Skådardrag under 2007 

Natthäger Cettisångare Dvärgrördrom Trädmås Am. sjöorre
394 395 396 397 398
Överst på sidan 18 januari 2007 (Natthäger)

Den 3 januari rapporterades en NATTHÄGER i Simrishamn. Den hade gäckat mig några år tidigare, då den besökte Varberg en Valborgsmässoafton och allt sedan dess hade den stått ganska högt upp på önskelistan. (Före min X-artid hade den ju även besökt Skalle). Bengt, Åke och jag var helberedda torsdagen den 4/1 på att åka direkt. Inget larm. Hägern var borta.

Så den 17:e kom ett nytt larm från Simrishamn. (den hade tydligen stannat kvar någonstans).  Nästa morgon kvart över 9 kom larmet. Fågeln kvar! Det tog inte mer än 2 minuter, så var det bestämt. Vi åker. Jag ringde Sheriffen, som var hemma pga krasslighet. Det passade utmärkt. 09.45 var vi på väg. Åke körde. Det brukar gå fortast så. Vi förblev vid gott mod hela vägen, så det med jämna mellanrum larmades ut. "Fågeln stationär. Ses från vägen" Härliga larm. 

Efter ett antal timmar i ganska dåligt väder kom vi fram. Där, vid den angivna stenbron och parkeringen stod en liten grön, välkänd, bil. Stefan L satt och antecknade. Vi snabbade oss ut och frågade efter hägern. Jodå, den sitter  framför buskaget på andra sidan vägen. Eftersom den trots det var ganska svår att upptäcka, följde han med och visade den. Tur var det, annars är det inte säkert att vi fått se den. Den satt och tryckte ganska djupt och med kamouflagefärgen och i regnet, så var den svårt att upptäcka. 5 min. efter vi upptäckt den, tittat noga och tagit några dokumentationsbilder, drog den sig in i buskaget och försvann för oss. Den här gången hade vi tur!! Man hittade den visserligen igen flera timmar senare, men i alla fall.

Hemfärden var som vanligt, vid sådana här tillfällen, lugn och harmonisk. Ett besök på McDonalds utanför Hässleholm (utan dipsås den här gången) och sedan var vi hemma igen 18.30 efter att ha hämtat hem X nr 394.           (Bara 6 kvar)                                            natthager08.jpg (105437 byte)

 

Överst på sidan 18 juni 2007 (Cettisångare)

Drygt en vecka tidigare hade en Cettisångare dykt upp utanför Nynäshamn. Denna "blocker" hade Janne o Bengt vid flera tillfällen plockat fram ur deras dragminnen som ett synnerligen lyckat drag till Öland. Jag brukade börja tala om något annat.

Nu hade alltså denna sångare återkommit till Sverige. Nynäshamn - långt bort. Ett par dagar senare ringde Sheriffen. Jag trodde han ville att vi skulle åka till N, men döm om min förvåning och besvikelse när han meddelade att de varit där och nu var på väg hem, nöjda och belåtna. Det kändes inget vidare att blivit akterseglad så där.

Nåja, jag hade annat att tänka på. Skulle fira min instundande 70-årsdag (19/6) med Öppet hus lördagen den 16:e. Sedan skulle Berit och jag åka till Öland på måndag och fira min dag för oss själva i Hammarby, "vårt" ställe.

Festen gick jättefint och efterhand dök tanken upp att åka till Öland via Nynäshamn. Fågeln var ju fortfarande kvar.

Berit var givetvis med på det och kl 12 på natten åkte vi. Vi hade med oss Håkan Nessers bok Picadilly Cirkus ligger inte i Kumla att lyssna på och resan gick fint. Strax före kl 5 på måndagsmorgonen var vi framme och ganska direkt hördes cettisångarens skarpa ljud blanda sig med alla de andra fåglarnas morgonsång. Härligt och lite revansch för akterseglingen.

Tyvärr ville Cetti inte vara med på bild, varför jag fick nöja mig med att ha hört och sett den. Den flög nämligen fram o tillbaka ganska regelbundet, men när den satt stilla var den alltid skymd.

Det blev i alla fall X nr 395.

