Skådardrag under 2010  

Blåstjärt Sångsparv (dip) Svartstrupig järnsparv
 9 januari 2010 (Blåstjärt)

Borås ishall, fredag 8/1. Sista perioden och BHC har släppt en 2-0 ledning till 2-2 (blev senare förlust med 2-3) mot gamla storlaget Björklöven. Inte roligt. 

Då ringer Bengt: - Det går en bil i morgon till Osby och Blåstjärten! Jag behövde inte mer än 1 sek i tänketid:- När åker vi? 

Det var på dagen precis 1 år sedan den fina resan till Järfälla och den Gulbrynade sparven (>>>>) så det vore ju fint att jubilera med en Blåstjärt. Johan HP skulle också med. Tanken på draget gjorde matchen lite "oviktig". 

06.30 kom både Bengt och Johan. Det blev Johan som fick äran att köra och sedan handbromsen väl lossat (eller vad det var) i -21 gradersmorgonen, flöt det på riktigt bra. Ja, någon extra sväng vid Ljungby gjorde inget utan väl framme på plats i Osby tog Jörgen F emot oss med orden: -Gott Nytt År. Fågeln flög just in bakom huset, men jag sätter 1000 kr på att den är framme inom 5 min.

Jag bad Bengt ta tid, men Jörgen klarade sin 1000-lapp! Denna underbart vackra varelse från Taigan i norr, kom fram och visade sig jättefint. Den satt inte stilla många sekunder i taget men vi fick fina kikarobsar på den. Tub var inte att tänka på. Tyvärr fick jag inga bra bilder, bara dokumentationsd:o, men Johan m.fl. fick riktig bra sådana. (Borde skaffa mig ny utrustning om man skall kunna konkurrera men det är för dyrt).

Blåstjärten flög runt i området men det var inte långa sekvenser även om den, framförallt när den visade upp sig i medljus och sol, framhävde sin skönhet. Ja, det var en riktig höjdare. Och betydligt närmare till Osby än till Kiruna.

När vi fikat åkte vi hemåt via Morup för att leta efter ett par Lappsparvar, som visat sig vid Lynga. Men icke, dock en vinterhämpling, som gärna ville vara med på bild, en ormvråk och lite annat smått o gott, förgyllde den fina resan. 

Denna kylslagna dag visade uttrycket: - det finns inget dåligt väder, bara man har rätta kläder. Inte en gång frös jag under dagen, förutom om händerna ibland, men det berodde på att jag tog av mig vantarna när jag skulle fota eller fika.

Stort tack till Johan HP för god körning och dessutom till Bengt för alltid lika trevligt sällskap.

Så tar vi sikte på nr 403, vad nu det kan bli.

 Åter till 'Alla drag 300 - 402'

Några bilder blev det i alla fall under dagen

blastjart1901.jpg (175667 byte) blastjart1903.jpg (178059 byte) blastjart1908.jpg (149638 byte) blastjartjohan.jpg (137236 byte) vinterhampling1927.jpg (258890 byte)
Blåstjärten Visst är den fin Bara stjärten Johan fick en bättre bild Vinterhämpling
vinterhampling1941.jpg (289571 byte) vinterhampling1951.jpg (276892 byte) angspiplarka1958.jpg (407937 byte) ormvrak1973.jpg (397004 byte) ormvrak1976.jpg (359360 byte)
Vinterhämpling   Ängspip Ormvråk ganska ljus

 

31 maj 2010 (Sångsparv)

Vecka 21var vi tills.m. min syster o svåger i "vårt" Hammarby. Härligt! På fredagskvällen fick jag höra att det ringmärkts en Sångsparv på Nidingen. Hade aldrig hört talas om att det fanns en sådan fågel men det var väl roligt för dem tänkte jag. Jag är ju på Öland, så det var inte av intresse för mig.

Men när vi kom hem på söndagskvällen, var den fortfarande kvar! Tänk om... Jag ringde Bengt och vi bestämde snabbt att han skulle fixa överfarten. Jodå, kl 6 vid Gottskär. 02.45 gick jag upp, fixade fikat m.m. och strax för kl 4 hämtade jag Bengt.

Vid Gottskärs hamn väntade redan ett antal skådare i den kalla vinden. Långkalsingar hade inte varit fel. Men så kom då båten. Eller vad var det för en torped, som skummade fram över vattnet?

Det blev en häftig, stötig och mycket snabb färd ut till Nidingen. 40 knop!! Och alldeles innan vi lämnade Gottskär kom första larmet: -Sångsparven svårsedd, men kvar! Härligt! När vi steg iland såg vi ett ganska stort gäng som stod och spanade in i ett buskage. Där! Några sprang upp för att få X-a den.

Men - man såg den inte!!! Och ingen, som stod där hade sett den! Larmet som gått ut kom tydligen från någon, som tyckt sig se den vid ett av fångstnäten.

För att göra en en lång historia (6 tim) kort - den syntes aldrig under måndagen och inte senare heller! Många mycket besvikna skådare syntes.

