Åter "Borbird"                                                                                                                                                                                                         Bildsida Öland-04 


            Öland 11 - 20 maj 2004             
Berit o jag hyrde, som vanligt stugan i Hammarby ett par veckor i maj. I år fick vi ta stora huset, eftersom det blivit en dubbelbokning. Det gjorde förstås ingenting, tvärtom. 

Tyvärr var inte vädret så bra i år, som det brukar. Det var ganska kallt, mindre sol och mer regn än vad vi vant oss vid. Vad som däremot var bättre än föregående år var alvarsblomningen. Väldigt gott om orkidéer på en del ställen, framförallt St. Pers nycklar och Adam o Eva. Våradonisen blommade också fint vid Mörbylånga och Albrunna lund. (Se blommorna på bildsidan.)

Eftersom jag nyligen skaffat mig en digitalkamera och håller på att lära mig digiscoping, blev fågelskådningen i år inriktad lite mer på att fota fåglar än att hitta så många olika arter som möjligt. På ett sätt kändes det mindre stressigt. Jag såg det som kom framför mig och kunde hålla på länge för att få en bra bild på t.ex. en gravand i stället för att åka på någon subraritet. Men visst blev det en hel del fina obsar i år också, rödstrupig piplärka, myrspovar i mängd, massor av blåhakar, 3 olika och omärkta vita storkar osv.

Och naturligtvis var jag nere vid Udden tidigt på morgnarna och träffade en massa gamla bekanta. Med åren har man fått många vänner, som man glatt hälsar på och utbyter tankar och "vad som har setts se´n senast".

Inger kom på besök några dagar och det var väldigt trevligt. Då ägnades mycket tid åt blomskådning i lunder och på alvaret och sista veckan var Bengt där. Trots att man känner en massa folk, så är det ändå inte så roligt att åka ut ensam på morgonen, varför det var jätteroligt att han kom. Bengt var också mer på hugget att hänga in många arter och vi kom också upp i c:a 150 arter.

Ett riktigt "drag" blev det dock. Till Rallhägern i Höganäs. 

Redan dagen efter vi kommit till Öland larmades en rallhäger i Höganäs, nära platsen för Trädgårdsträdkryparen och den Blåvingade årtan. (Märkligt vad Höganäs med omgivningar var tilldragande för tunga arter denna vår).
Som vanligt kändes det lite konstigt att dra iväg från Öland när vi nyss kommit, så jag tvekade länge. Dessutom skulle vi hälsa på moster Vera i Kalmar på torsdagen, så jag var mycket velande. Flera boråsare meddelade att de varit där och sett den, så när larmet återkom på torsdag morgon bad jag Berit att ringa Vera och skjuta på besöket. Hon tyckte det var naturligt att vi skulle åka, bara vi lovade att komma senare. Tack moster för visad förståelse!

Så kom vi iväg, lite sent på morgonen, men ändå. Väldigt så många trafikkameror det finns på E22, men vädret var strålande och med jämna mellanrum larmades hägern ut. Vi kom fram vid 1-tiden och träffade ett par skådare. Jodå, den var framme för 5 min sedan men försvann. Snopet, men vi ställde oss att vänta. Jag gick en vända och plötsligt flög den upp från en mindre damm en bit bort och till sin "ordinarie" plats. Så snygg den var när den flög! Snabbt tillbaks och nu såg vi den jättefint i trädet. Se bilder 

Berit hade under tiden skapat kontakt med ett skådarpar från Höganäs. Kvinnan visade sig vara uppvuxen vid Smörhulan här på Boda och blev väldigt intresserad och lite nostalgisk när vi pratade Borås och, för henne, gamla kända platser. De åkte hem och kokade kaffe och kom tillbaks med jättegott fika, stolar och bord.

Detta är en av tjusningarna med skådardragen - man vet aldrig vad som kan hända och vilka trevliga människor man kommer att träffa.

Mycket nöjda med dagsutflykten återvände vi till Hammarby, vårt hus och fortsatt "semester". Moster Vera, alltid glad och humoristisk, var glad att vi fått se fågeln och att vi i stället kom på fredagen.

Något mer drag till västkusten blev det inte trots att "Albin", albatrossen dök upp igen. Nästan på dagen 2 år efter förra besöket, som då fick oss att åka till laholmsbukten. Nu stannade vi dock kvar på Öland till Kr. Himmelsfärdsdagen, då vi åkte hem, nöjda, trots att vi haft ganska dåligt väder.