Överst på sidan Midsommardag 23 juni-07 (Dvärgrördrom)

Jag åkte ner till timmerupplaget vid Osdal för att kolla på utvecklingen av våra Mindre strandpipare, som häckade där. Ringde C-G för att gratulera till Blåstjärten, som han, John och Kenny besökt i Kiruna. (jag var inte akterseglad denna gång utan hade tackat nej, vilket jag kanske ångrade just då). C-G nämnde då att jag kanske skulle till Öland för att kolla en Dvärgrördrom. Jag hade inte haft larmet på, men kollade. Visst. Första larmet hade gått vi 9-tiden. Hur skulle jag göra? Vi hade ju kommit därifrån så sent på på onsdagskvällen. Jag ringde hem och sa lite försiktigt att det kommit en fågel till Öland.

Berit, som alltid är positiv, sa: - Vi åker direkt!!  Och jag som kör färdtjänst var ju tvungen att ställa upp och skjutsa.!

Snabbt fram med fika och för säkerhets skull även lakan m.m. om vi skulle vara tvungna att övernatta.

Resan gick bra, dvs fort, och strax för kl 3 på em. var vi vid Gårdby hamn, där det var fullt med bilar och skådare. Träffade genast Jörgen F, (som här fick X nr 400) som genast visade mig var jag bäst kunde se den. Gick fram till en tub och "säkrade" den, satte upp min, vinkade på Berit, så att hon också fick se den, och hämtade kamera och begav mig till ett annat ställe där man kom närmare och kunde fota den.

Fantastiskt att få se denna "blocker", som bara 10 C3-medlemmar hade på sin lista tidigare. Och så fint jag fick den.

Det kändes alldeles speciellt bra att Åke var på Gotland och jag därmed kom ifatt honom med mina 396 X. Likaså tog jag Janne.

Denna glädje höll dock bara till Växjö, då Åke ringde och talade om hur fin rördrommen var och att Janne tyckte detsamma. De stod båda i Gårdby och betraktade den. Åke hade tagit färjan från Gotland !

Men för min del var det en kanonvecka med Öppet Hus, Cettisångare, 70-årsdag och Dvärgrördrom!!

dvargrordrom0333.jpg (85641 byte) dvargrordrom0368.jpg (95580 byte) dvargrordrom0338.jpg (86457 byte) dvargrordrom0341.jpg (80301 byte) dvargrordrom0350.jpg (108372 byte)

Några fler bilder

Överst på sidan 1 juli 2007 (Trädmås)

Nu börjar det likna något! På lördagskvällen kom larm från Blekinge om en Trädmås. Jag ringde C-G för att höra om han skulle åka. Jodå, han och Thomas tänkte åka vid första larmet på morgonen. John skulle jobba och kunde inte. Jag funderade ett tag och förslog sedan för Berit att hon och jag skulle åka på natten. Jag ville inte riskera att måsen drog iväg på morgonen innan vi skulle hinna ner till 8-tiden.

Berit, som alltid är pigg på tokiga saker, ställde genast upp och vid midnatt stod vi Volvo och tankade. Samtidigt tittade jag på larmet: -"Drog iväg ut - troligen kvar". Detta var ju inte lovande precis. Efter en stunds diskussion vände vi hem och la´ oss.

Kl 04.40 kom larmet om att den åter siktats. "Elände att vi inte åkte vid midnatt. Då hade den varit klar redan kl 5!

Jag ringde C-G och halv 6 stod han och Thomas utanför här hemma. Jag sa´ att jag kunde köra. Vi drog iväg ganska snabbt, fint väder och inga poliser ute.

I början kom lugnande larm, men så kom det där "Drog iväg - troligen kvar". Usch! När vi hade 5-6 mil kvar kom nästa, "Eftersökt - ej återfunnen" Det otrevligaste larm som finns.

Nåja, vi var ju så nära, så vi fortsatte givetvis och räknade med lite allmän skådning längs blekingekusten. När vi hade någon mil kvar kom ett nytt, underbart larm: "Ses stationärt". Humöret steg givetvis och med hjälp av Thomas GPS som vägvisare var vi snart framme vid Djupekås "hamn". Där stod en massa skådare, ivrigt spanande åt samma håll (alltid bra när alla tittar åt samma håll). Snabbt framme hos en skådare, som sa: Den är här i tuben.