Men var resan och pengarna bortkastade? Inte! Det var mycket trevligt att komma ut till Nidingen i det fina vädret. Massor av tobisgrisslor och de kända tretåiga måsarna, som häckar i de gamla fyrarnas fönstergluggar, underbart starkrosa triftblommor och sist men inte minst många trevliga skådarkompisar, som man inte sett på länge. Dessutom den häftiga båtresan, där hemfärden också innehöll en liten förklaring på hur Nidingen bildats.

Summa - en riktigt toppendag - om inte dipen funnits. Åke sms-ade att "sådant var kryddan i tillvaron". Jag tycker dock inte att man skall krydda så starkt!!!

Nåja, vi fortsätter jakten på 403:an.

PS. Enl. sent inlagda obsar på Svalan, såg 2 st den samma dag, som vi var där!!! Däremot var det säkert att den visade sig någon minut under tisdagen. DS

Även här blev det några bilder  under dagen

web-nidingen0227.jpg (85480 byte) web-nidingen0298.jpg (71378 byte) web-nidingen0232.jpg (119784 byte) web-nidingen0302.jpg (55661 byte) web-nidingen0309.jpg (95996 byte)
RIB-båten. 40 knop Här skådas det  Sparven hade setts här på morgonen Nidingen en mkt trevlig ö  
web-kentsk-tarna0294.jpg (58235 byte) web-tobisgrissla0256.jpg (68746 byte) web-tobisgrissla0270b.jpg (87719 byte) web-tretaig-mas0252.jpg (69222 byte) web-nidingen0340.jpg (126926 byte)
Kentsk tärna Tobisgrisslor   Tretåig mås Bengt, Bertil
web-nidingen0341.jpg (72227 byte) web-nidingen0231.jpg (73174 byte)      
Något molokna vänder vi hemåt Men egentligen var det en fin utflykt      

Fler bilder från Nidingen finns här: http://bilder2010.borbird.se/#27.2 

Här har vi en bild på Sångsparven i samband med ringmärkningen

11 okt 2010 (Svartstrupig järnsparv)

Den 25 okt 2009 dök upp i huvudet, när jag den 9:e på C300-sidan läste om att man ringmärkt en Svartstrupig järnsparv. Dåliga vibbar. Läs här.

Nej, inte ett 70-miladrag igen för den där järnsparven! - Men, på kvällen ringde den trogne vännen Bengt och frågade om jag inte skulle med. Berit, som anade vad det gällde kom in och nästan röt:- Nu åker du med!!!

Snäll som jag är, så böjde jag mig inför detta. Vi bestämde att åka direkt vid första morgonlarm. Satte klockan på 7.

½-8 slog jag på datorn och 8.10 "nappade" det. Fågeln stationär nedanför muséet. Gott. Ringde Bengt. Carina hade redan satt på kaffevattnet. Ringde Åke, som fortfarande låg kvar i sängen men 09.15 kom de och hämtade mig och sedan tog vi upp Claes-Göran och Hans W vid Volvo. Tur att vi hade Bengts bil, som är stor och rymlig.

Det är faktiskt långt till Öland (precis 35 mil till Ottenby hemifrån) och den här dagen, med riktigt tät dimma, många vägarbeten och en hel del lasttrafik, så tog det oss 4 timmar ner. Vi var dock lugna eftersom det med jämna mellanrum kom goda rapporter från södra Öland. Dessutom skaffade vi oss en privatrapportör i form av Rolf E som satt på "Gubbhyllan". Sol och blå himmel följde oss sedan från någonstans i Småland.

Väl framme hastade vi ner till stranden bakom Muséet där en hel del skådare samlats. De allra flesta hade dock redan sett den tillräckligt mycket och börjat spana på andra håll. 

Högst 1 min tog det från det vi kommit på plats tills fågeln var "inhängd och klar"! Nu kunde vi åka hem!!! Icke då! Nu började skådningen och fotandet. Så underbart fint vi hade den i em-solljuset och på 15-20 meters avstånd. Fick backa för att få in den i tuben. Detta kunde verkligen kallas "janne-obs"! 

Vi stannade kvar ganska länge. Ibland var fågeln försvunnen bland stenarna men så dök den upp igen och var synnerligen tillmötesgående.

Så småningom insåg vi att det inte kunde bli bättre obsar utan det var dags för fikat. Tänk att få sätta sig i solen, plocka fram kaffe och smörgås och känna sig helt kanonnöjd med obsen och även fått med hyfsade bilder! Då känner man att det var längesedan man varit på drag och att det i alla fall är ruskigt roligt.

Nåja - 4 timmar hem väntade, så vi lämnade denna underbara ö och siktade in oss på "belöningen", dvs ett besök på den välkända gourmet- restaurangen, där enbart god och näringsriktig mat serveras, denna dag utan dipsås!!

Tack Hasse för god körning och övriga för trevligt resesällskap. 

Vad väntar härnäst? Blir det 404 i år?

På den här bildsidan hittar du bilder från dagens utflykt (och även en del annat som jag fotat de senaste åren)  http://bilder2010.borbird.se/