Skådardrag under 2008 

Häcksparv Vattensångare
 31 maj 2008 (Häcksparv)

Som jag tidigare nämnt, så hade Rk sänkt ett par av mina tidigare obsar, varför jag nu åter var nere på 398 arter. Ett tag var jag inne på att i ren protest mot sänkningen av den am. sjöorren, lägga av och dra mig ur X-andet, men så tänkte jag på alla roliga upplevelser detta gett mig och bestämde mig för att åtminstone kämpa upp till 400 igen. Men det är ju inte bara till att gå ut och x-a. Skulle det komma något nytt och spännande. 

Hela våren gick, men så i slutet av maj kom äntligen något som verkade lovande - en Häcksparv i Blekinge, Torhamns udde. Den verkade dessutom vara ganska stationär.

Snabbsamling av Claes-Göran och Bengt och så iväg. En bra bit ner mot Blekinge kom larm, som visade att den inte varit synlig på flera timmar och som vanligt sjönk humöret några grader vid sådana rapporter. Vi var dock ganska optimistiska och strax innan vi svängde ner mot målet kom ett positivt larm.

Det visade sig dock vara en mycket svårflörtad rackare. Vi gick där hela eftermiddagen utan att den visade sig (alldeles innan vi kom fram hade den försvunnit igen).

Klockan började närma sig tiden då vi borde åka hem. Vi hade ändå åtskilliga mil framför. Det verkade nästan kört, när någon plötsligt ropade. Här är den (det hade gått några falska larm tidigare) och denna gång var det sant. Det blev väl ingen direkt höjdarobs (eller Janneobs, som vi brukar säga), men vi såg den klart och tydligt med alla dragen. Någon bild blev det dock inte och det var ju vad jag helst ville ha.

Hur som helst - dagen var räddad och ännu en gång kom den där euforiska känslan i kroppen. Märkligt. Man försöker intala sig att det inte är så viktigt, men ...

Ja, ja. Så var det återigen bara EN kvar.

 

Några bilder blev det i alla fall under dagen vid Torhamns udde. Sädesärlan hade fullt sjå att mata ungar och på hemvägen firade vi som vanligt - Mc Donald

vantan.jpg (455127 byte) sadesarla1.jpg (342279 byte) sadesarla2.jpg (323142 byte) spaning2.jpg (444503 byte) x-are.jpg (413753 byte)

 

 18 augusti 2008 (Vattensångare)
Vattensångare i Västergötland!! St. Amundö. Den fågeln som jag förgäves försökte höra i Polen för flera år sedan men aldrig hörde, hade alltså landat i värt eget landskap. Dessutom på lämpligt dragavstånd. Bengt, C-G, Sheriffen och drog iväg till detta fina naturområde i underbart sensommarväder.

Ganska mycket folk drog runt och letade i vassen, men någon vattensångare sågs inte till. Var den inte kvar? Fram emot kvällningen, då ännu fler skådare anlänt (de som slutat jobben och långväga resenärer) beslöts att man skulle försöka stöta fågeln.

Två killar drog av sig skorna och gick ut i vattnet för att gå igenom vassen. (Detta kom senare att dra igång en ganska het diskussion på Brevduvan). Plötsligt flög den upp och förflyttade sig ett 30-tal m. Detta upprepades några gånger och vid ett par av dessa tillfällen såg jag den ganska fint. Men inte var det någon "Janneobs" precis.

"400 grattis" kom C-G fram och sa. 400? Visst ja, nu hade jag ju 400 igen. Det var väl roligt, men inte alls samma känsla som när jag sett Kohägern. Nu kändes det mera som: "Jaha"

Hur som helst, det var en fin kväll och vi var alla nöjda när vi åkte hem.

Vattensångare St. Amundö 080818 Foto: Lars Lundmark