Trädmås säkrad. Den syntes inte så bra, varför vi flyttade oss lite och kom närmare och utan störande föremål ivägen. Och där stod den och putsade sig ett tag, varefter den gled ner i vattnet och tog sig en simtur. Härligt. Ganska nära och fint i tuben.

- Men ta ett kort då, tänkte jag, men upptäckte att adaptern låg kvar i bilen. Jag chansade utan den och knäppte ett kort, varefter den lyfte, tillsammans med en massa skrattmåsar.

I flykten kunde man faktiskt urskilja den på lite annorlunda flaxande, men snart var den borta. Vilken tur vi hade haft! Vi hade sett den i 15-20 min och sedan försvann den. Men vad gjorde det!!

Efter några glada sms smakade morgonfikat kanon. Vi stannade en timme, kollade ut över den vackra viken, pratade med fok och mådde allmänt väldigt bra, innan vi drog hemåt vid 10-tiden.

Så småningom dök trädmåsen upp igen. Helt onödigt kan tyckas, men så är det. Tidigare hade bara 2 C3-medlemmar trädmås, nu har säkert ett par hundra den. Har den förlorat i värde? Nej, men visst är det roligt om man har en fågel, som inte så många andra har obsat. Detta är väl närmast av filosofiskt intresse.

Strax innan vi kom hem larmades en "möjlig" skatgök på Öland. Vända? Nej, trots att Thomas nog ville det, åkte vi hem för att avvakta vidare larm. Men vi var beredda på ett nytt drag, trots att detta blev så lyckat till slut. X= 397. Det betyder 3 arter på 13 dagar!

skadare0545.jpg (79507 byte) tradmas0547.jpg (140488 byte) borje0548.jpg (79002 byte) CG0550.jpg (85299 byte) thomas0551.jpg (112672 byte)
Fullt med skådare i Djupekås En dokumentationsbild av trädmåsen Börje, nöjd med X nr 397 C-G kollar anteckningarna Thomas skådar vidare

Överst på sidan

 

Överst på sidan 29 september 2007 (Amerikansk sjöorre)

I VgOF:styrelsen har vi som tradition sedan 1 år tillbaka att förlägga en styrelsehelg på Vinga. Vi skådar på dagarna och sammanträder på kvällarna.

Förra året passade vi på att X-a Eleonorafalken, så den ville vi inte ha i år. Nej något tungt och nytt för alla vore förstås det bästa.

Tyvärr var inte vindarna särskilt lovande. NO-vindar är ju inte de bästa vid havsfågelskådning. 

Fredagseftermiddagen var dock inte så dålig ändå med gott om havssulor, alkor, en del toppskarvar och en del rovisar m.m. På natten vräkte regnet ner och det blåste häftigt också.

En bit fram på förmiddagen klarnade det (vi tog en timmes sammanträde medan det regnade över) och vi gav oss ut till Sydudden. Ganska bra med fågel, särskilt sträckte ängspip och finkar ut över havet.

Så ropade Kenneth (tror jag det var): - "Sjöorre på väg mot oss!" Vi hade ju haft några orrar tidigare, men det som tilldrog sig vår extra uppmärksamhet var den lysande, apelsingula näbben. "Amerikansk sjöorre" ropade någon.

Som tur var landade den vid Vinga ungar och där höll den till under ca en timme, medan vi kunde studera den ganska bra. Och efterhand blev vi mer och mer säkra - det var en am. sjöorre. Häftigt!! Plötsligt lyfte den och drog iväg samma väg som den kommit från. På långt håll lyste näbben mot oss.

När vi kom tillbaks till Prickskjulet där vi bodde, tog Göran fram sin dator och klickade fram ett antal bilder på fågeln. Och visst! Där satt den!!!

Åke larmade ut fågeln, Håkan firades för sitt 400:e X, Åke 399 och jag 398.

Senare under dagen syntes också en Tereksnäppa, dock inte av mig.  

tordmule_5143.jpg (124968 byte)

Tordmule

vinga_0024.jpg (119032 byte)

vinga3.jpg (107816 byte)

Överst på sidan