Skådardrag under 2013  

Vitgumpad buskskvätta 8 okt 2000 Soffkryss Svarthuvad trut 5 januari Dip Gåsgam 29 juli
 8 okt 2000  

Hallå där! Du kan väl inte skriva in en obs från år 2000 här! Jodå. Ibland blir man begåvad med ett s.k. "soffkryss", dvs man sitter hemma i soffan och blir ett X rikare. Detta genom att man splittar en art, där det tidigare fanns flera raser, i flera arter och plötsligt blev den vitgumpade buskskvättan vi spanade in på hemvägen från Öland den 8 okt, betraktad som en egen art och därmed fick jag ett nytt X. Har alltså nu 408. Den var enkel. 

 

5 januari 2013  Svarthuvad trut Dip

Betydligt besvärligare skulle det bli!

Fredag kväll ringde Bengt och berättade om en Svarthuvad trut (2:a fyndet i Sverige), som stod och nattade ute på isen vid Oset, Örebro. Han och Åke skulle dra. Visst sa´ jag, men då åker vi senast kl 5, så att vi är där vid gryningen. Nja, Åke tyckte att det räckte kl 6. Detta skulle visa sig vara ödesdigert ur kryssarsynpunkt. Vi skulle dessutom hämta upp Jan U och C-G A i Fristad, som vi inte lämnade förrän kl 6.30. En tät dimma fram till Mariestad sinkade oss också och när vi kom fram (strålande sol)vid kvart i 10-tiden hade truten lyft och lämnat isen en timme tidigare.

Nåja, den skulle väl återkomma hoppades vi och de 75-100 skådare som var kvar och som liksom vi, startat för sent. Vi såg oss omkring på den klassiska lokalen och njöt av det. Rosenbergs stuga besökte vi också, på utsidan, medan vi hoppades på att truten skulle dyka ner på isen. En havsörn väntade också på den långväga gästen. Liksom sparvhöken på Öland, som tog stensvalan ville den här också ha en gourmetmiddag.

Vid halvtvå-tiden dök flera gråtrutar upp och plötsligt hörde vi en ensam skrika högt uppe, ovanför våra huvuden. "Där är den", ropade några och visst såg den ut att vara ganska mörk på huvudet. En kille fotade den och vi tittade. Det rådde delade meningar men visst hoppades man. Den drog tyvärr iväg liksom vi. På vägen hem passerade vi ett gäng varbergare, som var helt övertygade om att det var den svarthuvade vi sett: -Glasklart. Det finns kanonbilder.  

Det lät ju gott och även Hans B, som vi slog följe med på återvägen, var övertygad. Resan hem kändes lugn men så kom Åke på att man kanske hade lagt ut de senaste bilderna på Svalan. Jodå, där fanns de, med kommentarer som: - Tyvärr, det är en vanlig gråtrut! - Gråtrut kan vara lite mörka vid huvudet under vintern, osv

Det var alltså en gråtrut vi sett. Det är inte alltid bra med dessa fantastiska kameror. De avslöjar alltför mycket!

"Vi hade i alla fall tur med vädret"  

Nog är väl den här lite mörk på huvudet???

29 juli 2013  Gåsgam

Den här gåsgamen hade skojat med mig ett tag, bl.a. seglat långsamt över vårt Hammarby på Öland. Sedan visade den sig utanför Falkenberg och då var det lämpligt att dra. Bengt, som visserligen X-at den men gärna ville ha en bättre obs, var bussig och ställde upp och vi drog till Vinberg, där den satt i en talltopp på ganska långt avstånd. Efter ett par timmar blev den lite orolig och plötsligt lyfte den och drog sakta iväg norrut. Vilken mäktig syn. Wov! Vi lämnade platsen, hälsade på Unoson på hemvägen och åkte sedan hem - nöjda med både dag och obs.

          

Ett par förfärliga bilder men de är här i a f

 

 

Åter till 'Alla drag 300 - 408'