt med gotlandspannkaka, sylt o grädde till kaffet och snacket. Vi kan nog redan nu utnämna detta till en god tradition och ser fram mot nästa år, då det andra laget kommer att vara ännu mer förberedda. Det kommer att bli en match!!

Sammanställning av Nyårsrally 1994 - 2004

Fågel Ant. År
2004
2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994
Storskarv 4       x x     x x    
Gråhäger 2  
x
              x  
Knölsvan 10
x
x
x   x x x x x x x
Sångsvan 11
x
x
x x x x x x x x x
Kanadagås 11
x
x
x x x x x x x x x
Grågås
1
x
Kricka 1             x    
Gräsand 11
x
x
x x x x x x x x x
Brunand 1         x        
Vigg 3
x
  x         x    
Knipa 11
x
x
x x x x x x x x x
Salskrake 1           x      
Storskrake 11
x
x
x x x x x x x x x
Duvhök 1               x  
Sparvhök 4
x
x x           x  
Ormvråk 1   x              
Fjällvråk 1       x          
Fasan 10
x
x
x x x x   x x x x
Sothöna 5
x
x x x       x    
Skrattmås 1       x          
Fiskmås 6   x x x x     x x
Gråtrut 11
x
x
x x x x x x x x x
Havstrut 3   x x x          
Tamduva 11
x
x
x x x x x x x x x
Ringduva 5
x
x
  x     x   x    
Sparvuggla 1         x        
Gröngöling 3
x
      x       x  
St. hackspett 11
x
x
x x x x x x x x x
Sidensvans 3   x         x   x
Strömstare 9
x
x x x x x x x   x
Gärdsmyg 6
x
  x x x       x x
Rödhake 5
x
x   x         x x
Koltrast 11
x
x
x x x x x x x x x
Björktrast 11
x
x
x x x x x x x x x
Rödvingetrast 1             x    
Kungsfågel 10
x
x
  x x x x x x x x
Stjärtmes 6
x
    x   x x   x x
Entita 11
x
x
x x x x x x x x x
Talltita 7
x
x x x x x       x
Tofsmes 6
x
x
x x   x       x  
Svartmes 10
x
x
x x x x x   x x x
Blåmes 11
x
x
x x x x x x x x x
Talgoxe 11
x
x
x x x x x x x x x
Nötväcka 11
x
x
x x x x x x x x x
Trädkrypare 11
x
x
x x x x x x x x x
Varfågel 5
x
x
  x   x       x  
Nötskrika 8
x
x
    x x x x   x x
Skata 11
x
x
x x x x x x x x x
Kaja 11
x
x
x x x x x x x x x
Kråka 11
x
x
x x x x x x x x x
Korp 11
x
x
x x x x x x x x x
Gråsparv 10
x
x
x x x x x x x   x
Pilfink 11
x
x
x x x x x x x x x
Bofink 7
x
x
x x       x x   x
Bergfink 6 x   x     x x x x
Grönfink 11
x
x
x x x x x x x x x
Steglits 1             x    
Grönsiska 8
x
x
x x   x x   x   x
Gråsiska 10
x
  x x x x x x x x x
M. korsnäbb 1                 x
Domherre 11
x
x
x x x x x x x x x
Stenknäck 6
x
x
  x   x x   x  
Gulsparv 11
x
x
x
x x x x x x x x
Antal arter/år S:a 63
44
38
37
45
40
42
38
35
42
40
41